Zo ben je super productief als je thuis werkt of studeert

Hoewel het werken in een bieb of op kantoor ook bevorderlijk kan zijn voor je productiviteit, is het soms gewoon heel fijn om een dagje thuis te blijven. Hoe voorkom je dat je constant andere dingen gaat doen en hoe krijg je alles af wat af moet? Zo blijf je productief als je thuis werkt of studeert! 

Dwing jezelf meteen in een werk- of studiesfeer

Als je thuis werkt is het heel verleidelijk om lekker in je pyjama te blijven zitten, of met je laptop in bed te werken. Is soms ook fijn, maar het zorgt meestal niet voor een effectiviteits-boost. Sta dus op tijd op, ga uit bed, neem een douche en kleed je aan. Net alsof je naar kantoor of college gaat.

Het voordeel aan thuis werken is wel dat je iets flexibeler bent en dus ook wat beter naar je lichaam kunt luisteren. Heb je eerder honger dan het eigenlijk lunchtijd is? Eet wat voor nieuwe energie. Ben je super moe omdat je slecht hebt geslapen? Slaap nog even door, begin iets later en ga wat langer door. Gebruik je tijd zo effectief en gezond mogelijk.

Zorg dat je kamer opgeruimd is de avond van te voren

Niks is zo afleidend als een rommelig huis. Voordat je begint wil je dan nog éven afwassen, of nog éven een was draaien. Nee, voor je het weet is het weer half elf in plaats van negen uur. Je moet aan het werk. Zorg daarom dat je kamer opgeruimd en schoon is, in ieder geval je werkplek.

Maak een To Do lijst en verdeel je tijd in blokken

Je hebt overzicht nodig om effectief te werken. Maak daarom een duidelijk overzicht van de dingen die je wilt doen. Daarnaast werkt het voor mij altijd heel effectief om in blokken te werken. ‘s Ochtends werk je bijvoorbeeld aan vak of taak X, na de lunch aan vak of taak Y.

Behandel je tijd als werktijd en zorg dat anderen dit ook doen

Een valkuil van thuiswerken is dat anderen denken dat je vrij bent (en dus eventueel niks te doen hebt). Stel voor jezelf en voor anderen duidelijk de grens dat je aan het werk of aan het studeren bent en dat je géén tijd hebt voor andere dingen. Neem je tijd serieus.

Elimineer afleidingen

Een van de moeilijkste dingen aan werken of studeren is gefocust bezig gaan. Niet alleen thuis, overal. Toch heb je thuis meer afleiding, omdat je al je eigen spullen om je heen hebt. Leg daarom je telefoon weg, zoek een goede “distraction blocker” (dat is een app of programma die bepaalde sites blokkeert voor een bepaalde periode – zoek in Appstore of Playstore op “distraction, focus, study” en je vindt een paar goede) voor je laptop of telefoon en doe fijne, rustgevende muziek in je oren. As we speak heb ik deze muziek op staan.

Beloon jezelf en neem pauzes

Op kantoor of tussen colleges door heb je vaak momenten dat je even met andere mensen kletst en even pauze neemt. Als je alleen bent heb je dit minder, maar juist dán moet je tussendoor even momenten van pauze inlassen.Als je thuis geen ‘echte’ pauzes neemt is het uiteindelijk veel moeilijker om je langere tijd te focussen, ook omdat je in een vertrouwde omgeving zit en dus sneller afleiding hebt. Ben je super productief bezig geweest? Ga even lekker naar buiten, boodschappen doen of een rondje lopen.

Liefs,
Laura.

Author: Laura

Ik ben Laura, 26 jaar. Ik ben in 2015 afgestudeerd aan TMO Fashion Business School en heb in 2017 mijn MSc Marketing Management afgerond aan de Universiteit van Groningen! Ik woon samen met mijn vriend Tim in Haarlem. Op Style Remains vind je artikelen over geluk, zelfontwikkeling, ambitie, succes, ondernemen & bloggen.

Leave a Comment

Your email address will not be published.