Waarom ik -na het hbo- heb gekozen voor de universiteit

Ik was zeventien toen ik begon aan TMO Fashion Business School, en bijna een jaar geleden haalde ik mijn diploma (Bachelor of Business Administration). TMO duurt drie en een half jaar, dus toen was ik inmiddels eenentwintig. Ja, en wat doe je dan? Je werkt al die jaren toe naar je hbo-diploma, en dan ineens is het zover.

Die jaren op TMO heb ik heel veel geleerd, en toen merkte ik al dat de marketingkant mij het meest aansprak. Ik haalde hoge cijfers voor die vakken, en ook mijn stage (op de marketing- en E-commerce afdeling van Just Brands) en stageonderzoek rondde ik af met een negen. Toen het eind van de opleiding in zicht kwam begon ik natuurlijk al na te denken over ‘de volgende stap’. Ik schreef over het zwarte gat dat afgestudeerd zijn heet, een artikel waar ik veel reacties op kreeg. Ik was gelukkig niet de enige! Zoals ik daar ook beschrijf, koos ik er uiteindelijk voor om te gaan doorstuderen. Ik verhuisde naar Groningen, heb de tijd van februari tot september gewerkt, en ben inmiddels al vijf maanden bezig met de pre-master marketing.

Maar waarom heb ik na het hbo gekozen voor de universiteit?

Nog niet klaar voor het werkende leven

Zoals ik al schreef was ik eenentwintig toen ik klaar was. Zo jong! Ik ben altijd al jong geweest, ik heb groep vier overgeslagen en was zestien toen ik mijn HAVO-diploma haalde. Toen heb ik een jaar fulltime gewerkt bij Jack & Jones, en daarna ging ik studeren. Anyway, ik was nog helemaal niet klaar voor het werkende leven. Ik had niet het gevoel dat ik ‘klaar’ was met studeren. Misschien komt dit ook doordat ik mijn beste vriendin ben verloren (ze pleegde zelfmoord) toen ik achttien was, dus mijn ‘studentenleven’ was heel anders dan die van anderen.

Persoonlijke ontwikkeling, uitdaging

Daarnaast had ik het gevoel dat ik nog zó veel meer kon leren. Niet alleen op het gebied van marketing (daar kom ik zo op), maar ook op persoonlijk vlak. Ik wilde meer ervaring op doen qua het hele studeren-gebeuren en nieuwe mensen leren kennen, ik wilde mijn Engels ontwikkelen en ik wilde vooral kijken of ik de universiteit aankon. Ik wilde voor mezelf ontdekken of ik het niveau aankon, omdat ik niet het gevoel dat ik er op het hbo alles uit had gehaald wat erin zat.

Specialisatie en kennis op het gebied van marketing

Naast de persoonlijke ontwikkeling, wilde ik mezelf ook heel graag specialiseren op het gebied van marketing. Omdat marketing één van de vijf richtingen was van TMO, had ik het gevoel dat ik nog veel meer kon leren. De pre-master is natuurlijk nog een beetje algemeen, maar ik hoop straks tijdens mijn master nog meer kennis op te doen over marketing.

Toegevoegde waarde voor mijn CV

Natuurlijk speelde het ook wel een beetje mee dat ik een master-diploma heel goed op mijn CV vind staan. TMO Fashion Business School staat heel erg goed aangeschreven in de modebranche, dus wat dat betreft had ik het niet hoeven doen. Maar toch… Ik wil heel graag laten zien dat ik het kan, dat ik het niveau aankan, en dat ik me dus ook echt ben gespecialiseerd op het gebied van marketing, ook buiten de modebranche om. Echter woog deze afweging niet heel zwaar mee, het was meer een persoonlijke afweging.

Ontdekken wat ik later wil doen

Ook wist ik na TMO nog niet helemaal zeker wat ik nou precies wil, “als ik later groot ben”. Dat het iets te maken heeft met marketing, schrijven, strategieën bepalen en advies geven weet ik al wel, maar de rest nog niet. Daarom is het ook fijn dat ik nog twee jaar lang de kans heb om hier achter te komen.

Dat was het wel! Mijn hoofd-reden is dus dat ik mezelf wilde uitdagen en dat ik meer wilde leren (ook over mezelf).

Wat zijn jouw redenen om wel of niet door te studeren na je huidige opleiding?

Liefs,
Laura.

Author: Laura

Ik ben Laura, 26 jaar. Ik ben in 2015 afgestudeerd aan TMO Fashion Business School en heb in 2017 mijn MSc Marketing Management afgerond aan de Universiteit van Groningen! Ik woon samen met mijn vriend Tim in Haarlem. Op Style Remains vind je artikelen over geluk, zelfontwikkeling, ambitie, succes, ondernemen & bloggen.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

 • Ik moest even een berichtje achter laten, want ik heb dezelfde keuze gemaakt. Verder studeren aan de universiteit na het afronden van mijn hbo-opleiding. En om exact dezelfde redenen die jij in dit artikel noemt! Echt super om dit te herkennen.

 • Heel leuk en inspirerend om te lezen! Ik heb een beetje hetzelfde gehad, maar net iets anders. Ik heb mbo paardenhouderij gedaan. De paardensport is echt 100% mijn passie, maar ik wil niet mijn hele leven als voet veeg op stal rond rennen. Dat ik iets met paarden wil blijven doen is zeker, maar er is nog zoveel meer dan rijden en stront scheppen (sorry voor de woorden 😉 ). Daarbij leek het studenten leven me leuk (terwijl ik nu dus eigenlijk nooit uit ga) wilde ik meer mensen leren kennen en wou ik mezelf verder ontwikkelen. Breder zijn, mezelf straks ook in een andere branche aan t werk weten te zetten ipv alleen in de paarden wereld. En het is leuk! Soms moeilijk en vooral heel anders, maar ben zo blij dat ik dit heb gedaan.

 • Heel herkenbaar dit. Ik was inderdaad ook heel jong (nog steeds maar ach haha) en was voor mijn gevoel nog niet “uitgestudeerd”. Ik heb heel veel geleerd op HBO maar miste een beetje diepgang, iets wat ik op de universiteit wel vond. En het ontdekken wat ik wil doen was voor mij in eerste instantie niet echt een reden, maar ik merk dat dit voor mij nu wel een stuk duidelijker is dan toen ik klaar was met HBO.

 • Ik zit er ook aan te denken om een master te gaan doen, alleen met premaster er bij ben ik 4 jaar verder (en 28 als ik klaar ben) en dat vind ik best oud/lang. Ook zie ik best wel erg op tegen het engelse niveau dat ik zou moeten hebben want zo goed ben ik niet in engels..

  • Dat kan ik me voorstellen! Maar ik denk altijd maar: Je hebt nog je hele leven om te werken toch? En qua Engels, ik zie genoég mensen om me heen die hier niet goed in zijn. Ook de professoren en docenten spreken krakkemikkig Engels. Met verslagen leer je wel een beetje schrijven op die academische manier en word je verbeterd door groepsgenoten, en qua spreken maakt het niks uit, als mensen je maar snappen uiteindelijk 🙂

   • Ja dat is ook wel weer zo! Het is alleen dat ik perse C1 niveau Engels moet halen en dat haal ik momenteel bij lange na niet. En een studieschuld van €20.600 vind ik ook weg erg mega veel 🙁

 • Echt heel leuk dat je de master doet! Zelf zit ik in m’n examenjaar en wil ik graag IBA doen en dan waarschijnlijk ook marketing als master, omdat het toch iets creatiefs heeft! Leuk dat ik via je blog kan volgen hoe het is bij een master Marketing! X

 • Ik ben nu eerstejaars journalistiek studente en ik wil als ik mijn diploma heb gehaald heel graag criminologie studeren omdat ik me wil specialiseren. Er zijn al zoveel journalisten en het werk ligt niet voor het oprapen dus door me te specialiseren vergroot ik de kans op werk. Daar komt bij dat ik criminaliteit heel interessant vind en later dus graag onderzoeksjournalistiek zou willen doen m.b.t. criminaliteit.

 • Dit artikel is héél nuttig voor mij! Volgend jaar ga ik (als het goed is) afstuderen en ben dan 22, en ik wil helemaal nog niet werken, maar juist nog meer leren! Ik heb er ook over nagedacht om aan de universiteit verder te studeren of juist wat cursussen te gaan volgen. Don’t know yet, haha 🙂

  • Fijn dat je er iets aan hebt :)! Ik heb er ook aan gedacht om bijvoorbeeld een cursus marketing te doen (Nima diploma’s halen bv) maar dat vond ik toch niet genoeg!

 • Ik denk dat het een goede keus is geweest om nog door te studeren. Zelf heb ik een HBO bachelor én master, maar ik zit ook te denken over een nieuwe studie aan de universiteit. Alleen de pre-master houd me best wel tegen, het is gewoon wéér een extra jaar. En ik vind dat oneerlijk omdat ik én vwo heb én een HBO master en én een gepubliceerd academisch artikel. Dan denk ik: Waarom moet ik die premaster doen? Maar ja. Dat is nu eenmaal zo. Ik kijk wel hoe het loopt. (:

  • Ik kan me voorstellen dat je het oneerlijk vindt! Voor mij was dat extra jaar niet zo’n probleem, omdat ik mezelf toch nog te jong vond haha! Maar ik denk wel dat je, zonder pre-master, de master heel zwaar gaat vinden. Misschien dat dat voor jou minder geldt, omdat je een HBO master hebt gedaan, maar toch! Dan is het wel een hele grote overgang denk ik!

 • Fijn dat je die beslissing voor jezelf gemaakt hebt, als je er nog zin ik hebt en echt gemotiveerd bent is dat inderdaad een goede keuze! Zelf ben ik net afgestudeerd als psycholoog, maar na 5 jaar studeren was ik het wel beu… Hoewel werken ook niet altijd even prettig is, haha!

 • Wat heftig om je vriendin te verliezen, zeker als je zo jong bent. Wat betreft je vraag: ik wil mezelf vooral meer ontwikkelen, meer te weten komen over mijn vakgebied. ik ben momenteel 21 en ik snap goed dat je toen nog niet klaar was voor het werkende leven 😉

  • Ja, vooral omdat ik net in zo’n ‘ontwikkel’-fase zat van mijn leven (net op jezelf wonen, voor het eerst studeren) heeft het veel impact gehad denk ik. Haha, we zijn nog zo jong! 🙂

 • Ik moet nog een jaartje voordat ik mijn bachelor heb, maar daarna wil ik ook graag nog naar de universiteit. Met name omdat ik nog lang niet klaar ben met studeren. Nu ik stage loop merk ik gewoon dat ik het mis om college’s te volgen en samen met medestudenten te sparren over moeilijke opdrachten en creatieve uitdagingen.