15 Herkenbare struggles als je introvert bent

Introverte mensen zijn, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, geen mensen die een gebrek hebben aan sociale vaardigheden (néé). Het zijn mensen die ‘opladen’ door alleen te zijn, die dus veel tijd voor zichzelf nodig hebben om bij te komen van deze drukke wereld. Ze zijn vaak gevoeliger voor hun omgeving en voor prikkels, wat soms best lastig kan zijn. In dit artikel vind je 15 herkenbare struggles van introverte mensen!  

 1. Je hebt maar een beperkte hoeveelheid energie. Je hebt tijd nodig (liefst alleen) om op te laden.
 2. Het is irritant als mensen je verlegen of stil noemen. Dat ben je niet, in ieder geval niet in de goede gezelschappen. Verlegen en introvert zijn is NIET hetzelfde. Ik herhaal, niet hetzelfde.
 3. Als je niet voldoende tijd hebt om op te laden word je prikkelbaar en chagrijnig. Of gewoon doodstil. Ook op momenten dat het je niet uit komt, tijdens een feestje waar je eigenlijk te moe voor bent, bijvoorbeeld.
 4. Open studie of werkplekken werken helemaal niet als er geen stilte heerst. Zoveel drukte en afleiding!
 5.  Je voert veel liever diepgaande gesprekken over belangrijke onderwerpen dan dat je praat over koetjes en kalfjes. Haat aan smalltalk (meestal)!
 6. Soms is het lastig om niet dicht te klappen in een groep waar je je niet op je gemak voelt. Je bent vaak sowieso beter in één-op-één contact.
 7. Als je met vrienden of familie bent hoef je niet altijd uitgebreide gesprekken te voeren. Soms gewoon samen (stil) zijn of allebei wat voor jezelf doen is al heel fijn.
 8. Háát aan presentaties en het middelpunt van de aandacht zijn (again, ligt eraan bij welke mensen).
 9. Je bent goed in observeren en hebt snel door wat er aan de hand is, bijvoorbeeld binnen een groep.
 10. Je prikt snel door neppe mensen heen en hebt hier ook een (schijt)hekel aan.
 11. Grote groepen en evenementen kosten je veel energie, vooral als je (bijna) niemand kent.
 12. Je komt liever niet uit je comfortzone en je houdt niet van verandering. Eng!
 13. Soms wou je dat je extravert was en ook zoveel energie kreeg van (langere tijd) ergens zijn met veel mensen om je heen.
 14. Voorstellingen of shows waarbij er iemand uit het publiek wordt gehaald: H.E.L.L. Sowieso mensen die een rol spelen en jou daarbij willen betrekken. Ga weg. Ze ruiken je angst.
 15. Je voelt je snel overweldigd, vooral als je het gevoel hebt geen tijd voor jezelf te hebben tussendoor.

Zelf kan ik ook wel zeggen dat ik introvert ben, onbekende situaties en groepen kosten me veel energie en ik heb ook regelmatig tijd nodig om op te laden na een drukke dag. Inmiddels weet ik dit van mezelf en kan ik er veel beter mee omgaan in bepaalde situaties.

Als je hier mee worstelt is De Kracht van Stille Mensen* echt een aanrader. Dit is een boek dat gaat over introverte mensen in deze drukke wereld. Ik vond het super herkenbaar en leuk geschreven, en ik hoorde van veel mensen dat ze het echt fijn vonden om te lezen dat ze niet de enige waren hierin.

Herken jij je ook in deze punten?

Liefs,
Laura.

* Dit is een affiliatelink. Dat betekent dat ik een (heel) klein percentage van de opbrengst krijg als je dit boek via deze link bestelt. Ik heb het boek overigens zelf gekocht en raad iets alleen aan als ik er zelf enthousiast over ben. 

Author: Laura

Ik ben Laura, 26 jaar. Ik ben in 2015 afgestudeerd aan TMO Fashion Business School en heb in 2017 mijn MSc Marketing Management afgerond aan de Universiteit van Groningen! Ik woon samen met mijn vriend Tim in Haarlem. Op Style Remains vind je artikelen over geluk, zelfontwikkeling, ambitie, succes, ondernemen & bloggen.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

 • Wat een herkenbaar artikel! Ik haat het als ik meteen verlegen of stil wordt gestempeld, terwijl dit niet is bij personen die ik al wat beter ken.
  Liefs,
  Yara

 • Wauw, 100% ik haha! Dit is allemaal veel te herkenbaar. Ik zit alleen nog in het proces om te leren accepteren dat ik zo ben en dat het niet erg is dat ik niet van drukke feesten en onbekende situaties houd, maar dat is best lastig met mensen om mij heen die hier wel helemaal weg van zijn…

  Het is wel heel apart, want vanaf dag 1 dat ik mijn vriend leerde kennen heb ik bij hem totaal geen problemen gehad om mezelf te zijn. Dat voelde direct goed en stilte is nooit ongemakkelijk, terwijl ik bij anderen en mensen die ik nog niet of pas net ken hier veel meer moeite mee heb.

 • Jeetje, ik wist al wel dat ik introvert ben, maar echt al deze punten kloppen helemaal! Soms heb ik inderdaad ook wel eens het idee dat ik een van de weinige ben en kan ik best jaloers zijn op extraverte mensen. Maarja, gelukkig heb ik mezelf nu wel zo geaccepteerd en kan ik er veel beter mee omgaan.

 • Herkenbaar! Ik ben gek genoeg heel sociaal, maar ergens ook introvert. Met de juiste mensen om me heen (kunnen ook nieuwe mensen zijn, bij sommige mensen voel ik me gewoon instant op mijn gemak) ben ik echt een hyperactief persoon haha! Als ik in een grote groep met te veel extraverte mensen terecht kom daarintegen, klap ik soort van dicht en voel ik me niet meer op mijn gemak, echt heel raar! Hoewel ik zelf niet kan zwijgen bij de juiste mensen, heb ik het moeilijk met mensen die bij wijze van spreken ergens roepend en hard lachend binnenkomen omdat ik me dan niet meer op mijn gemak voel. 🙂

  • Is inderdaad helemaal niet nodig! Dat wilde ik eerst ook, maar als je de juiste mensen om je heen hebt die je accepteren en weten hoe je in elkaar zit komt het helemaal goed 🙂

 • Ik herken me in veel punten! Vooral punt twee, zo irritant. Het hangt inderdaad vaak af van de mensen om je heen en hoe ik mezelf voel op dat moment. Ik ga zeker even naar het boek kijken, goeie tip!

 • Zó ontzettend herkenbaar dit. Vooral het niet verlegen zijn maar wél introvert zijn, en het feit dat mensen dat altijd maar weer verwarren met elkaar…

 • Ik kan me in elk punt wel echt min of meer herkennen. Ik weet pas sinds een paar jaar dat ik introvert ben. Kreeg altijd de indruk dat mensen dan denken dat je niet sociaal bent / kan doen maar er zijn gewoon verschillende soorten introverte mensen. Ik maak me er nu alleszins veel minder druk om dan vroeger 🙂 Het boek zou ik ook wel willen lezen. Ga hem op mijn lijstje zetten!

 • Erg herkenbaar! Wat schrijf je toch leuke en inspirerende artikelen! Niet zulke alledaagse onderwerpen die veel besproken worden, maar die heel herkenbaar zijn.

 • Ik noem mezelf altijd introvert met zeer extraverte eigenschappen. Ik ben door de jaren heen steeds socialer geworden (en dus meer small talk), maar kan mezelf ook ontzetten terugtrekken en heb best wat behoefte aan alone time (maar ook weer niet too much!)

  • Ja, heel herkenbaar! En ik probeer mezelf ook meer uit te dagen om socialer te worden. Ook al moet ik daarvoor soms uit m’n comfortzone. Ik merk dat door het vaker te doen het ook minder eng/vervelend wordt. Al vind ik alleen zijn vaak nog steeds veel fijner ;).

 • Super herkenbaar deze lijst. Ik herken mezelf in zo’n beetje alles wel. Vooral het alleen zijn. Veel mensen begrijpen dat niet, die denken dat je altijd maar omringt moet zijn met anderen. Waar niks mee mis is, als je dat wel prettig vindt. Bedankt voor de boek tip. Ga ik aan mijn leeslijst toevoegen 🙂

 • Deze post is geweldig en vat heel wat zaken perfect samen. Bedankt voor de herkenning en het mooie omschrijven, het is inderdaad niet slecht of minder goed.

  • Ik heb er inderdaad ook al een paar keer bij jou over gelezen, Shirley! Zelf heb ik het idee dat ik in de loop der jaren steeds meer extrovert-trekjes heb ontwikkeld, waardoor ik niet meer de typische introvert ben die ik altijd was. In periodes dat ik minder goed in mijn vel zit merk ik dat die balans weer een heel stuk terug verschuift! Ik vind het wel goed dat mensen beseffen dat dat óók heel normaal is, in een wereld waarin het toch lijkt alsof je een extrovert moet zijn. Ik reviewde een paar dagen geleden het boek van Amy Schumer op mijn website en vond het zó tof om te lezen dat zij ook introvert is terwijl dat compleet in gaat tegen het beeld wat je van haar als comédienne hebt!

 • In het grootste gedeelte van het lijstje herken ik mezelf heel goed! Alleen het één-op-één contact minder, juist dat vind ik lastig omdat het met onbekenden dan al snel over koetjes en kalfjes gaat. Ik ga het boek op mijn verlanglijstje zetten, ben benieuwd! 🙂

 • Sommige punten herken ik echt heel erg goed. Het blijft soms lastig dat mensen meteen denken dat je verlegen bent, terwijl dit helemaal niet zo is. Je laat gewoon niet meteen het achterste van je tong zien.

 • Dit is zó herkenbaar voor mij… Alleen events vind ik over het algemeen wel mee vallen, tenzij het saaie netwerkborrels zijn. Ik vind het ook vervelend als mensen niet begrijpen dat ik niet elke avond geëntertaind wil worden, maar veel waarde hecht aan me-time

 • Naar dat boek ben ik ook echt heel benieuwd. Hoewel ik mezelf niet zo omschrijven als heel introvert, herken ik wel een aantal struggles. Zo ben ik heel erg van diepgaande gesprekken en kom ik in groepsgesprekken nooit zo goed tot mijn recht.