Wat als je nog niét weet wat je in de toekomst wilt (of kunt)?

Zoveel mensen om me heen (online en offline) zijn al aan het werk en heel vaak hoor en lees ik van mensen dat ze elke dag met plezier naar hun werk gaan en zich ergens helemaal op hun plek voelen. Zo vaak hoor je ook: ‘Als je je werk leuk vindt voelt het niet als werken’. Maar wat als je niet weet wat je leuk vindt? Of als je niet weet wáár je op je plek zal zijn? Of als je geen duidelijke passies hebt, zoals sommige anderen wel hebben?

Heel veel artikelen gaan over het bereiken van je dromen, over hóe je je dromen kunt bereiken, inclusief honderden stappenplannen die je kunt volgen. Heel leuk natuurlijk, als je al precies weet wat je later wilt doen, wat je ‘wilt worden’, waar je goed in bent en hoe je dit toekomstbeeld gaat aanpakken. Maar wat nou als je nog niet weet wat je in de toekomst wilt? Ik denk hier best veel over na, vooral omdat mijn master nu écht bijna is afgerond en ik moet gaan kijken naar de volgende stap. Ik denk dat de volgende punten kunnen helpen bij het erachter komen wat je wel en niet wilt.

1. Wat wil en kan ik?

De meest voor de hand liggende vragen:

 • Wat wil ik?
 • Waar word je blij van?
 • Bij de gedachte waaraan word je enthousiast?
 • Wat past bij jou?
 • Waar ben je goed in?
 • Als je álles mocht kiezen, wat zou je dan doen? Met wie? Hoe?

2. Wat wil ik niet?

Misschien is deze vraag zelfs iets makkelijker te beantwoorden dan de ‘wat wil ik’ vraag, omdat je vaak een goed beeld hebt van wat je absoluut NIET wilt.

 • Waar word je NIET gelukkig van?
 • Welke dingen zorgen ervoor dat je ergens géén zin in hebt, of dat je geen motivatie hebt voor iets?
 • Bij de gedachte aan welke baan en welke toekomst krijg je de rillingen?

3. Waar kijk ik tegen op bij anderen?

Dit is denk ik ook een hele goede. Je hebt vást wel mensen waar je tegenop kijkt, waarvan je de levensstijl of baan ook wel zou willen hebben.

 • Tegen welke mensen kijk je op? En waarom?
 • Wat doen deze mensen precies?
 • Wat spreekt je precies aan?

Soms kan het zijn dat je de baan van iemand zelf ook wel zou willen hebben, of misschien op de “vorm” van de baan (flexibel, voor jezelf, of juist op kantoor).

4. Wat voor toekomstbeeld maakt me blij?

Iedereen heeft een ander beeld van de toekomst, of vindt andere dingen belangrijk. Je hebt vast wel een soort van droom, of een beeld van hoe je later je leven wilt leiden. Bij het idee aan welk toekomstbeeld word jij vrolijk?

 • Hoe zie jij je toekomst voor je?
 • Wat vind jij belangrijk?
 • Wat is ‘succes’ hebben voor jou?

5. Wat spreekt mij aan in vacatures?

Deze vraag is misschien niet heel voor de hand liggend, maar ik denk dat hij best effectief kan zijn! Als je al een beetje een idee hebt van een richting, ga dan eens vacatures opzoeken in deze branche en pik in de baanomschrijving de punten eruit waarvan je denkt: “Dat lijkt me leuk”. Ook kun je punten onder elkaar zetten waar je juist de (negatieve) kriebels van krijgt. Op deze manier krijg je misschien een duidelijker beeld van de dingen die je zoekt in een baan.

 • Deze baan lijkt mij leuk
 • De werkzaamheden van die bij deze functie horen lijken mij leuk
 • De werkzaamheden die hier genoemd worden spreken mij niet aan
 • Ik denk dat ik goed ben in deze werkzaamheden

6. Vergelijk jezelf niet met anderen

Dit lijkt misschien een beetje tegenstrijdig met punt 3, maar iemand anders als inspiratie gebruiken is iets anders dan jezelf vergelijken (en veroordelen dat je nog niet hetzelfde hebt bereikt als persoon X) met anderen. Wat dus belangrijk is, is dat je je focust op je eigen leven. Vergelijk jezelf niet met anderen, die misschien al veel verder zijn dan jij. Zij hebben nu misschien hun droombaan gevonden, maar je weet niet hoeveel (tegenvallende) ervaringen zij hiervoor al hebben gehad. Daarbij vindt iedereen andere dingen belangrijk en heeft iedereen andere toekomstdromen.

6. Het komt wel goed

En last but not least: Probeer het een beetje los te laten! Je hoeft nog niet altijd alles te weten, je hoeft nog niet 100% je leven uitgestippeld te hebben (note to self). Het loopt allemaal zoals het loopt en het komt allemaal vanzelf wel. En als je ergens niet op je plek bent of bepaalde werkzaamheden niet leuk blijkt te vinden, dan leer je daar weer van en neem je dit mee in je volgende stap. Het is goed om je te oriënteren en om af en toe op een rijtje te zetten wat je graag wilt, maar probeer jezelf niet een enorme druk op te leggen.

Heb jij al een idee van wat je in de toekomst wilt?

Liefs,
Laura.

Author: Laura

Ik ben Laura, 26 jaar. Ik ben in 2015 afgestudeerd aan TMO Fashion Business School en heb in 2017 mijn MSc Marketing Management afgerond aan de Universiteit van Groningen! Ik woon samen met mijn vriend Tim in Haarlem. Op Style Remains vind je artikelen over geluk, zelfontwikkeling, ambitie, succes, ondernemen & bloggen.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

 • Precies wat ik nodig had! Iemand die zegt dat het niet erg is als je niet weet wat je met je leven wilt.

 • Vroeger vond ik het heel lastig om te bedenken wat ik wilde. Uiteindelijk met een andere studie begonnen en nu afgestudeerd 😀 Ik pin me nu niet te vast op een bepaalde baan/functie, maar bekijk wat er op m’n pad terecht komt 🙂

 • Goed geschreven! Ik denk dat je het probleem van veel twintigers precies bij de kraag hebt gevat: het lijkt alsof je precies moet weten waar je hart ligt en hoe je je hart moet volgen, maar er wordt vaak voorbij gegaan aan de mogelijkheid dat je het juist nog helemaal niet weet – en ook dat moet oké zijn!

 • Vroeger zat ik daar echt heel hard mee in. Ik kwam tot de conclusie dat ik, ondanks dat ik mijn studie heel fijn en leerrijk vond, toch niet in die richting verder wou gaan. Maar ik wist ook niet wat ik dan wel wou doen. Ik durf zelfs zeggen dat ik me echt mislukt voelde. Soort van. Maar nu heb ik er wel vrede mee dat ik het allemaal niet goed weet. Ik ga er ook wat van uit dat het op termijn allemaal wat duidelijker wordt. Of niet. Dan is het ook zo 🙂

   • Ik ben op dit moment nog bezig met het afronden van mijn master, ik ben als het goed is eind juni klaar. Ik ga de komende maanden oriënteren op wat ik wil en wat ik leuk vind en rondkijken naar vacatures. En ik probeer het een beetje los te laten en het als iets ‘leuks’ te zien in plaats van iets spannends. In welke situatie zit je nu precies? Liefs

  • Dankjewel! De ‘jaloers’ (daarom stonden er ook aanhalingstekens bij) in het artikel was ook niet over het iemand misgunnen, maar inspiratie halen uit iemand waar je tegen op kijkt. Ik heb het even anders verwoord, haha!