15 Simpele tips voor meer productiviteit

We hebben het altijd druk. Of in ieder geval, dat voelt zo. Maar wanneer hebben we het nou écht druk, en wanneer zijn we gewoon niet goed bezig met het effectief indelen van onze tijd? Als we nou eens echt productief zouden werken, hoeveel uur zouden we dan nodig hebben om het af te maken? Waarschijnlijk veel minder dan de uren die we nu volmaken. In dit artikel deel ik mijn 15 simpele tips voor meer productiviteit! 

1. Ontdek wat jouw meest productieve moment is en plan daaromheen. Ik ben bijvoorbeeld in de ochtend het aller-productiefst, zodra het donker word kun je me opvegen en neem ik geen nieuwe informatie meer in me op.

2. Gebruik een urenagenda om blokken te plannen. Maak bijvoorbeeld blokken van twee uur.

3. Begin de dag met het maken van een overzicht. Schrijf alles op wat je in je hoofd hebt (ook al is het iets kleins, zoals stofzuigen), zodat je hoofd leeg is en je niks vergeet. Verdeel je overzicht in verschillende gebieden, zoals “werk”, “blog” en “overig”.

4. Als je op het punt staat om die vervelende taak uit te stellen, bedenk dan hoe je je achteraf voelt als je de taak tóch af hebt gerond.

5. Zorg dat je genoeg water drinkt en genoeg eet, dit houdt je scherp.

6. Elimineer afleidingen. Geef je telefoon aan iemand anders en installeer een app of programma die je social media blocked.

7. Vraag jezelf af: Ben ik “druk” of “productief”? Als je de hele dag een beetje half dingen aan het doen bent maar geen stap verder komt door alle afleidingen, heb je aan het eind van de dag wel het gevoel dat je druk bent geweest. Óf je gaat een blok (tijd) niks doen, óf je gaat een blok tijd écht aan de slag. Your choice.

8. Sta eerder op en ga eerder naar bed. Begin de ochtend goed. Als je ‘s ochtends te lang blijft liggen heb je eigenlijk al een achterstand op de dag, omdat je de dag niet goed bent begonnen. Lees ook dit artikel voor een fijne ochtendroutine.

9. Zorg dat het niet te warm of benauwd is in de ruimte. Hier word je duf van en je concentratie ook. Ik doe altijd liever een dikke trui aan en een raam open (ja, mijn vriend verklaart me altijd voor gek) dan dat het te warm is.

10. Sluit je af voor de buitenwereld, doe oortjes in met muziek. Dit helpt bij mij altijd heel erg om in die ‘flow’ te komen, ook al is er niemand in de ruimte.

11. Heel verleidelijk: Teveel tijd nemen voor het plannen en het maken van overzicht. Natuurlijk is dit goed om te doen, maar niet als je het gebruikt als SOG (guilty).

12. Als je thuis werkt of studeert helpt het heel erg om je wel gewoon aan te kleden. In een pyjama kom je niet écht in een werk- of studiesfeer, sommige uitzonderingen daar gelaten. Opmaken vind ik zelf nooit zo nodig, maar er zijn mensen die dit wel fijn vinden.

13. Zorg dat de ruimte om je heen opgeruimd is. In ieder geval je bureau!

14. Neem kleine pauzes tussendoor, loop af en toe even een rondje buiten of doe een paar oefeningen.

15. Wissel van werkplek. Dit werkt voor mij altijd heel goed, om bijvoorbeeld ‘s ochtends thuis te werken en ‘s middags in de bieb of ergens anders.

Hebben jullie nog gouden tips?

Liefs,
Laura.

Bloglovin

Author: Laura

Ik ben Laura, een 24-jarige blogger en freelancer. Ik ben in 2015 afgestudeerd aan TMO Fashion Business School en heb recentelijk mijn MSc Marketing Management afgerond aan de Universiteit van Groningen! Sinds maart 2017 woon ik samen met mijn vriend Tim in Haarlem. Op Style Remains vind je artikelen over geluk, zelfontwikkeling, ambitie, succes, ondernemen & bloggen.

Leave a Comment

Your email address will not be published.