Belangrijk carrière advies voor afgestudeerden en twintigers

Oké, hij is een béétje druk en zegt een béétje te vaak ‘f*cking’, maar Gary Vee‘s boodschap uit deze twee video’s komt wel binnen. Bij mij in ieder geval. Want hij heeft gelijk. Waarom voelen we zoveel druk van buitenaf (of van binnenuit)? De druk dat we zo snel mogelijk héél erg succesvol moeten zijn, de druk dat we binnen een maand na ons afstuderen een (goede) baan moeten hebben. Wie legt die druk je eigenlijk op? Anderen? Of doe je het jezelf aan?

“Slow and steady wins the race. You are only competing with yourself” – Gary Vee

De jaren na je afstuderen zijn eigenlijk juist dé jaren om erachter te komen wat je wilt, om erachter te komen waar je gelukkig van wordt. Om te genieten! Om te leren. Waarom zouden we dit verpesten met ons zorgen maken om de mening van anderen, om een soort standaard na te leven? Waarom zouden we onze tijd verspillen met jaloers zijn op anderen en op wat anderen hebben bereikt? Gary zegt in andere filmpjes ook, de weg ergens naartoe is véél belangrijker dan het bereiken van een doel. Je leert veel meer van het proces, je moet juíst genieten van het proces.

Bovenstaande video is denk ik een belangrijke wake-upcall voor mensen van onze generatie. Ik denk dat het meisje aan de telefoon niet de enige is die zich vergelijkt met bijvoorbeeld de Kardashians. We zien de hele dag alleen maar picture perfect foto’s op Instagram van succesvolle / rijke / verbouwde mensen en vergelijken onszelf hiermee. Hebben daardoor het gevoel dat we zelf minder of niks hebben bereikt op dezelfde leeftijd. Maar wát heb jij te maken met die mensen? Helemaal niks.

“Every second you spend thinking about what somebody else has, takes away from the time that you could create something for yourself” – Gary Vee

Ik vond deze video’s wel fijn om te kijken, vooral nu in de periode dat ik zelf bijna afstudeer en dus in de fase kom dat ik mag gaan ontdekken wat ik wil doen. Wat ik leuk vind. Voor mij was het wel een wake-upcall: Dat we nog super jong zijn, nog jaaaaren de tijd hebben. Dat het allemaal niet perfect hoeft te zijn, dat het gaat om het proces.

We kunnen nu juist gaan ontdekken wat we leuk vinden, door het opdoen van ervaringen. Door gewoon ergens te beginnen en ons te focussen op onszelf.

Liefs,
Laura.

Author: Laura

Ik ben Laura, 26 jaar. Ik ben in 2015 afgestudeerd aan TMO Fashion Business School en heb in 2017 mijn MSc Marketing Management afgerond aan de Universiteit van Groningen! Ik woon samen met mijn vriend Tim in Haarlem. Op Style Remains vind je artikelen over geluk, zelfontwikkeling, ambitie, succes, ondernemen & bloggen.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

 • Ik ben het helemaal met je eens: wij ”millenials” vinden het belangrijk om alles zo goed mogelijk te doen en zo snel mogelijk succesvol te worden, maar uiteindelijk gaat het erom dat we ons eigen succes leren definiëren en dat we daar ook de tij voor nemen. Ik bedoel, het is precies zoals hij zegt: met 22, 23 jaar ben je gewoon nog superjong en als je ook nog eens net afgestudeerd bent, ligt de wereld voor je open. Dat is dan juist hét moment om op zoek te gaan naar wat je graag wilt en wat je passie is.

 • Ik ben momenteel heel erg bezig met mezelf (zonder context klinkt dit vrij eh… goor) en ik geniet er met volle teugen van. Bedankt dat je dit deelt! Het is voor velen goed om te horen.

 • Ik ben de laatste tijd ook echt bezig met hoe raar onze generatie eigenlijk is en hoe hoog we de lat voor onszelf leggen. Dat we heel erg graag perfect willen zijn. Fijne video’s heb je gedeeld!

 • Super bedankt voor het delen Laura, dit is echt precíes wat ik nodig had. Ik studeer deze zomer af van mijn master en lig echt al maanden wakker van alle twijfels over de toekomst en die “gehaastheid” van snel iets succesvols moeten bereiken. Die constante druk op millennials om te presteren en de 2.0 versie van de beste versie van jezelf te zijn is echt heel erg present nowadays. Vooral dat vergelijken met succesvolle bloggers/vloggers/etc kan me altijd echt heel erg demotiveren – (“ik ben al 23 en nog steeds ‘niks’ bereikt”) maar dit brengt alles zeker wel in perspectief. Top!

 • Ik ben er in de afgelopen jaren tijdens mijn wel achter gekomen wat ik leuk vind, dus nu ik afgestudeerd ben zou het wel fijn zijn om een baan te hebben waar ik veel plezier uit haal 🙂

 • Super goed onderwerp!
  Ik merk steeds meer in mijn omgeving, maar ook bij mezelf, dat we steeds meer, vaker en sneller willen presteren. We hebben het gevoel dat we er NU alles uit moeten halen en dat terwijl er nog een heel leven voor ons ligt… Persoonlijk merk ik dit aan bij mijzelf omdat ik zo veel van mezelf vraag. Hierdoor krijg ik het druk, soms zelfs gestresst en dat werkt alleen maar averechts.

  Vanaf juni start ik met afstuderen bij Reebok en ik wil mijn dan alleen gaan focussen op het moment. Wat er na mijn studie komt daar wil ik pas naar gaan kijken zodra ik mijn scriptieverdediging heb gehad en ook dan wil ik niet direct naar het perfecte streven. Slow it down, er ligt nog zo veel tijd voor me

 • Oh ik vind dit altijd zo’n interessant onderwerp. Ik probeer ook echt voor mezelf om bepaalde dingen af te leren; het gevoel dat je eerste baan je droombaan moet zijn om maar eens iets te noemen. Ik ga de filmpjes kijken zodra ik tijd heb vandaag, ben benieuwd! Thanks for sharing 🙂 X