Het is niet zwak om toe te geven dat het niet goed met je gaat

Jaren geleden, toen het niet goed met me ging en ik vertelde over het verlies van mijn beste vriendin, kreeg ik gigantisch veel reacties op mijn persoonlijke verhaal. Dat jullie het moedig vonden dat ik dit zo open kon vertellen, dat jullie het sterk van me vonden dat ik durfde toe te geven dat het niet goed ging. Maar vraag jezelf eens af: Ben je ook zo lief en begripvol voor jezelf als het niet zo goed gaat? Of vind je jezelf dan zwak en baal je van jezelf dat je je niet altijd goed voelt? 

Waarom vind je jezelf zwak, en mij (en anderen) moedig? Waarom wil je altijd een steun zijn voor je familie en vrienden, maar heb je zelf het gevoel dat je tot last bent als het niet goed met je gaat? Dat klopt niet. Altijd als ik een persoonlijk verhaal lees van iemand, waarin iemand zijn of haar verhaal doet over hoe (slecht) het gaat, lees ik eronder heel veel reacties in de trant van “Wat moedig dat je dit vertelt, wat ben je sterk”.

Some people think that to be strong is to never feel pain. In reality, the strongest people are the ones who feel it, understand it and accept it.

Dat vind ik altijd heel dubbel, want ik heb zó vaak meegemaakt dat mensen zeggen “Ik wil niet zwak overkomen dus ik hou het voor mezelf” of “Ik wil niemand tot last zijn, dus ik los het wel alleen op”. Of mensen schamen zich, omdat ze het gevoel hebben dat ze falen als het niet goed gaat, op welk gebied dan ook.

Niet alleen doe je jezelf hiermee verschrikkelijk te kort, maar ook de mensen die om je geven omdat zij niets liever willen dan jou steunen. En daarbij, waarom zijn je vrienden het wel waard om gesteund te worden, en jij niet? Waarom heb je wel respect voor anderen die toe durven te geven dat het niet zo goed gaat, maar niet voor jezelf?

 • Het is niet zwak om toe te geven dat het slecht met je gaat
 • Het is niet zwak om een stap terug te nemen omdat je niet lekker in je vel zit
 • Het is niet zwak om voor jezelf te kiezen en vaker nee te zeggen
 • Het is niet zwak om hulp te vragen en om hulp te zoeken
 • Het is niet zwak om emotie te tonen of om te huilen

Ik vind het juist sterk, omdat je durft te erkennen dat het leven niet perfect is, dat je ook maar een mens bent. Het is de eerste stap naar groei. En mensen die je anders vertellen zitten waarschijnlijk gewoon zélf in de knoop met zichzelf.

Iedereen heeft een eigen manier van emoties uiten, maar gun jezelf wel de steun die je nodig hebt. Veroordeel jezelf niet, dat zou je bij je naasten ook niet doen.

Dat wou ik even kwijt.

Liefs,
Laura.

Author: Laura

Ik ben Laura, een 24-jarige blogger en freelancer. Ik ben in 2015 afgestudeerd aan TMO Fashion Business School en heb recentelijk mijn MSc Marketing Management afgerond aan de Universiteit van Groningen! Sinds maart 2017 woon ik samen met mijn vriend Tim in Haarlem. Op Style Remains vind je artikelen over geluk, zelfontwikkeling, ambitie, succes, ondernemen & bloggen.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

 • <3

  Daarom ben ik vanaf dit blok een semester gestopt met studeren. In het begin durfde ik het aan niemand te vertellen omdat het in mijn ogen echt het toppunt van falen was, nu ik er meer aan gewend ben kan ik het beter accepteren en vertellen.

  • Wat goed van je! Zo’n keuze is dan gewoon het beste voor jóú, en anderen hebben daar niks mee te maken. Daarbij is het juist sterk dat je zo’n keuze durft te maken in plaats van dat je constant maar door gaat en uiteindelijk overspannen raakt oid. Liefs!

 • Mooie blogpost, deze ga ik bewaren! Ik heb zelf pas oma verloren en kon het ook niet accepteren dat ik moeilijkere dagen had. Maar ik leer langzaam aan accepteren dat off-days ook oke zijn, en dat je niet elke dag even fit en vrolijk uit bed kan komen. Rainbow are made of rain and sunshine. En mooi quote trouwens!

 • Helemaal waar! Vind het zelf altijd een afgang om toe te geven als ik een dip heb, terwijl dat eigenlijk nergens voor nodig is. Dit artikel bevestigt dat nog maar eens 😁 dankjewel!

  • Als vrienden of familie toe zouden geven dat ze een dip hebben zie jij dit ook niet als een afgang denk ik, toch? 🙂 Maar we zijn altijd strenger voor onszelf dan voor onze naasten, helaas! Fijn om te horen Benthe! Liefs

 • De nagel op de kop. Het is een levensles waar ik al lang mee worstel en de laatste jaren veel in heb moeten leren. Ik durf het nu al beter, maar soms is het toch nog moeilijk. En als je het dan toch doet, is het alleen maar positief. Dus eigenlijk helemaal dom dat we het toch liever voor ons houden.