5 Belangrijke levenslessen die je leert als je ouder wordt

Toen ik net twintig was voelde ik me al heel erg ‘oud en wijs’, terwijl ik soms echt in de knoop zat met dingen die ik nu veel makkelijker van me af kan zetten. Keuzes maken voor mezelf bijvoorbeeld, ook al zijn ze niet per se op een lijn met de keuzes van anderen. Toen was ik erg bang voor het oordeel van anderen en hoewel dat niet op miraculeuze wijze ineens weg is, kan ik het nu veel beter relativeren. 

Nu ben ik vierentwintig en hoewel ik ook (juist nu, gek genoeg) zie dat ik nog heel veel kan leren op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, merk ik ook dat ik een stuk ben gegroeid in vergelijking met vier jaar geleden. Ik denk dat je een aantal dingen écht leert naarmate je ouder wordt:

1. Confrontatie is iets waar je beter in kunt worden

Sommige mensen durven zich gewoon van nature uit te spreken en lijken altijd precies de juiste woorden te kunnen vinden om voor zichzelf op te komen. Maar vaak (in mijn ervaring) zijn dit mensen die wat ouder zijn. Hoe ouder je wordt, hoe meer je vaak je eigen grenzen leert kennen, hoe beter je weet waar je voor staat en hoe meer waarde je hecht aan je eigen mening. Plus, je leert minder te geven om het oordeel van bepaalde mensen. Confrontatie (of gewoon een goed gesprek waarin je je hart lucht) aangaan met familie, vrienden, werkgevers of collega’s is iets wat je met de jaren leert, waar je beter in kunt worden. Practice makes perfect. Ga dus confrontatie niet uit de weg. Bereid je desnoods goed voor op het gesprek, leer steeds beter onder woorden brengen wat je bedoelt en merk dat je je steeds minder makkelijk uit het veld laat slaan.

2. Mensen zijn niet zoveel met jou bezig als jij denkt

Het lijkt misschien of mensen constant bezig zijn met anderen, maar in de praktijk merk je dat iedereen zich vooral bezighoudt met zichzelf. Als iemand bijvoorbeeld super bot reageert op een vraag, of je een snauw geeft terwijl je niks fout doet, zou je kunnen denken dat hij of zij je niet mag, of boos op je is. Dat het persoonlijk is. Maar hoe ouder ik word, hoe meer ik denk: ‘oké, die persoon heeft misschien net slecht nieuws gekregen, of zit niet lekker in zijn of haar vel, dit is niet persoonlijk’ (en mocht het wel persoonlijk zijn, zie punt 3, haha!). Jij bent (gelukkig) niet belangrijk voor iedereen, en als je je dit beseft kun je sommige blikken, meningen of gedrag ook makkelijker van je af laten glijden.

3. Niet iedereen zal jou zien zoals jij wilt overkomen

Je hoeft niet beste vrienden te zijn met iedereen, of goed te kunnen opschieten met ieder mens. Niet iedereen hoeft jouw leven of jouw keuzes te begrijpen, en dat is nog best een moeilijke om te accepteren. Jij leeft je leven en maakt keuzes op basis van hoe jij dingen ervaart en wat jij belangrijk vindt. Maar dit zal nóóit hetzelfde zijn voor iedereen, dus kunnen andere mensen jouw keuzes of opmerkingen soms heel anders ervaren, namelijk vanuit hun eigen perceptie. Niet iedereen ziet jou zoals jij denkt of wilt dat je overkomt, en dat is prima.

Ik heb bijvoorbeeld het gevoel dat ik duidelijk laat merken hoe vaak ik onzeker ben en struggle met bepaalde dingen, dat dingen zeker niet vanzelf gaan en dat mijn leven (ook op mijn blog) verre van perfect is. Maar laatst kreeg ik een mail binnen van iemand die vond dat ik mezelf veel te perfect en geweldig vond: ‘je bent niet echt, er zijn meer van jouw soort mensen’, ‘altijd maar ik, ik ik’, ‘met mijn universitaire studie, toe maar’, en dat ik maar eens goed bij mezelf te raden moest gaan. Zo zie je maar, dat iemands perceptie van jou compleet het tegenovergestelde kan zijn van hoe je jezelf ziet of hoe je dacht dat anderen jou zagen.

4. ‘Leef elke dag alsof het je laatste is’ gaat in de praktijk niet op

Misschien is dit een levensles waar niet iedereen het mee eens is, maar voor mij is dit een belangrijke. In mijn ogen kún je niet het beste halen uit iedere dag (en zou je het ook niet moeten willen), want niet iedere dag ís bijzonder. Als je dit wel van jezelf of je eigen leven verwacht is de kans heel groot dat je jezelf ook teleurstelt en misschien juist vaker ontevreden bent met je leven. Dat je het jezelf gaat verwijten als je een keer (of meer) een off-day hebt. Misschien kunnen we deze quote wel gewoon ombuigen: dat het belangrijk is om niet te oordelen over jezelf, gewoon je eigen leven te leiden, ook al heb je je to-do lijst een keer niet af en heb je in je eigen ogen niks ‘nuttigs’ gedaan. Who cares. We willen allemaal zo krampachtig gelukkig (ik las hier een interessant artikel over, zie link) en bijzonder zijn tegenwoordig, dat we onszelf juist tegenwerken.

5. Succes is relatief, net als geluk

Voor je beste vriendin, familielid of collega’s betekenen succes en geluk misschien iets heel anders dan voor jou, iedereen vindt andere dingen belangrijk. Vergelijken heeft, onder andere daarom, écht geen zin. Iedereen volgt zijn of haar eigen pad, voor iedereen zal het maken van bepaalde keuzes ook anders uitpakken omdat er altijd verschillende factoren bij komen kijken. Voor de een zal een wereldreis maken bijvoorbeeld als muziek in de oren klinken, terwijl iemand anders er misschien niet aan moet denken om zo lang van huis te zijn. De een wil graag jong moeder (of vader) worden, de ander wil misschien eerst focussen op carrière maken. Er is geen goed of fout, geen enkele persoonlijkheid is hetzelfde. Focus je op je eigen leven, zet voor jezelf op een rijtje wat succes voor jóú betekent en hoe je dit kunt waarmaken. En veroordeel mensen niet als ze niet hetzelfde willen als jij.

Liefs,
Laura.

Foto: Nathan Dumlao

Author: Laura

Ik ben Laura, 26 jaar. Ik ben in 2015 afgestudeerd aan TMO Fashion Business School en heb in 2017 mijn MSc Marketing Management afgerond aan de Universiteit van Groningen! Ik woon samen met mijn vriend Tim in Haarlem. Op Style Remains vind je artikelen over geluk, zelfontwikkeling, ambitie, succes, ondernemen & bloggen.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

  • Mooie lessen. Je kunt het nooit voor iedereen goed doen en het is denk heel bevrijdend als je dat helemaal los kunt laten. Ik vind het soms best lastig om te bedenken wat ik uberhaupt zelf wil of vind.

  • Huh, kreeg je echt zo’n mailtje van iemand? Wat belachelijk! Iets met mensen in hun waarde laten… Punt 2 is echt een dingetje dat ik nog moet leren. Ik ben inmiddels 31 en heb nog veel te vaak het gevoel dat ik de reden ben van iemands verdriet of woede, terwijl dat helemaal niet zo is. Zo dom dat ik het naar mezelf toetrek, maar dat is ook gewoon pure onzekerheid. Mooie lessen, Laura!

  • Echt een mooi artikel. zo open en eerlijk! Denk dat de tweede inderdaad waar is, alhoewel ik het mezelf nog regelmatig moet vertellen. Ik kan zo bezig zijn met anderen soms, zo irritant.

  • Prachtig artikel en ik ben het echt compleet met je eens. Nummer 1 ben ik ‘t afgelopen jaar steeds meer gaan doen, en ja; júist als ik bij vriendinnen een klein irritatiepuntje heb. Helaas komt dat er soms nogal stom uit, maar vaak bedoel ik het alleen maar goed!

  • Hey Laura, wat heb je dit weer goed opgeschreven, het verwoordt precies hoe ik me erover voel 🙂 Dat heb ik wel vaker als ik je artikelen lees, komt waarschijnlijk omdat ik ongeveer even oud ben en in dezelfde levensfase zit, maar dan nog :)Erg fijn om te lezen. Liefs!