15 Grootste onzekerheden van twintigers

Als je dacht dat je de enige onzekere twintiger bent, dan ben ik blij dat je dit artikel leest. Een tijd geleden heb ik een enquete gehouden onder mijn lezers met persoonlijke vragen, en dit was er één van. Meer dan honderd mensen hebben gereageerd en ik kan jullie vertellen: Iedereen (echt iedereen) noemde wel een of meerdere onzekerheden uit deze lijst. 

 1. Doe ik het wel goed genoeg?
 2. Maak ik mijn dromen later wel waar?
 3. Durf ik wel te doen wat ik écht wil? En kan ik het wel?
 4. Wat wil ik in godsnaam doen in de toekomst?
 5. Voldoe ik wel aan de verwachtingen van …… ? Wat als ik iemand teleurstel?
 6. Ben ik wel leuk / knap / gezellig / slim genoeg?
 7. Is mijn leven wel leuk / spannend genoeg?
 8. Waarom heb ik nog niet zoveel bereikt als ……?
 9. Hoe houd ik godsnaam alle ballen hoog?
 10. Vinden anderen mij wel leuk?
 11. Wat als het allemaal niét goed komt?
 12. Zal ik wel net zo goed worden in ….. als andere mensen?
 13. Zal ik ooit helemaal tevreden zijn over mijn leven?
 14. Blijf ik en blijven mijn dierbaren wel gezond?
 15. Haal ik (later) wel alles uit het leven?

Één ding is zeker: Je bent NIET de enige die last heeft van onzekerheid. Echt niet. Iedereen loopt hier mee rond, ook al zie je het meestal niet aan de buitenkant. Het enige wat ik denk als ik die reacties lees (en ook bedenk hoevaak ik hier zelf last van heb) is jemig wat zijn wij streng voor onszelf. Echt niet normaal.

Waarom maken we ons zó verschrikkelijk druk over wat anderen van ons denken? Boeiend, het gaat er toch om wat je over jezélf denkt? Wat jou zélf gelukkig maakt? Je bent wel leuk, knap, lief, slim genoeg. Ga werken aan een leven dat JOU gelukkig maakt. Stop tijd en energie in de mensen en de dingen die belangrijk zijn voor JOU.

Je weet nooit wat de toekomst brengt als het gaat om relaties, gezondheid en werk. Maar je kunt wel goed voor jezelf zorgen en je eigen dromen waarmaken. Ongeacht of de hele wereld het hier mee eens is of niet.

We leven vandaag, houd het simpel. Doe wat je leuk vindt. Focus je op belangrijke mensen, probeer meer schijt te hebben en spreek jezelf toe als je merkt dat je weer zo streng bent voor jezelf: Onee, dat mocht niet meer. 

Liefs,
Laura.

Author: Laura

Ik ben Laura, een 24-jarige blogger en freelancer. Ik ben in 2015 afgestudeerd aan TMO Fashion Business School en heb recentelijk mijn MSc Marketing Management afgerond aan de Universiteit van Groningen! Sinds maart 2017 woon ik samen met mijn vriend Tim in Haarlem. Op Style Remains vind je artikelen over geluk, zelfontwikkeling, ambitie, succes, ondernemen & bloggen.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

 • Jeetje, over anderhalve week wordt ik 20.
  Maar ik herken mijzelf er nu al in. Zeker ook door social media waar alles zo perfect is dat je aan jezelf gaat twijfelen.

 • Leuk stuk, goede omschrijving van de toegenomen sociale druk om te voldoen aan de – onterechte – verwachtingen van de maatschappij. Het gaat er uiteindelijk om waar jij als persoon gelukkig van wordt en niet of je beter voldoet aan de eisen van de maatschappij. Ik zeg elke ochtend als ik opsta en elke avond wanneer ik in bed lig tegen mezelf “Ik kan het, ik doe het” gevolgd door mijn doel, in dit geval “ik haal mijn master”. Elke dag weer een herinnering aan mijn doel.

 • Heel herkenbaar! Het is tegenwoordig ook zo makkelijk om jezelf te vergelijken met anderen via social media enzovoort. Ik kan daar soms best wel eens onzeker van worden en dan moet ik mezelf weer even herinneren dat dat maar een heel klein deel van iemands leven is en gewoon lekker door moet gaan met mijn eigen ding.

 • Ontzettend herkenbaar! Vooral nummertje 4! Verder valt het erg op dat we ons zo veel vergelijken met anderen. Wat natuurlijk nergens voor nodig is, maar je ziet het bijna altijd wel (vooral door social media) als iemand anders iets gaafs heeft bereikt of gedaan. Dan is het niet gek dat je jezelf daar toch mee gaat vergelijken.

  • Heb je helemaal gelijk in, ik denk ook dat Social Media een hele grote rol speelt hierin, in ieder geval voor ‘onze generatie’. Daarom is het ook zo belangrijk om ons te focussen op onszelf en alles constant in perspectief te zetten, aangezien Social Media maar zó’n klein deel is van iemands leven! 🙂 Liefs

 • Zo herkenbaar. Het is zo fijn om te lezen dat je niet alleen bent. Soms kan het lijken alsof alle anderen het allemaal voor elkaar hebben en alleen jij aan het falen bent. De laatste tijd heb ik hier iets minder last van en ik hoop dat dat zo blijft 😉 ik heb iets gevonden wat ik leuk vind en doe nu mijn eigen ding.

 • Heel herkenbaar! Als ik goed in m’n vel zit heb ik er minder last van maar soms.. bah dan moet ik mezelf wel even back to reality trekken en overtuigen dat alles ok is

  • Ik heb ook dat het heel erg samenhangt met hoe ik in m’n vel zit. Maar juist als je je minder voelt moet je niet zo streng voor jezelf zijn 🙂 Liefs!

  • Ja he? Vind ik ook! Misschien als je weet dat iedereen met dit soort dingen worstelt is het makkelijker om iets minder streng voor jezelf te zijn. “Komt wel goed”. Liefs

 • Deze dingen zijn zo herkenbaar! Niet alleen bij mij maar ook in mijn omgeving. Doe ik het allemaal wel goed genoeg? Maar inderdaad, we zouden het onszelf niet zo moeilijk moeten maken.

 • Toen ik dit las dacht ik eerst, ik was al twintiger toch onbezorgder dan dat. Maar als ik er even over nadenk, dan is dat helemaal niet waar. Jammer dat het vooral dingen zijn waarbij we ons afvragen wat anderen van ons denken, maar heel herkenbaar wel.