Net afgestudeerd en nu al de druk voelen om ‘succes te behalen’

Voordat we op vakantie gingen had ik met mezelf afgesproken om de drie weken weg echt te gebruiken om bij te komen. Om niet na te denken over ‘de volgende stap’, over werk of over mijn eigen bedrijf. Wel kreeg ik in Noorwegen veel nieuwe inspiratie en weer veel nieuwe zin om aan de slag te gaan, wat ik altijd heb als ik echt tot rust kom. 

Foto: STIL

Toen we thuiskwamen heb ik meteen de nieuwe layout online gezet, een aantal pagina’s herschreven en een nieuwsbrief opgezet. Inmiddels staat de Noorwegen video online (wat me héél veel tijd heeft gekost), heb ik een aantal nieuwe artikelen geplaatst, een nieuwsbrief bestand van al meer dan veertig leuke mensen en ben ik bezig met Facebook advertenties. Ook werk ik parttime en afgelopen weken was dat even wat meer, sliep ik niet goed en voelde ik me niet helemaal fit, waardoor ik me ook in de dagen dat ik vrij was niet zo energiek voelde als ik zou willen.

Halverwege september voelde ik me echt onrustig. Ik vond dat ik nog helemaal niet genoeg had gedaan, dat ik nog niet genoeg artikelen heb geschreven sinds ik terug ben. Ook baalde ik dat ik mijn ‘freelance’ pagina nog steeds niet af had (heb) en dat ik nog geen grote sprongen heb gemaakt met de dingen die ik (denk ik) uiteindelijk wil bereiken.

Ik had echt het gevoel alsof ik nu al iets fout deed, alsof ik faalde. Of juist niet genoég deed. Hallo, ik ben toch afgestudeerd? Nu moet het er toch van komen en heb ik toch verder ‘niks’ meer te doen? Heb ik ‘alle tijd’ om mijn dromen waar te gaan maken? Waarom voel ik dan niet die gigantische drive om alles eruit te gaan halen wat ‘erin zit’? En daarbij, wat zit er eigenlijk allemaal in? Geen idee. Eerst had ik mijn master als excuus en lag mijn focus puur en alleen op afstuderen, maar nu niet meer. Nu is het écht tijd voor de volgende (en eigenlijk de eerste) stap in mijn carrière en nu heb ik het gevoel dat ik niet eens mijn best ervoor doe…..

Toen ik dit uitsprak bij Tim en mijn moeder zeiden ze allebei: “Lau, je hebt nog niet eens je buluitreiking gehad (inmiddels wel). September is nog niet eens voorbij. Je bent net terug van vakantie, je bent net afgestudeerd en nog niet eens daarvan bijgekomen, RELAX”. 

Hmm, ik bespeur een patroon in hun advies richting mij, haha!

Waarom leg ik mezelf dan zoveel druk op? Ik heb echt het gevoel alsof ik alláng een geweldige, uitdagende fulltime baan had moeten hebben, of dat mensen dat in ieder geval echt van me verwachten. Of dat ik allang vier geweldige freelance opdrachten had moeten binnenslepen, of ineens duizenden extra bezoekers had moeten hebben.

Dat gevoel van ‘nu is het moment, je moet je moet je moet’, verlamt me soms echt, waardoor ik juíst helemaal geen zin en energie meer heb om iets te doen. Maar wie legt mij die druk op? Helemaal niemand.

Nou, jawel, dat doe ik zelf. En misschien een beetje de tijd waar ‘onze generatie’ in leeft, waarbij de verwachtingen en de mogelijkheden gewoon anders zijn dan een tijd geleden.

Maar wat een bullshit eigenlijk. Ik ben fucking drieëntwintig, nét afgestudeerd. Ook al zou ik maanden lummelen (jammer dat mijn bankrekening het daar niet mee eens is, maar dat terzijde), dan nog was het niet erg geweest.

Dus, een hele grote note to self: RE-LAX en geniet een beetje van het proces van ontdekken wat je wilt.

Liefs,
Laura.

PS: Ik weet niet met wat voor doel ik dit artikel schrijf. Ik denk om mijn proces met jullie te delen, omdat ik weet dat ik waarschijnlijk niet de enige ben die deze druk voelt. Toch? 

Author: Laura

Ik ben Laura, 26 jaar. Ik ben in 2015 afgestudeerd aan TMO Fashion Business School en heb in 2017 mijn MSc Marketing Management afgerond aan de Universiteit van Groningen! Ik woon samen met mijn vriend Tim in Haarlem. Op Style Remains vind je artikelen over geluk, zelfontwikkeling, ambitie, succes, ondernemen & bloggen.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

 • Ik denk dat dit júist het moment is om lekker de tijd te nemen om te bedenken wat je wilt, dingen uit te proberen, te genieten van het afgestudeerd zijn en een beetje rust en vrijheid te pakken. Want voor je het weet heb je van alles op touw gezet waar je héél blij mee bent, maar waardoor je nog véél meer druk op jezelf legt, en dan ga je van de ene naar de andere rush en dat is ook niet echt zoals het moet zijn, denk ik. Maar inderdaad: relax vooral, want het komt echt wel op zijn pootjes terecht! Je bent juist al supergoed bezig met je nieuwsbrief en dit soort artikelen en het beginnende freelancen!

 • Zó herkenbaar. Ik werk ondertussen alweer ruim twee jaar fulltime en merk dit heel erg. Ook op de werkvloer. Op social media of mijn omgeving. Het moet altijd meer en beter. En ik ging daar te veel in mee. Ik ben een aantal maanden geleden een traject begonnen bij een coach en dat werkt heel goed. Ik moet meer relativeren en inderdaad RELAXEN..

 • Heel herkenbaar! Ik ben ook sinds kort klaar met mijn opleiding en herken dan ook zeker wel al die vraagtekens. Ondanks dat ik wel heb gekozen voor een fulltime job en die ook heb, maar toch; die twijfels en mega grote vraagtekens zijn er desondanks nog steeds.. Dus of een fulltime job It is.. ik denk dat het voor nu (voor mij) prima is, maar dat er nog wel veel meer is! Hopelijk kom jij er snel achter en wordt je inderdaad relaxter bij het idee dat het allemaal nog niet duidelijk is!

 • Zo herkenbaar! Ik had dit ook toen ik net afgestudeerd was, maar gelukkig kon ik het al gauw laten varen. Soms komt die gedachten nog wel eens terug. Dan zie ik mensen in NL een vette baan hebben, een eigen huisje, misschien zelfs trouwen en dan denk ik “tja ik zit in Australië en ik weet niet eens wat ik morgen ga doen”. Natuurlijk slaat dat nergens op, want dat ik niet besluit te werken/doorstuderen/settelen wil niet zeggen dat ik faal. Wat jij ook al zegt, het is dat irritante en knagende gevoel maar eigenlijk is het nergens voor nodig! Hopelijk kun je gauw jouw rust vinden en lekker relaxen <3

 • Heel herkenbaar. Op dit moment ben ik werkloos na zo’n drie jaar fulltime te hebben gewerkt en ik BAAL ervan dat ik nog geen vervangend werk heb (al lijkt er nu wel schot in de zaak te komen). Heb het gevoel zo veel te moeten en als ik even rust neem, heb ik er daarna spijt van ‘omdat ik die tijd ook beter had kunnen besteden’..

 • Zo herkenbaar! In april moest ik stoppen met mn pre-master en nu werk ik in een kledingwinkel maar soms voelt het alsof ik mijn tijd aan het verdoen ben en dat ik echt een ‘grote mensen baan’ moet gaan zoeken en dat voelt soms best lastig allemaal.

 • Mooi omschreven en precies zoals het is, héééél herkenbaar! Sinds juli afgestudeerd, eindelijk volop tijd voor mijn eigen bedrijf (oké naast een part-time job) maar ik kreeg ondanks dat ik mijn werk kei leuk vind precies hetzelfde gevoel als wat jij hier beschrijft, niet goed en snel genoeg… en dat terwijl afgelopen week pas mijn diploma-uitreiking was! Toen kreeg ik ook pas het besef, ho stop… relax! Fijn om te lezen dat ik niet de enige ben! Dus RELAX en heel veel succes, you can do it!?

 • Ik vind het heel goed dat je je gedachten opgeschreven hebt, dat kan al zo opluchten! Ik kan me wel wat bij je verhaal voorstellen. Ik studeer nog, maar om mij heen zijn heel veel mensen aan het afstuderen en ik krijg het er benauwd van. Wat moet ik dan doen?! Studeren gaat me goed af, maar werken..

  • Haha ja dat had ik ook heel erg toen ik nog studeerde (alsof het ook al heel lang geleden is, hahaha)… Komt allemaal wel op z’n pootjes terecht! Liefs, Laura.

 • Hi Laura! Ik voel gewoon je stress als ik dit artikel lees. Ik begrijp heel goed dat je nu moet presteren én dat ook van je verwacht wordt, maar idd ik denk dat je goede raadgevers in je buurt hebt. Uiteindelijk vindt het allemaal wel zijn weg. Ik volg al wat jaar en denk nu mss is een coach goed voor jou? Gewoon eens om te praten… absoluut niet raar en vooral heel moedig.

  • Ja die had ik gister ook al gelezen en vond het heel interessant! Ga denk ik nog een artikel maken over dit artikel / onderwerp :). Fijn dat ik niet de enige ben, hihi. Liefs