Wonen

Alles wat je moet weten over verf

Alles wat je moet weten over verf
513views

Iedereen heeft er wel eens mee gewerkt, waarschijnlijk als kind op de basisschool al, verf. Dit kleurige goedje is al heel erg oud. Naast dat het leuk is in je interieur heeft het ook een beschermende werking. In deze blog kom je alles te weten over verf. Wanneer is het voor het eerst gemaakt? Waar is het ontstaan en waar gebruik je het voor? Op deze en nog veel andere vragen ga ik je antwoord geven.

Hoe wordt verf gemaakt?

Verf wordt gemaakt in een verffabriek. Het is een mengsel van oplosmiddel en bindmiddel, dit in combinatie met pigment maakt verf. Er zijn veel verschillende soorten verf op de markt. Elke verf is geschikt voor zijn eigen toepassing. Muurverf is bijvoorbeeld speciaal gemaakt om op je muur te smeren. Tuinbeits kun je weer goed gebruiken voor op houten schuttingen en grondverf heeft als eigenschap dat andere lagen goed erop hechten. Naast deze soorten zijn er nog talloze andere soorten.

Waar begon de verkoop van verf?

Vroeger kochten mensen verf bij echte speciaalzaken. Eén van die bedrijven dat hier alles van weet is Strijker Verf & Wonen uit Hoogeveen. Deze winkel bestaat al sinds 1922 en heeft dus al bijna 100 jaar ervaring in het maken van verf. Vroeger verkochten zij vooral aan schippers verf, namelijk voor hun schepen. Dit deden schippers om hun schepen te beschermen tegen het zoute water en allerlei andere weersinvloeden. Ook normale mensen wisten de weg naar de speciaalzaak te vinden. 

 

Welke type verf zijn er?

Welke type verf zijn er?

Er zijn kortweg twee verschillende typen verf. De eerste is op terpentinebasis en de andere is op waterbasis. Beide soorten hebben zo hun voordelen. Waterbasis is nagenoeg reukloos, dit in tegenstelling tot terpentine dit laat soms weken lang een chemische geur achter in je huis. Verf op terpentinebasis is weer beter te gebruiken in de buitenlucht. Dit heeft namelijk een duurzamer  effect dan verf op waterbasis. Dus ga je buiten je kozijn of deur verven? Dan kun je het beste kiezen voor een verf op terpentinebasis. 

 

 

Welk soort merk verf is het beste?

 Er zijn veel verschillende merken verf. Wat de beste is, is afhankelijk van het type verf dat je nodig hebt. Doorgaans zijn de beste merken verf Sikkens, Sigma en Wijzonol. Deze merken bieden over het algemeen een garantie van 10 jaar op hun verf. Sikkens heeft zelfs een muurverf voor buiten ontworpen die wel 20 jaar lang goed blijft. Sigma heeft ook een speciale verf op de markt gebracht. Sigma clean pearl heet dit. Dit type verf is afneembaar. Dit betekent dat als je morst op je muur dat je het er gewoon af kunt poetsen. Ideaal dus om in je keuken achter je fornuis te gebruiken. Mocht je per ongeluk spaghettisaus morsen op je witte muur. Dan is het met de verf van Sigma geen enkel probleem om dit er weer af te poetsen.

Leave a Response