Ambitie & Succes

15 Simpele tips voor meer productiviteit

We hebben het altijd druk. Of in ieder geval, dat voelt zo. Maar wanneer hebben we het nou écht druk, en wanneer zijn we gewoon niet goed bezig met het effectief indelen van onze tijd? Als we nou eens echt productief zouden werken, hoeveel uur zouden we dan nodig hebben om het af te maken? Waarschijnlijk veel minder dan de uren die we nu volmaken. In dit artikel deel ik mijn 15 simpele tips voor meer productiviteit! 

1. Ontdek wat jouw meest productieve moment is en plan daaromheen. Ik ben bijvoorbeeld in de ochtend het aller-productiefst, zodra het donker word kun je me opvegen en neem ik geen nieuwe informatie meer in me op.

2. Gebruik een urenagenda om blokken te plannen. Maak bijvoorbeeld blokken van twee uur.

3. Begin de dag met het maken van een overzicht. Schrijf alles op wat je in je hoofd hebt (ook al is het iets kleins, zoals stofzuigen), zodat je hoofd leeg is en je niks vergeet. Verdeel je overzicht in verschillende gebieden, zoals “werk”, “blog” en “overig”.

4. Als je op het punt staat om die vervelende taak uit te stellen, bedenk dan hoe je je achteraf voelt als je de taak tóch af hebt gerond.

5. Zorg dat je genoeg water drinkt en genoeg eet, dit houdt je scherp.

6. Elimineer afleidingen. Geef je telefoon aan iemand anders en installeer een app of programma die je social media blocked.

7. Vraag jezelf af: Ben ik “druk” of “productief”? Als je de hele dag een beetje half dingen aan het doen bent maar geen stap verder komt door alle afleidingen, heb je aan het eind van de dag wel het gevoel dat je druk bent geweest. Óf je gaat een blok (tijd) niks doen, óf je gaat een blok tijd écht aan de slag. Your choice.

8. Sta eerder op en ga eerder naar bed. Begin de ochtend goed. Als je ‘s ochtends te lang blijft liggen heb je eigenlijk al een achterstand op de dag, omdat je de dag niet goed bent begonnen. Lees ook dit artikel voor een fijne ochtendroutine.

9. Zorg dat het niet te warm of benauwd is in de ruimte. Hier word je duf van en je concentratie ook. Ik doe altijd liever een dikke trui aan en een raam open (ja, mijn vriend verklaart me altijd voor gek) dan dat het te warm is.

10. Sluit je af voor de buitenwereld, doe oortjes in met muziek. Dit helpt bij mij altijd heel erg om in die ‘flow’ te komen, ook al is er niemand in de ruimte.

11. Heel verleidelijk: Teveel tijd nemen voor het plannen en het maken van overzicht. Natuurlijk is dit goed om te doen, maar niet als je het gebruikt als SOG (guilty).

12. Als je thuis werkt of studeert helpt het heel erg om je wel gewoon aan te kleden. In een pyjama kom je niet écht in een werk- of studiesfeer, sommige uitzonderingen daar gelaten. Opmaken vind ik zelf nooit zo nodig, maar er zijn mensen die dit wel fijn vinden.

13. Zorg dat de ruimte om je heen opgeruimd is. In ieder geval je bureau!

14. Neem kleine pauzes tussendoor, loop af en toe even een rondje buiten of doe een paar oefeningen.

15. Wissel van werkplek. Dit werkt voor mij altijd heel goed, om bijvoorbeeld ‘s ochtends thuis te werken en ‘s middags in de bieb of ergens anders.

Hebben jullie nog gouden tips?

Liefs,
Laura.

Bloglovin

Ik ben Laura, een 23-jarige blogger, freelancer en student! Ik ben afgestudeerd aan TMO Fashion Business School en op dit moment ben ik mijn master Marketing Management aan de Rijksuniversiteit Groningen aan het afronden. Sinds maart 2017 woon ik samen met mijn vriend Tim in Haarlem! Op Style Remains vind je artikelen over geluk, zelfontwikkeling, ambitie, succes, ondernemen & bloggen.

Leave a Comment

Comments (17)

 1. Hele goede tips om lekker productief te zijn. Ik werk zelf persoonlijk niet lekker met muziek, dus ik probeer juist altijd een stille ruimte op te zoeken. Verder inderdaad lijstje maken, punten afstrepen (voelt lekker) en genoeg ruimte nemen ook even tussendoor te stoppen.

 2. Supergoede tips! Vooral een duidelijk overzicht voor mezelf maken werkt voor mij erg goed. En vooral… Als je het aan het einde van de werkdag dan kunt afspreken. Oh, en ik werk inderdaad het liefst met de ramen open voor een lekker fris windje.

 3. Oh goed lijstje! Ik ben ook schuldig aan het te lang bezig zijn met plannen en uitwerken haha. Die balans tussen productief en druk is ook een goeie!

 4. Herkenbaar… het gevoel dat je heel druk bent hahaha.
  Een tip, geen series/youtube filmpjes of wat dan ook tegelijkertijd met het leren doen… het werkt NIET haha…

 5. Wat een fijne tips! Ik ben zelf altijd heel slecht met het doen van een ding tegelijkertijd, waardoor ik nooit iets afkrijg. Dat probeer ik nu ook echt af te leren..

 6. Erg fijne tips! Dit jaar heb ik een tussenjaar en de verleiding is groot om wat langer in bed te blijven dan normaal wanneer ik niet hoef te werken. Of het aanhouden van mijn pyjama/trainingsbroek. Maar ik merk zelf ook inderdaad dat ik productiever ben wanneer ik mijn gewone kleding aan heb 🙂

  1. Het is ook heel verleidelijk, vind ik ook hoor! Soms is het natuurlijk ook gewoon even lekker, maar het werkt voor mij ook heel goed om gewoon klaar te maken!

 7. Goede tips weer Laura! Zo fijn die flow van jou, haha! Ik wil ook weer vaker buiten de deur bloggen/studeren. En mijn kamer beter opruimen.. ;).

 8. Voor mij helpt een rondje buiten wandelen erg goed; gewoon even niks aan je hoofd en dan kun je weer fris terugkomen. Oh en ‘sochtends ben ik ook hartstikke productief, maar ‘s avonds laat ook! Best raar eigenlijk haha

Read previous post:
De dag van dé herkansing: Wat er allemaal door me heen ging

Gister heb ik de hele dag geleerd. Het ging allemaal wel prima, maar af en toe werd ik overvallen door...

Close