Tips

Hoe maak je je tuin vogelvriendelijk?

vogel
583views

Ben je gek op vogels? En zou je graag wat meer vogels rondom je huis zien? Dan bedoel ik uiteraard geen zeearenden, buizerds en valken, maar roodborstjes, pimpelmezen en winterkoninkjes. Zorg er dan voor dat je tuin vogelvriendelijk is ingericht. Er zijn een aantal dingen waar je op kunt letten om je tuin aantrekkelijk te maken voor tuinvogels. Hieronder vertel ik je daar meer over.

Net als wij mensen zijn ook vogels op zoek naar eten en een dak boven hun hoofd. Wil je dus vogels in je tuin lokken dan zal je een mooie ‘thuis’ omgeving voor ze moeten creëren die aan deze behoeften voldoet.

Voedsel:

Met wat eenvoudige vogelvoeding in je tuin zal je al vogeltjes aantrekken. Hang bijvoorbeeld een vetbol aan de boom of een slinger van doppinda’s. Vogels zijn er dol op en weten het maar al te gauw te vinden. Wil je de vogels nog meer verwennen met lekkernijen? Kijk dan eens welke voeding er nog meer is voor deze leuke diertjes. Heb je bijvoorbeeld wel eens van pindakaas speciaal voor vogels gehoord? Je hebt er zelfs leuke vogelhuisjes voor waar je een potje pindakaas in kunt zetten en waar de vogels het eenvoudig uit kunnen smikkelen. Er zijn speciale voedertafels verkrijgbaar om vogelvoer aan je tuinvogels te kunnen aanbieden. Het is een genot om van een afstandje te bekijken hoe de vogeltjes ervan aan het genieten zijn.

Huisje:

Vogels hebben behoefte aan een huisje om zich terug te kunnen trekken, om te schuilen bij slecht weer én natuurlijk om een nestje te kunnen maken en in rust te kunnen broeden. Je kunt zelf een vogelhuisje in elkaar zetten, er zijn ook kant-en-klare vogelhuizen verkrijgbaar die al voldoen aan de wensen van een vogeltje. Hang het huisje op een goede plek in je tuin. Houd er daarbij rekening mee dat het op een beschutte plek hangt, niet in de felle zon én op een rustige locatie. Vogels moeten ongestoord hun gang kunnen gaan, anders zullen ze niet voor het vogelhuisje in jouw tuin kiezen óf het huisje snel genoeg weer verlaten en dat wil je natuurlijk niet.

Beplanting:

Ook de verdere omgeving is belangrijk voor vogels. Alleen voeding die jij voor je vogels in de tuin neerlegt is vaak niet voldoende. Vogels willen ook zelf voedsel kunnen vinden en dat vinden ze in planten, struiken en bomen. Zorg dus voor een gevarieerd aanbod aan beplanting in je tuin!

Leave a Response