5 Tips om effectief te studeren

Twee weken geleden ben ik begonnen aan de universiteit, en ik merk dat ik weer heel erg moet wennen aan het ‘student zijn’. Het volgen van (intensieve en lange) hoorcolleges, het ‘je kan altijd nog wel iets nuttigs doen’-gevoel als je thuis bent, jezelf motiveren om daadwerkelijk te gaan studeren, het is allemaal best lastig. Toen ik in dit artikel en op Instagram vroeg om tips om effectief te studeren, kreeg ik een hele hoop nuttige informatie en tips. In dit artikel combineer ik deze tips (heel erg bedankt!) met die van mezelf. Zo studeer je zo effectief mogelijk:

Verander je mindset – Je bent fulltime student

Een hele belangrijke voor mij: Verander je mindset. Je doet je studie er niet even zomaar naast, je hebt een keuze gemaakt en moet hier nu ook voor de volle 100% voor gaan. Je bent fulltime student, je studie moet prioriteit krijgen. Zodra je dit accepteert, en dus ook accepteert dat je veel tijd kwijt bent aan het studeren zelf, is het al minder erg. Maartje gaf als tip om je studie als een fulltime baan te zien en hier dus ook elke (werk)dag van 9 tot 5 mee bezig te zijn. Op deze manier heb je de avonden en de weekenden vrij en kun je deze besteden aan leuke dingen.

Een goed begin is het halve werk – houd alles bij

Best lastig als het tempo of het niveau heel hoog ligt, maar probeer alles vanaf het begin bij te houden. Ik merk nu al dat je op de universiteit niet kunt uitstellen, want daar is het gewoon te veel en te moeilijk voor. Daarom bereid ik ieder hoor- of werkcollege voor door bijvoorbeeld de slides al te bekijken, of de hoofdstukken te lezen die worden behandeld. Ook lees ik voor ieder hoorcollege de wetenschappelijke artikelen die ingepland staan en probeer ik bij te blijven met de Mathematics opgaven. Eigenlijk wil ik ook al beginnen met samenvatten, maar daar moet ik nog even een goede balans in vinden qua planning.

Houd overzicht en maak een planning

Het is makkelijk om het overzicht te verliezen. Maak daarom elke dag of elke week een overzicht van wat je moet lezen, wat je moet maken, wat je moet leren en wat je moet voorbereiden voor colleges. Aan de hand van dit overzicht kun je een planning maken. Wat voor mij nu al goed werkt is het maken van ‘blokken’, meestal per twee uur. Ik heb een Moleskine agenda waar ik mijn afspraken in zet, en in het notitiegedeelte zet ik iedere week wat er allemaal moet gebeuren voor die week. Vervolgens gebruik ik mijn uren-agenda voor het plannen van diezelfde week, zoals je hierboven kunt zien.

Ik plan andere dingen dan studeren ook in, zoals sporten of qualitytime met mijn vriend. Dan heb je iets om naar uit te kijken als je in je agenda ziet dat je een drukke dag voor de boeg hebt!

Sleep jezelf naar een UB of OB

Een van de meest gegeven tips was: Ga studeren in een bibliotheek of een andere openbare plek. Hier zit je zo in de studiesfeer, dat je je bijna schuldig gaat voelen als je zelf niks nuttigs doet. De afgelopen week heb ik een keer in de Coffee Company en in de Openbare Bieb gestudeerd. Het werkt inderdaad echt, je raakt een soort van gemotiveerd door alle harde werkers daar. Dit moet ik ook echt standaard gaan implementeren in mijn week.

Spreek met iemand af – nu moet je wel

Ook een tip die voor mij heel goed werkt: Spreek af met een vriendin of studiegenoot om op een bepaalde tijd en plek te gaan studeren. Nu moet je wel uit bed, nu moet je wel zijn aangekleed en moet je wel de deur uit. Je hebt allebei veel te doen, dus je helpt elkaar om te beginnen met studeren. Het maken van een afspraak is een super goede stok achter de deur en hierdoor kom je niet in de verleiding om andere dingen te gaan doen (oeps, is het al lunchtijd?!).

Deze vijf tips werken voor mij erg goed, en ik ben druk bezig met het toepassen hiervan.

Heb jij nog aanvullende studietips?

Bloglovin

Liefs,
Laura.

Author: Laura

Ik ben Laura, 25 jaar. Ik ben in 2015 afgestudeerd aan TMO Fashion Business School en heb recentelijk mijn MSc Marketing Management afgerond aan de Universiteit van Groningen! Sinds maart 2017 woon ik samen met mijn vriend Tim in Haarlem. Op Style Remains vind je artikelen over geluk, zelfontwikkeling, ambitie, succes, ondernemen & bloggen.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

 • Leuke blog! Heel herkenbaar ook. Ik ging ook vaak in de UB zitten om te studeren. Verder maakte ik een planning en mocht ik van mezelf een film kijken na een dagje hard blokken bijvoorbeeld. Dus jezelf belonen als het ware 😉

 • Handige tips! Ik begin dinsdag weer aan school na twee vrije weken en de motivatie is niet erg aanwezig. Even de knop om zien te krijgen en ervoor gaan. 🙂

 • Goede tips! Ik ga ook echt weer veel meer in de UB zitten als ik morgen weer begin. En dat gevoel van ‘je kan altijd wel iets nuttigs doen’ is zo herkenbaar…

  Liefs, Janna

 • Handige tips! Vooral die mindset moet er bij mij nog even in. En werken in de bibliotheek ben ik nog niet zo over uit, want eigenlijk kan ik me het best thuis concentreren. Maar tussen colleges door is het wel handig om rustig te kunnen zitten 🙂

  • Als je je thuis kan concentreren is het alleen maar fijn toch? Haha! Thuis heb ik zelf veel sneller de neiging om nog ‘even af te wassen’ of ‘even op te ruimen’ en dan is de ochtend zo weer voorbij. Oeps!

 • Ik moet er ook weer even inkomen, maar ik heb veel nieuwe vakken die me echt interesseren dus ik vind het niet een hele grote stap om te gaan leren! Vooral de tip van het bijhouden vind ik een goede, zelf maak ik ook nog altijd to-do lijstjes, dat afstrepen is zoooo fijn! 😀

   • Mijn nieuwe opleiding bevalt echt héél erg goed (Communicatie)! In combinatie met alle leuke mensen die ik nu heb leren kennen en het kamers wonen met gezellige huisgenootjes kan ik het wel omschrijven als de tijd van mijn leven haha, ik heb het zo naar mijn zin daar! Dankjewel voor het vragen (-:

    Ik vind je nieuwe concept echt onwijs leuk trouwens! Je ziet ook dat steeds meer mensen reageren, zo gezellig. Ik moet voor mijn studie nu ook een blog maken en ik merk dat ik er ook steeds meer mijn ‘ei’ in kwijt kan, ook omdat alles zo leuk is. Ik herken je motivatie heel erg 😀

    • Ah klinkt super! Heel fijn dat het zo goed uitpakt allemaal :). Wat lief, dankjewel! Wel lastig om het nu te combineren met de pre-master, omdat het echt heel erg druk is al, maar ik doe mijn best!

 • Fijn om eens echt goede studietips te lezen, niet alleen maar de standaard tips. Studeren in de UB is inderdaad motiverend. Mijn studietip is: als je niet goed bent in informatie ‘stampen’ probeer dan eens te leren d.m.v. samenvatten. Na het maken en doorlezen van de samenvatting ken je al 70%

 • Die tip van het in de UB sturen is ZOOOO waar!! Als ik daar zit schaam ik me gewoon bijna als ik per ongeluk op de Zara webshop beland… ik durf niet eens haha! Het is echt waar dat de sfeer daar op je afstraalt.

 • Haha, als ik elke dag van 9 tot 5 ga studeren ben ik nog lang niet klaar hoor! Mijn veranderde mindset is meer ‘studeer zes dagen in de week, zeven als het moet, het is maar een jaar’. Maar verder zijn te punten heel herkenbaar. Wat ik zelf doe is direct als ik iets lees, hoofdstukken of artikelen, het al samenvatten. Het duurt dan iets langer, maar aan het einde van het blok scheelt dat je ontzettend veel tijd omdat je alles al samengevat hebt!

 • Super handig om zo te plannen met die blokken! Heb je enig idee waar ik nu nog zo’n agenda kan kopen? Ik kan het namelijk niet vinden..

 • Fijne tips en ik wilde even zeggen dat ik je artikelen de laatste tijd echt nog leuker vind!
  Eerst waren ze natuurlijk al heel leuk (ik volg je niet voor niets al een tijdje :)), maar ik merk dat ik ze steeds leuker begin te vinden en ik de tips in je artikelen echt goed kan gebruiken. De website ziet er ook super uit, helemaal top dus! En fijn om te merken dat je iets meer structuur voor jezelf hebt gecreëerd en het (zo komt het tenminste over op mij) wat zonniger inziet. Het is hard werken, maar niet opgeven en dan ga jij het ook zeker weten halen, daar twijfel ik niet aan 🙂

 • Handig zo al die tips bij elkaar! Ik blijf het ook lastig vinden hoor. Soms weet ik ook gewoon dat ik moet leren, mezelf eigenlijk naar de bieb moet schoppen maar dan blijf ik toch echt veel liever op de bank hangen. Ach, moet ook eens kunnen (als het niet te vaak is).

 • Dat eerste stukje is vooral heel herkenbaar voor mij, ik moet er ook echt weer even in komen en dat is niet heel makkelijk, haha. Dat van die mindset is wel een hele goeie tip: ik zit nog heel erg in de mindset – mijn blog is mijn #1-prioriteit omdat dat eigenlijk de hele vakantie zo was, dus steeds als ik aan het werk ben voor school zit ik eigenlijk de tijd af te tellen tot ik weer aan de slag kan met mijn blog. Alles bijhouden vind ik ook heel belangrijk: ik probeer wekelijks de hoofdstukken die we als huiswerk krijgen samen te vatten, want ik weet dat dat straks ontzettend veel tijd scheelt met tentamens leren.