Studeren

Zo vind je de motivatie voor je studie weer terug

Is de afgelopen periode niet goed gegaan? Ben je er gewoon even helemaal klaar mee, heb je geen idee hoe je dit moet gaan aanpakken en zie je het niet meer zitten? Iedereen heeft dit af en toe. No big deal. Zo vind je de motivatie voor je studie weer terug. 

Evalueer: Waar ging het mis? Wat kan beter?

Je verliest je motivatie niet zomaar. Oké, soms heb je gewoon écht even geen zin meer, maar dat heeft iedereen wel eens. Probeer heel praktisch te denken, alsof je voor een beste vriendin denkt.

  • Wat is er gebeurd?
  • Waar liep je tegenaan?
  • Hoe kun je dit verbeteren of veranderen?
  • Voor wie studeer je nou eigenlijk?

Misschien waren de omstandigheden gewoon even niet goed, wees dan niet te streng voor jezelf. Misschien zit je gewoon niet helemaal op je plek, probeer dan eerlijk tegen jezelf te zijn. Misschien heb je het gevoel alsof je het allemaal voor niks doet, of voel je de druk om te presteren vanuit je omgeving. Je zou studeren ten slotte voor jezelf, je eigen kennis en je eigen ontwikkeling moeten doen. Of misschien heb je gewoon een schop onder je kont nodig.

Stop met zeuren, kijk vooruit

Hier is de schop: Stop met zeuren en kijk vooruit. Het is voorbij, je kunt er niks meer aan veranderen en je gaat niet dood aan een onvoldoende (of twee). Oke, het viel misschien tegen, maar dat heb je soms. Maak het jezelf niet onnodig moeilijk, val jezelf niet meteen af, veroordeel jezelf niet zo. Je kan het heus wel en dat weet je ook. Misschien moet je een tandje bijzetten? Kun je. Misschien moet je andere prioriteiten stellen? Kun je ook. Misschien moet je accepteren dat er (belangrijke of moeilijke) dingen zijn die je studie beïnvloeden? Probeer vooruit te kijken en niet te blijven hangen in een teleurstelling.

Maak een overzicht met alle dingen die gaan komen de komende periode. Vakken, groepsopdrachten, tentamens, colleges, zet alles op een rijtje zodat je overzicht hebt en een idee krijgt van hoe je het kan aanpakken.

Bedenk waarom je ook alweer bent begonnen met deze studie

Zoals ik hierboven ook al zei: Voor wie studeer je eigenlijk? Voor wie doe je het allemaal? Je bent niet voor niks begonnen met deze studie. Je weet dat je het kunt, je weet dat je er uiteindelijk iets aan zal hebben. Waarschijnlijk heb je nu al super veel geleerd, ben je al gegroeid als persoon. Wat zijn de redenen dat je hiervoor hebt gekozen? Probeer ze terug te halen. Waarom doe je dit ook alweer? Wat brengt het je in de toekomst? Oja. Ga dus vol goede moed verder met het behalen van je doelen.

Kijk naar hoever je al bent gekomen

Als wij mensen een doel voor ogen hebben, willen we eigenlijk pas blij en trots zijn als het einddoel bereikt is. Maar waarom eigenlijk? Elke kleine tussenstap, elk tentamen, elk cijfer is een schouderklopje waard. En ook al heb je geen goede resultaten behaald, je hebt sowieso iets geleerd. Je leert van fouten, je doet ervaringen op, hoe dan ook.

Durf in jezelf te geloven

Soms is het makkelijk om jezelf naar beneden te halen, om onzeker te worden als je bijvoorbeeld hele slimme mensen om je heen hebt. Dat je dan bang bent, bijvoorbeeld in een groepsopdracht, dat je toch niks kunt bijdragen. Maar wie zegt dat zij slimmer zijn dan jij? Misschien weten ze er veel minder vanaf, hebben ze gewoon een grotere bek. Probeer te geloven in jezelf, in je eigen kennis. Je weet en kunt veel meer dan je zelf denkt.

Vergelijk jezelf niet met medestudenten

Vergelijken met anderen is killing, op elk gebied. Dat iemand anders bijna niet hoeft te studeren voor een goed cijfer wil nog niet zeggen dat dit voor anderen ook geldt. Iedereen heeft een eigen manier van leren, iedereen heeft een ander leerproces. Niks mis mee!

Je bent niet de enige met studie-dipjes

Ik zei het al, maar je bent niet de enige die er af en toe he-lemaal doorheen zit. Ook al lijkt het soms wel zo. Ook al lijkt het soms of iedereen fluitend door het jaar fietst. Maar je weet nooit hoe het eraan toegaat achter gesloten deuren, misschien hebben heel veel mensen waarvan je het nooit verwachtte wel wekelijks een paniekaanval of een zenuwinzinking. Je bent niet alleen en andere mensen zijn er ook weer bovenop gekomen, die hebben het ook gehaald uiteindelijk.

Zoek studie inspiratie

Soms heb je gewoon even een inspiratie boost nodig om weer de ‘studievibe’ te voelen. Ga naar de bieb, vraag aan medestudenten hoe zij alles aanpakken of zoek mooie studiefoto’s op Pinterest. Ik heb een bord aangemaakt met studie inspiratie:

Hoe zorg jij ervoor dat je de motivatie weer terug vindt?

Liefs,
Laura.

Ik ben Laura, een 23-jarige blogger, freelancer en student! Ik ben afgestudeerd aan TMO Fashion Business School en op dit moment ben ik mijn master Marketing Management aan de Rijksuniversiteit Groningen aan het afronden. Sinds maart 2017 woon ik samen met mijn vriend Tim in Haarlem! Op Style Remains vind je artikelen over geluk, zelfontwikkeling, ambitie, succes, ondernemen & bloggen.

Leave a Comment

Comments (16)

 1. Ik heb dit gelukkig nog nooit gehad, maar wel in het kader van stage. Zeker goeie adviezen! Uiteindelijk zijn er altijd redenen te bedenken waarom je het bent gaan doen en die zijn zo belangrijk.

 2. Ja een artikel als deze had ik net nodig! Zit op dit moment in zo’n drukke periode dat ik ook motivatie kan gebruiken om door te gaan met m’n studie. Ik vind de pinterest foto’s ook wel een goede morivatie, daar had ik nog niet aan gedacht 🙂

 3. Wat een handige tips! Realiseren voor wie je studeert is een goeie inderdaad, je doet het uiteindelijk alleen voor jezelf! 🙂 Soms is het super fijn om weer even te relativeren, dan voelt het alsof je met een schone lei begint.

 4. Heel fijn artikel, ik zit nu toevallig in de bus onderweg naar mijn studie, dit was dus een goed motiverend en inspirerend artikel. Ik heb de afgelopen tijd best wat moeite gehad met optijd opstaan of realiseren of het zin heeft om op mijn studie te komen. Als ik dan dit soort artikelen lees raak ik mezelf ervan bewust hoe belangrijk het is. Dankjewel!

Read previous post:
Vijf jaar geleden verloor ik mijn beste vriendin

Dit artikel is puur vanuit mijn beleving geschreven en na toestemming van Phebe's ouders geplaatst. Het is vandaag precies vijf jaar...

Close