5 Tips om effectief te studeren – deel 2

Effectief studeren

In dit artikel deelde ik de eerste 5 tips om effectiever te studeren, met input van jullie en van mezelf. Vandaag deel ik 5 aanvullende tips, die ik gaandeweg ook ben gaan toepassen! Omdat zowel het tempo als de hoeveelheid aan de universiteit voor mij heel anders zijn dan op het HBO, móét ik nu wel alles uit de uren halen die ik heb, omdat ik het anders niet haal. Nu ik een beetje wen aan alles zie ik steeds meer hoe ik het best kan omgaan met mijn tijd en hoe ik het best prioriteiten kan stellen. Ik hoop dat jullie ook iets hebben aan deze tips!

Recap van de eerste tips

1. Verander je mindset – Je bent fulltime student
2. Een goed begin is het halve werk – houd alles bij vanaf het begin
3. Houd overzicht en maak (dagelijks) een planning
4. Sleep jezelf naar een UB of OB
5. Spreek met iemand af – nu moet je wel

En dan nu de aanvullende tips, die voor mij ook goed werken:

Markeer en vat samen, vanaf het begin

Ken je het gevoel dat je een zin drie keer leest, en nog steeds niet weet wat er staat? Dat heb ik heel snel, als ik niet geconcentreerd lees. Om een tekst echt goed in me op te nemen markeer ik nu direct de belangrijke dingen, zet ik er notities bij en vat ik het soms ook meteen al samen. Voor het volgende blok ga ik dit zeker volhouden: Vanaf hoorcollege 1 de stof voorbereiden, lezen, markeren en het liefst ook meteen samenvatten. Dit kost misschien meer tijd, maar uiteindelijk neem je het veel beter in je op en zal het je tijd en stress besparen. Het maken van mindmaps is ook een hele goede manier om informatie beter in je op te nemen.

Zet rustige studie muziek op / doe oortjes in

Voor mij werkt het heel goed als ik me echt ‘isoleer’ door oordopjes met rustgevende muziek in te doen. Ik raak best snel afgeleid door mijn omgeving, en op deze manier sluit je je echt even af. Ik zet bijvoorbeeld klassieke muziek op, of rustgevende muziek zoals dit. Muziek met tekst werkt voor mij niet, omdat ik dan wordt afgeleid door de teksten en me niet meer kan concentreren op het lezen.

Leg je telefoon weg, gebruik je laptop alleen als het nodig is

Het is zo verleidelijk om, als je telefoon binnen handbereik ligt, even te kijken of je een Whatsapp hebt, of om even Instagram te openen. Het is echt een verslaving. Ik merk bij mezelf dat ik gewoon om de tien minuten de impuls heb om dit te doen, en dat ik mezelf dan nog net kan weerhouden. Leg je telefoon buiten het zicht (of neem hem niet mee), doe het geluid uit of doe hem op vliegtuigstand. Als je moet lezen of samenvatten: Laat je laptop ook thuis, zodat je niet in de verleiding komt om blogs te lezen (behalve die van mij natuurlijk) of om Facebook te checken. Op deze manier kom je veel sneller in de studeerflow en vliegen de effectieve uren voorbij.

Beloon jezelf als je goed hebt gestudeerd / verzin iets om naar uit te kijken

Als je ‘s avonds bijvoorbeeld iets leuks gaat doen, is het overdag al iets minder erg om druk te zijn. Zoals ik in het vorige artikel al vertelde werk ik zelf met ‘blokken tijd’. Ik spreek dan bijvoorbeeld af dat ik van 9 tot 13:00 ga studeren, en dat ik daarna met mijn vriend ga lunchen, en daarna weer ga studeren. Of dat ik een dag heel hard werk, en dat ik dan ‘s avonds lekker uit eten ga. Of dat ik de volgende dag dan een paar uur de stad in kan. Als je het een beetje opdeelt voor jezelf en ook ‘leuke blokken’ inplant, werk je hard maar heb je nog wel het idee dat je ook leuke dingen doet.

Bedenk waarom je het ook alweer allemaal doet

Soms heb je van die momenten dat je denkt: Wáár ben ik aan begonnen?! Waarom doe ik mezelf dit aan?! Maar probeer dan terug te gaan naar de redenen waaróm je hieraan bent begonnen. Ik wilde bijvoorbeeld mezelf ontwikkelen, ik wist dat het goed voor me was om iets te doen wat ik eigenlijk eng vond (universiteit, niemand kennen, compleet Engelse opleiding) en dat ik nog veel meer wilde leren over marketing. En daarbij was ik er nog niet klaar voor om te gaan werken. Het helpt om dit af en toe voor jezelf naar boven te halen.

Dat was het! Deel gerust (graag zelfs) je eigen studie tips in een reactie hieronder!

Bloglovin

Liefs,
Laura.

Author: Laura

Ik ben Laura, 25 jaar. Ik ben in 2015 afgestudeerd aan TMO Fashion Business School en heb recentelijk mijn MSc Marketing Management afgerond aan de Universiteit van Groningen! Sinds maart 2017 woon ik samen met mijn vriend Tim in Haarlem. Op Style Remains vind je artikelen over geluk, zelfontwikkeling, ambitie, succes, ondernemen & bloggen.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

 • Goede tips! Voor mij helpt het vaak ook als ik met mezelf afspreek dat ik bijv. 25 minuten moet studeren en dan 5 minuten pauze mag houden, of 50 en 10 minuten.

 • Ik ben er sinds kort achter gekomen dat inderdaad ook leuke dingen inplannen erg belangrijk is! Eerst studeren, dan iets leuks doen. Op die manier voel je je niet schuldig dat je iets leuks doet want je bent al productief geweest. Alles samenvatten werkt ook heel goed voor mij!

  • Haha ja precies, dan kun je ook écht genieten als je iets leuks gaat doen en dan heb je niet de hele tijd in je hoofd: Ik had eigenlijk dit of dit moeten doen haha!

 • Yup, stuk voor stuk tips waarin ik me kan vinden! Het samenvatten is iets wat ik echt vanaf week 1 probeer te doen, het lukt niet altijd ivm vermoeidheid of ziekte, maar het scheelt echt ZO VEEL werk als de toetsweek eenmaal is aangebroken. Verder helpt het bij mij heel erg om naar klassieke muziek te luisteren: als ik popmuziek opzet ben ik meer bezig met meezingen dan bij Ludovico Einaudi, plus ik word er rustig van… helemaal goed dus!

  • Vervelend als het niet lukt door vermoeidheid of ziekte 🙁 Het scheelt inderdaad heel erg veel werk! Ik ga het nieuwe blok ook vanaf het begin alles samenvatten.

 • Dit is zo waar allemaal! Vooral samenvatten en markeren vanaf het begin. Ik ben er nu weer iets te laat mee (de eerste twee weken wel gedaan maar nu is week 5 al voorbij) dus ik ga het dit weekend weer bijwerken! Ik merk zo dat dat zoveel tijd scheelt.

 • Fijn stukje dit! Ik zit op dit moment met mijn neus in de boeken, (nu even pauze) dus kan deze tips wel gebruiken. Soms is mijn motivatie namelijk even ver te zoeken!

 • Lekker motiverend artikel! Nog eentje die bijna niemand volhoudt, maar ECHT ECHT ECHT heel goed werkt voor het leren van tentamens: Maak je aantekeningen tijdens college op papier (zo word je gedwongen op de rode draad te letten en niet teveel onnozele dingen op te schrijven, want het gaat natuurlijk veel langzamer dan typen) en werk die direct uit in een samenhangend verhaal op je laptop als je thuis bent. Schrijf alsof je voor iemand anders schrijft die niet bij het college geweest is. In samenhangende zinnen enzo. Werkte PERFECT voor mij! Soms doe ik dat ook met het lezen van artikelen: schrijvend samenvatten en dan in een lopend verhaal uittypen waar het artikel over gaat. Veel werk, maar het heel erg waard als er collegestof terugkomt in tentamens.

  • Ik word dan altijd wel een beetje gefrustreerd als ik het niet bij kan houden met schrijven, haha. Dat thuis meteen uitwerken is ook een hele goede tip, maar je hebt er inderdaad wel heel veel discipline voor nodig haha!

   • Van die instelling moet je af, want als je het niet bij kan houden met schrijven, is het het ook niet waard om op te schrijven (en je hoeft natuurlijk geen volzinnen te schrijven). Ik heb voor aantekeningen van een hoorcollege (eenmaal uitgewerkt op de laptop) aan max 2 kantjes echt genoeg, terwijl ik mensen die op laptops zitten mee te schijven met 10 kantjes zie thuiskomen. Dat is echt onzin! Ik weet natuurlijk niet hoe het bij jouw opleiding is, maar ik vermoed dat ook jij te dealen hebt met een enorme hoop informatie die je moet verwerken voor 1 tentamen of paper, dus dan heb je niks aan die 10 kantjes en zie je aan het eind door de bomen het bos niet meer. Uiteindelijk bespaart het dus eigenlijk tijd ;). Al moet ik er wel bij zeggen dat dat uitwerken er bij mij ook wel eens bij inschoot en dan moest ik dat voor het tentamen allemaal nog doen (wel weer een goede manier van leren haha). Maar je zal je eigen weg vast wel vinden! Ik ben nu in mijn vijfde jaar nog steeds bezig met De Perfecte Manier van Studeren vinden 😉

 • Pingback: FriYAY #3 |