Begin gewoon, je bent er toch nooit klaar voor

Ken je dat gevoel, dat je wacht met X totdat je Y voor elkaar hebt? Of dat je X, Y of Z nodig hebt voordat je écht tevreden bent? Of dat, na het behalen of kopen van X, je leven pas écht compleet zal zijn? Of dat je dan pas écht kunt beginnen met dat ene belangrijke, omdat het anders niet goed genoeg zal zijn?

Je wilt van alles, je hebt allemaal plannen en misschien zelfs wel concrete ideeën, maar je begint maar niet omdat je het gevoel hebt dat het toch niet gaat lukken, of dat het toch niet gaat worden zoals jij in je hoofd hebt. Dus schuif je het maar helemaal opzij. Komt later wel, als ik éérst……. Je snapt me.

Bij sommige mensen lijkt het alsof ze alles voor elkaar hebben, alsof ze bakken met zelfvertrouwen hebben en alsof alles ze voor de wind gaat. Ook al weet je diep van binnen wel dat het bij die mensen ook echt niet altijd perfect zal gaan, toch lijkt het zo.

Maar het grootste verschil tussen die mensen en jou? Zij DOEN het gewoon. Ze zetten hun perfectionisme opzij, ze durven het risico te nemen of zich kwetsbaar op te stellen en werken zichzelf dus wat dat betreft niet zo tegen.

Zoals ik ook al in de review vertelde bleef onder andere dit stukje uit The subtle art of not giving a fuck me echt bij:

“Improvement at anything is based on thousands of tiny failures, and the magnitude of your succes is based on how many times you’ve failed at something. If someone is better than you at something, then it’s likely because he/she has failed at it more than you have. Is someone is worse than you, it is likely because he/she hasn’t been through all of the painful learning experiences you have.”  –  Mark Manson

Jij bent de ENIGE die het kan doen. Of het nou gaat om een opleiding, baan, eigen bedrijf, het opzetten van een nieuw concept, wat dan ook. Angst om te falen houdt ons tegen, evenals perfectionisme en onzekerheid.

Je kunt niet gaan zitten wachten totdat je puzzelstukje X of Y hebt zodat de puzzel compleet is voordat je begint met project Z. Want als je die twee puzzelstukjes eenmaal hebt, zul je altijd wel weer een (of honderd) nieuwe reden(en) vinden om het uit te stellen, om jezelf klein te houden, om je eigen onzekerheid te voeden.

Je weet niet of het gaat lukken, of je goed genoeg bent. Of het wel wordt of gaat zoals je het wilt. Maar WHO CARES? Dat zie je dan wel weer! Ook al lukt het niet, dan heb je het in ieder geval geprobeerd. We gaan het toch niet perfect krijgen, maar we kunnen het wel op onze eigen manier doen. En dat is veel belangrijker dan perfectie, toch?

BEGIN GEWOON aan project Z. Schaaf hier en daar bij, leer van je fouten en pas je nieuwe kennis toe. Dat proces is uiteindelijk waarschijnlijk veel leerzamer en belangrijker dan het eindresultaat.

Liefs,
Laura.

Foto credit: Danielle MacInnes

Author: Laura

Ik ben Laura, 26 jaar. Ik ben in 2015 afgestudeerd aan TMO Fashion Business School en heb in 2017 mijn MSc Marketing Management afgerond aan de Universiteit van Groningen! Ik woon samen met mijn vriend Tim in Haarlem. Op Style Remains vind je artikelen over geluk, zelfontwikkeling, ambitie, succes, ondernemen & bloggen.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

  • Yay voor dit stuk! Zo is het precies, hoe eng het ook is. Soms moet je dingen gewoon doen, vervolgens op je snufferd gaan en dan leren hoe het werkt voor jou. Juist door het te doen als je niet durft of er niet klaar voor bent, kom je in de meest bijzondere situaties en inzichten terecht.

  • Wat een inspirerend en motiverend stuk om te lezen, Laura! Ik heb het boek net uit en ga hem vanaf volgende week ook op mijn blog behandelen. Mooi om te zien wat voor power jij eruit hebt gehaald en fijn dat je het deelt!

  • Inspirerend artikel Laura! Ik heb (uiteindelijk) geleerd om overal in te duiken en daar heb ik zoveel uit kunnen halen! Maar daar moest ik mijn eigen mentaliteit wel even voor omgooien 🙂

  • SOOO TRUE! Het heeft bij mij best lang geduurd voordat ik naar die instelling kon. Grootste voorbeeld: ik wilde héél graag naar Australie, maar bleef het uitstellen want niet genoeg geld. Tot ik zoiets had van “maar wanneer heb ik wél genoeg geld?” dus ik ben toen gewoon gegaan. En eigenlijk is het zo moeilijk niet! Eenmaal hier loopt het allemaal vanzelf en doordat ik zo uit mijn comfortzone ben gestapt en het eigenlijk allemaal reuze meeviel heb ik nu zoiets van gewoon elke keer doen. Doe het gewoon en het komt allemaal uiteindelijk wel goed 🙂

  • Ja dit is zó waar! Fijn dat je hier iets over schrijft want dit is één van de belangrijkste dingen die ik zelf geleerd heb en ik wil dat iedereen het weet. Dóen is het allerbelangrijkst, en daar leer je juist zo veel van! Je komt het snelst vooruit als je gewoon doet. Yes! Mooie quotes ook:)