Inspirerend boek: The subtle art of not giving a f*ck

Eerlijk? Ik had mijn bedenkingen bij dit boek. Ik dacht dat het weer vol zou staan met dingen die ik al honderd keer heb gelezen, net als bij bijna gelijknamig boek The life changing magic of not giving a f*ck. Of van die veel te vage dingen waar je in de praktijk weinig aan hebt. Maar het tegendeel was waar! Ik vond het boek verrassend, lekker down-to-earth en ik heb heel veel inspirerende stukken gemarkeerd. In dit artikel deel ik een aantal dingen die mij zijn bijgebleven. 

Ik heb het boek gelezen in Noorwegen en ik moest vaak hardop lachen. De schrijfstijl van Mark Manson is heel grappig (vind ik), hij gebruikt mooie verhalen om zijn punt te maken en hij is ook kritisch naar de wereld toe.

Hieronder vind je een aantal stukken die ik inspirerend vind (ik heb ze maar niet allemaal gefotografeerd, er moet natuurlijk nog wel enige vorm van verrassing blijven, haha!). Alvast sorry voor de combinatie van Nederlands en Engels, maar sommige dingen komen gewoon beter over in het Engels.

“This book will turn your pain into a tool, your trauma into power and your problems into slightly better problems”.

Wat ik fijn vind aan dit boek is dat het werkt vanuit het accepteren van de k*tdingen die bij het leven horen. Vaak gaat het vooral om het omdraaien van negatieve gedachten in positieve, waar ik het echt niet altijd mee eens ben.

“Happiness requires struggle. It grows from problems. Joy doesn’t sprout out of the ground like daisies and rainbows. Real, serious, lifelong fulfillment and meaning have to be earned through the choosing and managing of our struggles. The solution lies in the acceptance and active engagement of that negative experience – not the avoidance of it, not the salvation of it”.

Mark Manson stelt dat we in een tijd leven waar ‘people no longer realize it’s okay for things to suck sometimes’. Het hoeft niet allemaal rozengeur en maneschijn te zijn, ook al doet social media ons dat soms wel geloven. “Pain, in all of its forms, is our body’s most effective means of spurring action”. Zoals je ziet benadert hij geluk vanuit een andere invalshoek, eentje waar ik me heel erg in kan vinden.

Dit vond ik ook een hele mooie om erbij te pakken als je jezelf weer eens vergelijkt met andere mensen.

Heel veel boeken en artikelen gaan over productief zijn, maar wat als je helemaal geen inspiratie hebt? Het lijkt namelijk altijd te gaan over mensen die al een geniaal idee of concept hebben bedacht, en veel minder vaak over de dagen, weken of maanden dat je gewoon helemaal geen idee hebt wat je wilt of kunt. Deze bladzijdes vond ik daar wel heel inspirerend in. BEGIN GEWOON!

Ook een goede voor mij: niet altijd naar je emoties luisteren. “Emotions are overrated. They are feedback mechanisms telling us that something is either likely right or likely wrong for is – nothing more, nothing less.”.

Dan wil ik alleen nog het verhaal met jullie delen wat mij het meeste is bijgebleven, over een ex-bandlid van Metallica en een ex-bandlid van The Beatles:

De man die uit The Beatles is gegooid (Pete Best) zegt dat hij nu (na een grote periode van depressie en verslaving) veel gelukkiger is dan dat hij ooit geweest zou zijn als hij een Beatle was gebleven. Hij heeft nu een gezin, een fijne familie en een rustig leven, iets wat hij nooit gehad zou hebben als Beatle. Hij heeft zijn values ontdekt of aangepast, “he began to measure his life differently”.

Aan de andere kant was er een ex-bandlid van Metallica die zelf als een soort wraakactie een enorm succesvolle band heeft opgericht met miljoenen fans (Megadeth). Maar omdat hij zich constant vergeleek met de band Metallica, die altijd nét even succesvoller was dan hij, bleef hij zijn hele leven ongelukkig en kon hij niet genieten van zijn eigen succes. Hij voelde zich alsnog mislukt en “he would always be the guy who got kicked out of Metallica”.

Ik vind de gedachte achter dit verhaal zo mooi! Het is maar net aan welke standaard we onszelf meten en welke dingen we bestempelen als belangrijk in het leven. Dit kan dus een heel grote impact hebben op hoe je je voelt over jezelf.

Anyway, ik denk dat het wel duidelijk is dat ik fan ben van dit boek, en er staan nog veel meer mooie stukken en verhalen in.

Wil je hem ook lezen? Je kunt de Engelse versie hier bestellen, en de Nederlandse vertaling hier*.

Liefs,
Laura.

Dit is een affiliatelink. Dat betekent dat ik een (heel) klein percentage van de opbrengst krijg als je dit boek via deze link bestelt. Ik heb het boek overigens zelf gekocht en raad iets alleen aan als ik er zelf enthousiast over ben. 

Author: Laura

Ik ben Laura, 26 jaar. Ik ben in 2015 afgestudeerd aan TMO Fashion Business School en heb in 2017 mijn MSc Marketing Management afgerond aan de Universiteit van Groningen! Ik woon samen met mijn vriend Tim in Haarlem. Op Style Remains vind je artikelen over geluk, zelfontwikkeling, ambitie, succes, ondernemen & bloggen.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

  • Toevallig! Ik stapte er met precies hetzelfde idee in! Las voor de zomer dat boek van Sarah Knight en vreesde dat Manson met een bijna gelijksoortig (en gelijknamig) boek op de proppen zou komen. Vond the subtle art een heel fijn boek, met vooral super duidelijke voorbeelden.

  • Ik weet niet zeker of ik het boek echt wil lezen, maar ik vind de filosofie erachter wel tof inderdaad. Vooral dat van dingen die stom zijn en gewoon ook stom mogen zijn, als je dat eenmaal accepteert en verder kunt gaan geeft het heel veel rust en vrijheid!

  • Wauw, je hebt echt mooie stukjes gedeeld! Ik had eerlijk gezegd verwacht dat de boodschap van het boek puur zou zijn dat je schijt moet hebben aan wat mensen van je willen en meer op jezelf gericht moet zijn. Dat vind ik echter nogal egocentrisch en ik vraag me sterk af of dat individualisme niet vooral is wat velen ongelukkig maakt. Maar de dingen die ik hier lees zijn echt opbouwend, dankje!