Studeren is iets dat veel mensen doen in hun leven. Of je nu een MBO, HBO of universitaire studie doet, dat maakt niets uit. Al deze studies vallen onder studeren. Ook alle cursussen die je voor je werkt volgt, vallen onder studeren. Studeren is eigenlijk het opdoen van nieuwe kennis, wat dus op allerlei niveaus kan. Sommige mensen zijn eeuwige studenten, die pas op hun dertigste. Andere mensen houden echter helemaal niet van studeren en beginnen meteen met werken op hun achttiende. Zij werken zichzelf dan bij hun baan omhoog door middel van cursussen of door middel van het opdoen van werkervaring.
Ambitie waarmaken
Wat alle mensen die studeren in ieder geval gemeen hebben, is dat zij een ambitie hebben die ze waar willen maken. Wat die ambitie dan precies is, is compleet verschillend. Voor de mensen die meteen na hun middelbare school gaan studeren, is de ambitie waarschijnlijk om in een bepaald beroepenveld terecht te komen of om een specifiek beroep te kunnen uitoefenen. Om dit beroep uit te kunnen oefenen, heb je vaak een startkwalificatie nodig. Deze startkwalificatie is een studie in de richting waar je op wil gaan. Ook als je al werkt, kan je zeker nog ambities hebben. In dit geval is studeren ook een goede optie. Vaak zijn dit studies waarvoor je vooral thuis moet studeren en die je dus in de avonduren of in het weekend naast je werk kan doen. Wel moet je soms samenkomen voor een lesdag of -avond. Dit is echter niet zo vaak, omdat er bij deze studies rekening mee wordt gehouden dat mensen een vaste baan hebben en niet zo vaak les kunnen hebben. Als werkende kan je bijvoorbeeld als ambitie hebben om hogerop te komen in het bedrijf waar je werkt. Ook kan je hogerop willen komen bij een ander bedrijf in hetzelfde werkveld als waar je al werkzaam bent. Een andere optie is juist dat je iets helemaal anders wil doen en je laat omscholen in de avonduren. Ook kan het zo zijn dat je voor jezelf wil beginnen en hier extra kennis over wil opdoen tijdens een studie.
Hoe helpt studeren bij het waarmaken van deze ambities?
Al deze ambities kunnen bereikt worden door het volgen van een studie. Door te studeren doe je namelijk nieuwe kennis op. Deze kennis wordt op zo’n manier overgebracht dat jij er in je latere leven iets aan hebt. Je krijgt vaak een hoop theorie voor je kiezen, maar door middel van praktijkvoorbeelden wordt dit geconcretiseerd. Dit houdt in dat je de theorie bij een studie vaak meteen leert toepassen, waardoor jij dit weer kan meenemen en gebruiken bij je werk. Daarnaast is het bij het hoger onderwijs vaak erg fijn dat je veel van je studie zelf kan inrichten. Je kan bijvoorbeeld zelf kiezen waar jij precies je verslagen over schrijft, wat betekent dat je ook veel gericht onderzoek kunt doen naar wat jij denkt later nodig te hebben. Zo verdiep je je kennis op een bepaald gebied, wat erg nuttig kan zijn om later weer toe te passen op je werk.