Studie update Master Marketing #1

De eerste maand van mijn Master Marketing zit er al weer bijna op! Het lijkt me leuk om elke maand een studie update te schrijven met een kort overzicht van hoe het gaat, om jullie een soort van insights te geven in hoe ik dit jaar ervaar en hoe ik gemotiveerd blijf. 

Nou, om maar meteen met de deur in huis te vallen: Wat een bitch van een begin! Ik vertelde het al in mijn Mobile Diary, maar de afgelopen weken heb ik echt in de UB (bieb) geleefd en was ik daar meer dan thuis. Ik heb afgelopen week het eerste tentamen gehad en twee deadlines van groepsopdrachten.

In de comments werd me al verteld dat dit een soort van de standaard is voor veel masters, dus ik maak m’n borst alvast nat! Hoewel ik een beetje op m’n tandvlees liep de afgelopen week (ik was echt aan vechten tegen griep), vond ik het non stop met mijn studie bezig zijn ook wel weer een voldaan gevoel geven, ergens. Dus als ik de komende weken me nou fit voel én hard werk voor mijn studie, komt het helemaal goed.

Mijn 5 goede voornemens voor het nieuwe studiejaar waren als volgt:

 • Meer zelfvertrouwen hebben
 • Vanaf dag 1 alles bijhouden
 • Elke doordeweekse dag tijd aan mijn studie besteden
 • Vaker naar de bieb gaan zodat ik sneller in de studieflow kom
 • Alles wat meer loslaten en wat meer genieten

Hoe het gaat met mijn voornemens? Nou, ik heb merkbaar meer zelfvertrouwen in mijn eigen kunnen. Dat komt ook omdat ik deze vakken (Strategic Marketing en Retail Marketing) gewoon heel interessant vind (behalve Marketing Research, haha) en er ook wel veel vanaf weet al. Ik vind Strategic Marketing erg interessant omdat het gaat over verschillende strategieën die je kunt kiezen voor je bedrijf, onderzoeken die er zijn gedaan naar de effecten van bijvoorbeeld advertising op sales, welke marketing gerelateerde keuzes wel en niet effectief zijn, en waarom, wat belangrijk is voor een merk in verschillende fases (brand awareness, revenues, loyalty, etc), enzovoort. Retail Marketing vind ik erg leuk omdat dit voor mij aansluit op mijn TMO-kennis. We hebben hier afgelopen weken een case voor gedaan over Lacoste, waarbij we een omni-channel (dus waarin offline en online geïntegreerd wordt in de campagne) strategie moesten uitwerken aan de hand van literatuur en de lectures.

Het enige dingetje is dat het tentamen van Strategic Marketing dinsdag niet zo goed ging, terwijl ik er écht hard voor had geleerd. Hoewel ik er meer tijd in had willen steken (wat niet kon door de groepsopdrachten), dacht ik dat ik alles voldoende beheerste. Toch bleek ik blijkbaar dingen gemist te hebben waarvan ik dacht dat ze niet belangrijk waren. Ik moet niet te streng zijn van mezelf aangezien iedereen het een ***tentamen vond, maar toch viel het me een beetje tegen.

Voor de andere twee tentamens dus maar even kijken of ik toch op een andere manier moet leren. Ook al heb ik het tentamen wel gehaald, ik denk dat ik even naar de toetsinzage ga om te vragen hoe ik de stof het beste kan aanpakken.

Ik heb voor het vak waar ik een tentamen voor had alles bijgehouden vanaf dag 1, dus dat is heel goed. Voor de andere twee vakken helaas niet, omdat we daar deadlines voor hadden en ik dus tussendoor ook nog moest leren. Maar aankomende week hebben we geen college, dus dan ga ik het inhalen.

Punt drie en vier zijn ook zéker waargemaakt, aangezien ik de afgelopen twee weken bijna elke dag in de bieb zat. Punt vijf lukte me aardig, als ik het gevoel ‘help hoe houd ik m’n hoofd boven water’ kon uitschakelen, haha.

Al met al was het een hele drukke maand, maar omdat de vakken zo interessant zijn vind ik het wel leuk om veel tijd te investeren in mijn studie. Aangezien ik het tentamen heb gehad hoop ik ook nu weer af en toe wat uren te kunnen bloggen.

Hoe gaat het bij jullie met studie of werk?

Liefs,
Laura.

Author: Laura

Ik ben Laura, 26 jaar. Ik ben in 2015 afgestudeerd aan TMO Fashion Business School en heb in 2017 mijn MSc Marketing Management afgerond aan de Universiteit van Groningen! Ik woon samen met mijn vriend Tim in Haarlem. Op Style Remains vind je artikelen over geluk, zelfontwikkeling, ambitie, succes, ondernemen & bloggen.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

 • Heel leuk om te lezen Laura! Bij mij gaat het zo, zo.. Moet nog beter. Maar het verenigingsleven combineren met veel sporten en studeren vind ik nog best moeilijk. Oh en dan die slechte weerstand erbij.. Ben momenteel super grieperig.. Balen!

  • Logisch dat je dat lastig vindt! Maar die balans vind je vanzelf wel 🙂 Ja, dat is echt heel erg naar. Ik ben ook weer (opnieuw) verkouden terwijl ik me net iets beter voelde, haha. Succes! Liefs

   • Ja het komt inderdaad van zelf wel. De eerstejaarsperiode is nu bijna voorbij en de club is zo goed als gevormd, dus dat geeft ook wel veel rust. Ik wil je toch nog even extra complimenten geven over de manier waarop je blogt. Fijne onderwerpen, goede schrijfstijl. Bezoek met enorm veel plezier je blog. Liefs

 • Ik herken het gevoel van “hoofd boven water proberen te houden” maar als te goed, ben ook net een maand bezig met m’n master. Het is heel leuk maar zó veel, poe ! Ik maak van de UB ook maar alvast m’n tweede thuis, haha! Succes ! x

  • Ja dat is echt een naar gevoel! Maar ik probeer gewoon niet teveel te denken “Oh god, ik hou m’n hoofd nog maar net boven water”, want dan voel ik me alleen nog maar meer opgejaagd en druk, haha :). Wel heel moeilijk! Jij ook succes!

 • Leuk om te lezen! Ik heb uiteindelijk besloten om iig een halfjaar te gaan werken om praktijkervaring op te doen. Ik ben dan ook nu hoofd marketing bij een woonwinkel, echt heel leuk maar ik vraag me soms wel stiekem af of ik nu geen essentiële kennis vd master mis. Het lijktmij heel leuk om ook wat meer te lezen over je vakken en de dingen die je leert.

 • Ik ben nu ook zo’n vijf weken bezig met mijn master en het gevoel dat je verzuipt in het werk, raak ik ook maar niet kwijt. Wat had je vroeg al een tentamen, zeg! Mijn eerste zijn eind oktober pas. Wel goed dat je je aan de rest van je voornemens hebt kunnen houden. Wat voor vakken volg je nu? Wat vind je wél leuk? (:

  • Ja, dat is echt zo’n naar gevoel! Ik volg nu Marketing Research, Strategic Marketing en Retail Marketing, ik heb in het artikel even de vakken gelinkt naar pagina’s van de RUG waar het vak omschreven wordt 🙂 Ik wist niet zeker of iedereen dit wel interessant vond, maar de volgende keer zal ik er iets meer over uitwijden! Ik vind Strategic Marketing erg interessant omdat het gaat over verschillende strategieën die je kunt kiezen voor je bedrijf, onderzoeken die er zijn gedaan naar de effecten van bijvoorbeeld advertising op sales, welke marketing keuzes wel en niet effectief zijn, en waarom, wat belangrijk is voor een merk in verschillende fases (brand awareness, revenues, loyalty, etc), enzovoort. Retail Marketing vind ik erg leuk omdat dit voor mij aansluit op mijn TMO-kennis. We hebben hier afgelopen weken een case voor gedaan over Lacoste, waarbij we een omni-channel (dus waarin offline en online geïntegreerd worden in de campagne) strategie moesten uitwerken aan de hand van literatuur en de lectures. 🙂

   • Bedankt voor je uitgebreide reactie! Ik heb zelf maar een hele beknopte inleiding tot de marketing gehad, maar ik snap wel waarom je dit leuke vakken vindt, haha! Tof dat je meteen al bezig bent geweest met een case. Een omni-channel campagne lijkt me ook niet heel makkelijk in de huidige tijd, dus wel heel actueel dat jullie daar mee aan de slag mogen. Vind deze blogs echt zo leuk! : )

 • Ik werk al, maar bij ons was het ook een beetje een nieuw schooljaar want begin september hebben we een reorganisatie gehad. Gelukkig in de positieve zin van het woord, niet dat er mensen zijn moeten vertrekken. Maar het is wel pittig, meer verantwoordelijkheid en meer werk, doordat we nog veel moeten vergaderen en het vaak nog zoeken is. Het was vooral deze week hels druk, dus ik ben heel blij dat het vrijdag is.