Mijn 10 tips voor als je net begint met solliciteren

Je bent net afgestudeerd en op zoek naar een baan (of misschien ben je op zoek naar een nieuwe baan, dat kan natuurlijk ook). Maar waar moet je beginnen met solliciteren? Welke sites kun je gebruiken en hoe kun je je sollicitatieproces zo efficiënt mogelijk laten verlopen? Wat maakt dat je meer kans maakt? 

Mijn tien beste tips voor als je net begint met solliciteren:

 1. Een hele belangrijke tip om zo efficiënt mogelijk te solliciteren: Leg jezelf niet zoveel druk op. Realiseer je van te vóren dat dit proces (waarschijnlijk, in de meeste gevallen) tijd nodig heeft. Dat ligt niet aan jou, iedereen heeft er tijd voor nodig. Bedrijven hebben tijd nodig om sollicitanten te selecteren, uit te nodigen en op gesprek te laten komen, dit proces kóst gewoon tijd.
 2. Zet je netwerk in. Laat je (zakelijke) contacten weten dat je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging in werkveld X. Tegenwoordig zoeken veel recruiters nieuwe werknemers via-via, dus laat iedereen weten dat je open staat voor een (nieuwe) uitdagende functie en vertel er ook vooral bij waar je goed in bent. Ook is LinkedIn een platform dat steeds actiever wordt en al heel veel gebruikt wordt, zet dus je profiel op ‘beschikbaar voor recruiters’ en zet bijvoorbeeld ‘available for a new challange’ in je LinkedIn naam.
 3. Schrijf je in voor nieuwsbrieven van vacaturesites waarop relevante vacatures staan voor jouw werkveld, en speur dagelijks relevante sites af. Ik heb vooral Indeed, FashionUnited, The Best Social Jobs en LinkedIn gebruikt. Er komen meestal redelijk veel nieuwe vacatures bij iedere dag, en op sommige functies wordt héél veel gereageerd, dus een update in je mailbox ontvangen kan ervoor zorgen dat je één van de eerste sollicitanten bent.
 4. Zorg dat je opvalt door middel van je CV en/of je motivatiebrief. Als een bedrijf een stapel heeft van dertig CV’s dan is het belangrijk dat je niet wegvalt in de massa. Gebruik bijvoorbeeld een mooi template (zoek bijvoorbeeld op ‘free resume templates’ of maak je CV met Canva) en vergeet nóóit een foto van jezelf toe te voegen. Zorg daarnaast dat je CV netjes en up to date is (eigenlijk is dit stap 1). Hetzelfde geldt voor je LinkedIn. Géén spelfouten dus, of verouderde informatie.
 5. Stem je motivatiebrief specifiek af op de functie (lees de omschrijving dus goed; let op de functie-eisen, kwalificaties, eigenschappen en vaardigheden) én op de normen en waarden van het bedrijf. Probeer hier in je brief op in te spelen (zonder dingen te verzinnen natuurlijk) en voorbeelden te geven waarom dit op jou slaat, of waarom jij in dit functieprofiel past. Het standaard zakelijke riedeltje over jezelf verkoopt natuurlijk niet, probeer het persoonlijk te maken.
 6. Oefening baart kunst: als je niet wordt uitgekozen bij een bedrijf, zie het dan niet als ‘zonde van je tijd’. Ook van dit gesprek heb je weer wat geleerd en deze ervaring neem je mee naar een volgend gesprek. Je zult zien dat je beter wordt in het beantwoorden van moeilijke vragen en het vertellen over wat jij kunt en wat jij te bieden hebt.
 7. Check honderd keer of je wel de juiste namen in je brief en e-mail hebt gebruikt (ja, ik heb gehoord dat dit echt gebeurt, bij mij gelukkig nog nooit) en check tien keer of er geen spelfouten in je brief of CV staan. Dat maakt natuurlijk geen goede eerste indruk.
 8. Blijf tóch kritisch met het kiezen van de functies of bedrijven waarop je solliciteert, ook al lukt het niet meteen. Je kunt (naar mijn mening) beter iets langer bezig zijn met het sollicitatieproces en uiteindelijk een super leuke baan vinden waar je langere tijd wilt blijven, dan dat je voor iets minder leuks gaat en er niet op je plek bent.
 9. Ga niet bij de pakken neer zitten (zie ook punt 1) als je een leuke baan niet hebt gekregen (even balen mag natuurlijk, maar probeer daarna met frisse moed verder te gaan) want misschien kom je uiteindelijk wel terecht bij een nóg leuker bedrijf. Dan ben je zelfs blij dat je niet bent aangenomen bij één van je eerste gesprekken. Je kunt na een afwijzing natuurlijk ook om feedback vragen, misschien heb je er iets aan voor in de toekomst.
 10. Ben je uitgenodigd voor een gesprek? Bereid je goed voor: verdiep je in de achtergrond van het bedrijf, bereid voor waarom JIJ geschikt bent voor deze functie. Je hebt vast wel duidelijke ideeën over waarom jij bij dat bedrijf wilt werken of wat zij aan jou kunnen hebben als werknemer. Waarom zou jij bij het bedrijf passen? Wat heb jij te bieden (op het gebied van kennis, ervaring of persoonlijkheid bijvoorbeeld)? Hier komt later nog een apart artikel over online.

Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben. Hoe gaat (of ging) het sollicitatieproces bij jou? Heb je nog aanvullende tips?

Liefs,
Laura.

Photo by rawpixel.com

Author: Laura

Ik ben Laura, 26 jaar. Ik ben in 2015 afgestudeerd aan TMO Fashion Business School en heb in 2017 mijn MSc Marketing Management afgerond aan de Universiteit van Groningen! Ik woon samen met mijn vriend Tim in Haarlem. Op Style Remains vind je artikelen over geluk, zelfontwikkeling, ambitie, succes, ondernemen & bloggen.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

 • Handige tips! Ik bevind me midden in het sollicitatiegesprek en heb er inmiddels zo’n 10 verstuurd. Van deze 10 heb ik helaas al 9 afwijzingen op mijn brief alleen al gekregen. Superbalen natuurlijk, maar bij de 10e ben ik al op twee gesprekken geweest en hoor ik als het goed is vandaag of ik het geworden ben. Best spannend om niet meer gesprekken af te gaan, maar op dit moment heb ik ook niets meer lopen en de functie leek me oprecht best leuk! Ben benieuwd 🙂