Het uitzoeken van een geschikte borstkolf is waarschijnlijk al een aardige klus op zich. Maar waar moet je nou allemaal op letten voordat je een model in het winkelwagentje plaatst? En hoe zit het met prijzen en vergoedingen? Er zijn bijvoorbeeld zorgverzekeraars die de aankoop deels of soms volledig vergoeden. Je kunt bovendien een consult inplannen bij een lactatiekundige. Ook deze afspraak wordt namelijk vergoed door de meeste zorgverzekeraars.
Wanneer schaf je er een aan?
Hoewel je waarschijnlijk al helemaal voorbereid wilt zijn op de komst van de kleine, is het meestal verstandiger om te wachten met de aankoop van een kolfapparaat tot na de geboorte. De borstvoeding moet namelijk eerst eens goed op gang komen voordat je kunt bepalen wat voor model je nodig hebt. Dit kan onder andere afhankelijk zijn van de hoeveelheid melk die je borsten produceren en van de stimulatie die jouw tepels nodig hebben. Ook dit is verschillend voor iedere nieuwe mama.
Tweedehands of nieuw?
Misschien heeft een van je vriendinnen nog wel ergens een oude kolf liggen. Is het veilig om deze te gebruiken? Je kunt bijvoorbeeld niet met zekerheid zeggen hoe lang deze nog kan worden gebruikt voordat de slijtage overwint. Bovendien kun je niet zien wat het apparaat ongewenst met zich meedraagt. Zo kan er bijvoorbeeld ongemerkt melk in de motor terecht zijn gekomen, waardoor het vervangen van een aantal onderdelen waarschijnlijk niet meer voldoende is. In dat geval is het kopen van een nieuwe kolf het verstandigste besluit. Dan heb je ook nog eens garantie erop!
Hoe bedien je ze?
Wil je een elektrische kolf of een die met de hand werkt? En wil je er een die de beide borsten tegelijkertijd kolft of slechts één? Ook dit kun je pas met zekerheid vaststellen als je kleintje er daadwerkelijk is. Als je melkproductie bijvoorbeeld hoog is en je hem regelmatig moet gebruiken, is een elektrische variant het handigst. Deze werkt namelijk op een motor, zodat je zelf het werk niet hoeft te doen. Bij een handmatig model moet je echter zelf de zuigkracht bedienen, wat uitputtend kan zijn als je het vaak langdurig zelf moet doen.