Het zwarte gat dat (bijna) afgestudeerd zijn heet – deel 2

Over drie maanden ben ik als het goed is helemaal afgestudeerd. Dan heb ik mijn HBO opleiding, pre-master en master officieel afgerond. Helemaal. Geen vervolgstap meer. SPANNEND! 

Over drie weken heb ik mijn laatste twee tentamens, en daarna moet ik alleen nog mijn master thesis afronden. Daar ben ik nu al een heel eind mee op weg, ik merk alleen wel dat die scriptie me heel veel spanning en stress oplevert. Alsof het non stop aanwezig is, als een last op m’n schouders. Wat als ik het niet kan, wat als het niet lukt? Het verlamt me een beetje, terwijl het uiteindelijk prima gaat en de feedback voor mijn introductie en het theoretisch framework ook prima was.

Misschien vind ik het ook wel zo spannend omdat dit de laatste ‘hobbel’ is voor ik klaar ben met studeren. Voor ik mijn master Marketing heb gehaald. En dan? Dan moet ik dus beginnen aan het ‘echte leven’. Maar wat wil ik dan? Fulltime werken, parttime werken en daarnaast freelancen, of helemaal freelancen en ergens een eigen flexplek huren? Ik weet het echt niet. Ik weet in ieder geval dat ik dan in Haarlem woon met Tim (zo fijn) en dat ik dus in die stad mijn leven ga opbouwen. Dat ik kan werken in Haarlem, Amsterdam of steden in de buurt.

Eng joh, al die keuzes! Ik schreef nadat ik was afgestudeerd van TMO ook al dat ik het als een leuke uitdaging moest zien, in plaats van als een enge stap. Maar het is nogal wat! Ik ben drieëntwintig, heb vanaf mijn zeventiende gestudeerd en straks ben ik ineens klaar! Vorige keer was het minder eng, omdat ik toen ergens al wist dat ik door wilde studeren. Maar nu niet, nu is dit echt het einde van een tijdperk. En dat komt steeds dichterbij.

Maar goed, ik moet er maar gewoon op vertrouwen dat het wel goed komt! Dat er iets leuks op mijn pad komt waar ik heel erg gelukkig van word. Happy thoughts!  Ik heb in ieder geval heel erg veel zin om samen te gaan wonen en om wat dat betreft te beginnen aan het volwassen leven. Geen tentamens meer, geen studentenhuis meer, maar een hele fijne eigen plek met mijn grote liefde.

De rest komt vanzelf wel.

Liefs,
Laura.

Author: Laura

Ik ben Laura, 26 jaar. Ik ben in 2015 afgestudeerd aan TMO Fashion Business School en heb in 2017 mijn MSc Marketing Management afgerond aan de Universiteit van Groningen! Ik woon samen met mijn vriend Tim in Haarlem. Op Style Remains vind je artikelen over geluk, zelfontwikkeling, ambitie, succes, ondernemen & bloggen.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

  • Heel herkenbaar! Maar het valt te relativeren 🙂 je hebt waarschijnlijk de verwachtingen om METEEN weer volle bak vooruit te gaan, maar dat hoeft helemaal niet! Drieëntwintig jaar is nog piepjong om te beginnen met fulltime werken. Het is oké om een half jaartje bezig te zijn het vinden wat je leuk vindt. Plak er een reis aan, of doe even rustig aan. Je hebt immers al zes jaar keihard gewerkt!

    • Heb je zeker gelijk in! 🙂 Ik ben in juli officieel klaar en mijn vriend en ik gaan de hele maand augustus roadtrippen door Noorwegen, dus dat komt helemaal goed.

  • Wat spannend allemaal zeg! Mijn vriend moet ook over 3 maanden afstuderen maar vind maar geen onderzoeks stage. Dit levert hem echr zoveel stress op zo zielig.

  • Heel begrijpelijk dat het zo spannend is, je weet immers niet wat er hierna gaat gebeuren. Maar zoals je zelf ook aangeeft, probeer het te zien als een leuke nieuwe uitdaging waarin er weer een nieuwe wereld voor je open gaat. Een nieuwe wereld genaamd Haarlem samen met Tim! Het is even wennen als het zometeen echt klaar is, maar vertrouw altijd op je eigen gevoel in de beslissingen die je neemt

  • Ik herken helemaal wat je zegt en ben ook pas afgestudeerd. Het is zo spannend allemaal wat eraan gaat komen, maar aan de andere kant is het ook een heerlijke tijd vol mooie veranderingen en op weg naar een volwassen leven 🙂 Geniet ervan en succes met de laatste loodjes!