20 Tips om de tentamenperiode te overleven

De tentamenweken komen er weer aan, of zijn zelfs al bezig. Het is niet makkelijk, om je weken achter elkaar te focussen en om de concentratie en motivatie te behouden. Ik heb tips om de tentamenperiode te overleven! 

 1. Maak een overzicht van alle vakken die je moet halen, en alle stof die je moet kennen per vak: Colleges, aantekeningen, oefententamens en hoofdstukken uit een boek. Verzamel en orden alles zodat je effectief bezig kunt en overzicht houdt.
 2. Neem voldoende pauze, anders houd je het echt niet vol.
 3. Haal in één keer boodschappen in huis voor een hele week, zodat je dit niet op drukke dagen hoeft te doen: Bedenk voor de hele week alvast wat je wilt eten, zorg voor meeneembare maaltijden en tussendoortjes en maak bijvoorbeeld grote porties soep die je in kunt vriezen.
 4. Zoek een plek op waar je het beste kunt studeren (thuis, in de bieb, op de uni).
 5. Ga niet, nadat je een tentamen hebt gemaakt, meteen leren voor het volgende. Je hebt tijd nodig om op te laden. Neem een paar uur pauze, ga sporten, maak een wandeling, kijk een serie. Als je er maar nieuwe energie van krijgt.
 6. Zorg voor genoeg slaap. Ga niet een hele nacht door, dit verslechtert je geheugen.
 7. Houd altijd een waterflesje bij de hand – genoeg drinken zorgt ervoor dat je je beter kunt concentreren.
 8. Elimineer afleidingen. Houd je telefoon in de tas, zet een blocker op social media kanalen, FOCUS!
 9. Lees aandachtig, niet snel. Soms lees je zinnen zonder dat je echt ziet wat er staat. Als je aandachtig leest (ook al gaat het minder snel) neem je het veel sneller in je op.
 10. Zorg dat je effectief studeert, op tijden die voor jou werken. Soms heeft het geen zin om de hele dag te leren of leer je de hele dag maar half wegens slechte concentratie, terwijl je dan wel het gevoel hebt ‘alleen maar geleerd te hebben’.
 11. Vergeet niet af en toe even rustig adem te halen. Adem in, adem uit.
 12. Verander je mindset, ga niet in de weerstand (zucht, ik heb geen zin om te leren). Je bent niet voor niks student, dus bedenk waarvoor je het ook alweer doet.
 13. Heb een beetje vertrouwen in je eigen kunnen. Je kunt veel meer dan je denkt, dus probeer niet te stressen maar rustig te blijven en te focussen.
 14. Besteed niet teveel aandacht aan het plannen van het leren (guilty), dit kost teveel tijd. Maak een overzicht en begín gewoon (HUP).
 15. Drink niet ineens veel meer koffie dan normaal (dit werkt averechts), maar ga eerder naar bed als je moe bent en luister naar je lichaam.
 16. Verander tijdens het leren door van omgeving, zodat je niet de hele tentamenperiode het gevoel hebt dat je een kluizenaar bent.
 17. Zoek een lotgenoot, motiveer elkaar en spreek samen af om te gaan studeren.
 18. Vier een productieve dag. Trakteer jezelf op een lekker wijntje (ééntje), koop een cadeautje voor jezelf of geef jezelf gewoon een denkbeeldig schouderklopje.
 19. Plan ook leuke dingen in waar je je na een lange dag studeren op kunt verheugen. Ook al is het maar een uurtje per dag.
 20. Neem het allemaal iets minder serieus. Je gaat niet dood aan een herkansing.

Succes!

Liefs,
Laura.

PS: Als je nog studie inspiratie nodig hebt, op mijn Pinterest board heb ik heel veel inspirerende foto’s van studerende mensen!

Author: Laura

Ik ben Laura, 26 jaar. Ik ben in 2015 afgestudeerd aan TMO Fashion Business School en heb in 2017 mijn MSc Marketing Management afgerond aan de Universiteit van Groningen! Ik woon samen met mijn vriend Tim in Haarlem. Op Style Remains vind je artikelen over geluk, zelfontwikkeling, ambitie, succes, ondernemen & bloggen.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

 • Hi Laura, heerlijk nuchter geschreven. Ik stress mij altijd stuk voor mijn tentamens, ik ga jouw tips gebruiken in de hoop dat het dan beter gaat. Heb je nog tips voor mensen zoals ik, die echt pas bang worden in de trein naar school?

 • Leuke en goede tips Laura! Lees ze nog net op tijd want maandag begint het grote feest weer:( Ik zit nu in mijn studievertraging dus die laatste tip geldt niet helemaal voor mij ghehe…

  Heel veel succes met je tentamens! You can do this ??

 • Goeie tips! Ik heb deze periode gelukkig maar één tentamen en de stof is niet zo moeilijk (en voor een groot deel al geleerd) dus dat moet wel goed komen 🙂

 • Jup over een paar weken begint de tentamenweek weer, dus dit komt precies op het goede moment! Ik heb vaak dat ik eigenlijk niet wil leren, maar wanneer ik dan eenmaal bezig ben het nog best leuk vind. Dan zie ik er dus echt tegenop, terwijl het zó erg meevalt. Heel erg onnodig, haha. Liefs!

 • Dit kwam echt precies op het goede moment! Ik zit nu ook in de examenperiode en heb 7 examens in een halve maand (ik studeer in Leuven). Help! Bedankt dus voor de tips 🙂 xx

 • Die laatste tip had ik zó hard nodig! Ik studeer in Antwerpen en daar heb je van elk vak maar één examen (je moet dus het hele vak kennen). Aanstaande maandag begint het en ik heb in 1 maand negen examens… Vanmorgen werd ik erg gestrest wakker (het is vrij onmogelijk om negen hele vakken te halen in één maand) dus dit artikel kon ik goed gebruiken, het is niet erg als ik niet alles haal.

 • Gelukkig waren mijn tentamenweken van de premaster juist midden december, haha! Maaar mocht ik toch een herkansing hebben de 18e, dan lees ik deze tips HEEL graag nog even door (gonna need it..)

 • Deze tips zijn zeker welkom. Eind januari heb ik mijn laatste tentamenweek voordat ik begin met afstuderen en daar moet nog even heel hard voor gewerkt worden. Ik ben al zo hard bezig dat ik deze reactie vanuit mijn bed verstuur?