De 5 meest genoemde angsten van twintigers

In mijn goede blog-voornemens gaf ik al aan dat ik de resultaten van mijn enquête wil gaan verwerken in artikelen, zodat ze inspirerend en misschien ook geruststellend kunnen zijn voor anderen. In de enquête vroeg ik hele persoonlijke dingen en een van de vragen luidde als volgt: “Waar ben je bang voor? Wat vind je eng? Waar maak je je veel zorgen om?”. De antwoorden zijn voor mij persoonlijk héél erg herkenbaar, en ik hoop op deze manier een soort geruststellend hallelujah-ik-ben-niet-de-enige-effect te creëren voor de mensen die hier ook last van hebben. Er zijn meer dan 90 enquêtes ingevuld en deze zes angsten werden door vrijwel iedereen genoemd:

1. Angst om niet goed/leuk/lief/mooi genoeg te zijn

Deze kwam echt verbazingwekkend vaak voor. De angst om niet goed genoeg te zijn, angst om niet genoeg te kunnen, angst om niet lief genoeg te zijn, angst om niet knap genoeg te zijn. Echt bizar. Bij andere mensen vinden we dit altijd heel erg onnodig (waarom ben jíj nou onzeker?!) maar toch zijn we veel en veel strenger voor onszelf.

2. Angst voor de mening van anderen

De angst voor de mening van anderen is ook een heel groot ding. Vinden anderen mij wel leuk / grappig / knap? Lig ik wel goed in de groep? Voeg ik wel iets toe? Zowel de mening van individuen als de angst om niet leuk genoeg te zijn in groepen werd vaak genoemd.

3. Angst voor verandering (komt het allemaal wel goed)?

Angst voor verandering is denk ik heel normaal, vooral in onze levensfase. We zijn bijna of net klaar met onze studie, moeten gaan bepalen wat we gaan doen met ons leven, misschien wel verhuizen. Het is een tijd van grote veranderingen. Ook al zit je niet in deze fase, dan nog worden veranderingen vaak als eng gezien. Maak ik wel de goede keuzes? Komt het wel goed? Is het wel een positieve verandering of wordt alles minder? Wat als…. Ook een hele herkenbare voor mij.

4. Angst om dierbaren te verliezen

Ook een heftige: De angst om dierbaren te verliezen, aan bijvoorbeeld een ziekte of een ongeluk. Ook de angst om verlaten (of bedrogen) te worden door vriend(in) werd regelmatig genoemd. Ik denk dat héél veel mensen hier last van hebben, omdat het leven gewoon zo onvoorspelbaar is soms. Je hebt er geen controle over.

5. Angst om te falen, om niet te bereiken wat gewenst is

“Wat als ik niet bereik wat ik wil in het leven?” of “Wat als ik faal (op verschillende gebieden)?” . Het is natuurlijk ook eng: Je hebt een bepaald beeld voor ogen en waarschijnlijk heb je een verwachting geschept voor jezelf. Je weet nooit 100% zeker of dit wel gaat lukken, en dat is eng. Niet te vergeten de druk die we allemaal op onszelf leggen en hoe we onszelf vergelijken met anderen.

Het is écht niet raar of abnormaal, als je last hebt van bovenstaande dingen.

Angsten zijn menselijk, iedereen heeft ze.

Liefs,
Laura.

Author: Laura

Ik ben Laura, 25 jaar. Ik ben in 2015 afgestudeerd aan TMO Fashion Business School en heb recentelijk mijn MSc Marketing Management afgerond aan de Universiteit van Groningen! Sinds maart 2017 woon ik samen met mijn vriend Tim in Haarlem. Op Style Remains vind je artikelen over geluk, zelfontwikkeling, ambitie, succes, ondernemen & bloggen.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

 • Wow interessant dat dit inderdaad de meest voorkomende angsten zijn. Op zich kun je er wel een paar van bedenken, maar je weet natuurlijk nooit zeker of dat dan subjectief is, of dat anderen dezelfde angsten hebben. Leuk dat je dit deelt!

 • Mooi artikel Laura en ja, wat is dit toch allemaal herkenbaar. Ben benieuwd naar de andere artikelen waar je de uitslagen in verwerkt :).

 • Heel interessant om te lezen, en het is ook best een beetje herkenbaar inderdaad. Mooi dat je dit doet, lijkt me dat hier hele mooie artikelen uit kunnen komen!

 • Wat mooi dat je de resultaten nu gaat gebruiken voor artikelen. Ik heb een tijdje geleden de documentaire ‘Alles wat we wilden’ gezien en hierin komen deze angsten van twintigers sterk naar voren. Ik vond het een heftige docu, maar wel goed om je er weer even bewust van te worden. Ik vind dit soort artikelen op je blog trouwens erg fijn om te lezen. Keep up the good work!

 • Wat een mega goed idee om de enqueteresultaten op deze manier te gebruiken. Ik herken me inderdaad ook in veel van de angsten en dat zal iedereen wel hebben. Fijn is dat toch altijd, een beetje herkenning!

 • Interessant om te lezen wat voor angsten ‘wij’ hebben. Denk dat sommige angsten om te falen ook temaken hebben met onze prestatie maatschappij. Je moet moet moet! ?

 • Ah Laura, wat een supermooi en goed artikel! Echt heel interessant ook om dit in een enquete te doen! Angst voor verandering is voor mij toch wel de meest herkenbare.

 • Gelukkig hebben meerdere mensen hier last van. Ik vind het altijd lijken alsof twintigers gewoon in het diepe zijn gegooid na een zwemles van een half uurtje. Wij moeten allemaal maar ruiken hoe het allemaal moet, zoals belastingen, toeslagen, studie enzovoort. Logisch dat dat beangstigend is. Ik heb soms ook van die momenten, maar het komt altijd weer goed.

 • Heel fijn dat je zo’n enquête afgenomen hebt én dat je de resultaten hier deelt. Ik wil met mijn blog ook vooral herkenbaarheid creëren en taboes doorbreken en vind het altijd fijn dit ook op andere blogs te zien terugkomen! 🙂 En deze angsten zijn voor mij ook allemaal herkenbaar, gelukkig wel in redelijk beperkte mate allemaal. Soms heb ik er meer ‘last’ van dan anders, maar gelukkig beheersen ze mijn leven niet. Bij sommige mensen is dat helaas wel het geval en dat is zo jammer. Gek eigenlijk dat we die angsten allemaal hebben, zeker de angst om niet leuk genoeg gevonden te worden door anderen, terwijl we net allemaal met die angst zitten. Als we dan allemaal wat minder streng voor elkaar (en onszelf) zouden zijn en minder snel zouden oordelen over iemand anders, dat zou al veel helpen denk ik.

 • Lieve Laura,
  Ik volg je nu al een hele tijd en ben ontzettend blij dat je het bloggen weer hebt opgepakt, artikelen zoals deze maken jouw blog speciaal. Het is persoonlijk en herkenbaar, waardoor ze altijd prettig zijn om te lezen.
  Ik hoop van harte dat je nog een hele poos doorgaat en in deze blog-flow blijft! 🙂
  Succes met alles wat je doet en onthoud dat je het écht goed doet, ik vind het knap hoe je alles zo kan combineren!
  Ik laat nooit echt commentaar achter, maar wilde je dit toch even laten weten.
  Liefs Yvon

 • Interessant artikel. Ik vind het fijn dat je het tot een artikel hebt verwerkt. Geeft wel even het gevoel van ‘rustig maar, je bent niet alleen’. Dat is soms wel even nodig.