Persoonijk

Wilsverklaring voorbeeld: medisch document

1.32Kviews

Wellicht aarzel je om zelf een wilsverklaring te schrijven. Het zou moeilijk kunnen zijn. Maar zo’n verklaring hoeft echt niet langdradig of ingewikkeld te worden. Een wilsverklaring voorbeeld kan wel helpen. Wat telt is dat je je verklaring in eigen woorden neerzet. Jouw arts kan dan checken of je wensen ook mogelijk zijn; of die haalbaar zijn. Door een goede verklaring weten je dokter en je vertegenwoordiger wat jij wel en wat je niet wilt. Elke wilsverklaring is weer anders, het is dus geen standaard tekst. De vragen die je hieronder aantreft, hoef je dan in je tekst ook niet allemaal te beantwoorden. En misschien wil je juist wel dingen opschrijven die niets met die vragen te maken hebben.

Wilsverklaring voorbeeld vragen

Besef: je wilsverklaring is een heel persoonlijk document. Om je op weg te helpen, volgen hier een paar voorbeeldvragen:

  • Wil je wel of niet gereanimeerd worden na een hartstilstand?
  • Welke behandelingen wil je wel of juist niet meer ondergaan?
  • Wil je aan het eind van je leven nog naar de intensive care?
  • Op welk moment zou je euthanasie willen?
  • Wie beslist er voor jou als jij dat niet langer kunt? Wie is je vertegenwoordiger?

Denk goed na over de inhoud van je wilsverklaring

Er zijn veel meer vragen te stellen. Want hoe moet het als je geveld bent door een ernstige beroerte. Of in een staat van vergevorderde dementie bent? Moeten de behandelende artsen er dan echt alles aan doen om je leven te kunnen verlengen? Hoe langer je nadenkt, des te meer vragen kunnen opkomen. Kijk hoe relevant ze zijn en of je zaken wilt opnemen in je wilsverklaring. Daarna kun je beginnen met je verklaring. Er zijn handige sites waar je online zo’n verklaring kunt samenstellen. Daar zijn soms enige kosten aan verbonden. Maar dan heb je wel een gedegen wilsverklaring.

Wilsverklaring voorbeeld, kort en krachtig

Op het internet vind je veel meer informatie over een wilsverklaring. Een wilsverklaring voorbeeld is snel te vinden. Heb je eenmaal een wilsverklaring gemaakt, dan is het goed om die te bespreken met je naasten en je arts(en). Zo weten ook zij van de hoed en de rand en is het glashelder wat jij wilt in bepaalde medische situaties. Een heel eenvoudig wilsverklaring voorbeeld is:

Wanneer ik niet langer zelf kan beslissen over mijn medische behandelingen, dan wil ik dat de zorgverleners mijn volgende wensen zoveel mogelijk opvolgen:

  • Je eerste wens;
  • Je tweede wens;
  • Volgende wensen;
  • Naam;
  • Datum;

Check van tijd tot tijd of je verklaring nog steeds klopt

Dit is een heel kort wilsverklaring voorbeeld. Maar die geeft al aan waar je graag wilt dat je direct omgeving en artsen op moeten letten. Beter is het om een wat uitgebreidere verklaring samen te stellen. Online zijn daarvoor mooie hulpmiddelen beschikbaar. Zo vergeet je ook niets en staan ook alle gegevens netjes op papier. Jouw gegevens maar ook de gegevens van je vertegenwoordiger die voor jou mag handelen als jij dat niet langer kunt. Een normale wilsverklaring heeft geen geldigheidsduur. Heb je er al jaren terug eentje gemaakt? Dan is het wel verstandig die nog eens na te lopen. En te kijken of je er nu iets in zou willen wijzigen. Zo houd je je wilsverklaringen actueel. Vergeet niet bij wijzigingen je vertegenwoordiger en je arts hierover in te lichten.

Leave a Response