Wonen

Inbouw wijnkoelkast kopen? Lees onze tips

740views

Een wijnkoelkast is een handig product waarmee je flessen wijn onder de juiste omstandigheden kunt opslaan. Ideaal dus voor liefhebbers en verzamelaars van wijnen. Naast de vrijstaande modellen kun je eventueel kiezen voor een inbouw wijnkoelkast. Deze wijnkoelkasten worden dus ingebouwd in de keuken, zodat je jouw flessen wijn ook altijd binnen handbereik hebt. Maar waar moet je op letten als je een inbouw wijnkoelkast wil aanschaffen? In deze blog geven we handige tips.

In- of onderbouw?

Laten we beginnen met het verschil uit te leggen tussen in- en onderbouw. Een inbouw wijnkoelkast wordt altijd ingebouwd in een bestaande of nog aan te bouwen keuken en is ook in het geheel geïntegreerd. Wat voor een luxe uitstraling zorgt. Als we spreken over de inbouw wijnkoelkast zijn dit doorgaans grotere wijnkoelkasten die ook ruimte bieden voor 100 flessen of meer. Deze kasten hebben meerdere etages en soms ook verschillende temperatuurzones. Uiteraard afhankelijk van het model dat je kiest.

 

Een onderbouw wijnkoelkast is een kleiner model, wat ook wel het tafelmodel wordt genoemd als je kiest voor de vrijstaande wijnkoelkast. Deze kasten zijn kleiner en bieden vaak ruimte voor 30 tot 40 flessen. Of iets meer, maar ook dat is weer afhankelijk van het merk en het model dat je kiest. Bij een onderbouw wijnkoelkast offer je vaak een laagzittende keukenkast op om de wijnkoelkast te kunnen plaatsen.

Afmetingen inbouw wijnkoelkast

De afmetingen van een inbouw wijnkoelkast zijn cruciaal en gelukkig hebben de meeste keukens gestandaardiseerde maten waar ook de fabrikanten van wijnkoelkasten rekening mee houden. Toch geldt hier de regel ‘meten is weten’. Door goed te meten weet je ook of de wijnkoelkast die je op het oog hebt past. Je wilt natuurlijk geen loze ruimte tussen de kast en de keuken zien en het is een drama als de wijnkoelkast te hoog, te breed of te diep is. Heb je hier hulp bij nodig? Dan is advies inwinnen zeker geen overbodige luxe. Vaak kunnen partijen die een inbouw wijnkoelkast aanbieden ook de inbouw verzorgen.

UV-werende glazen deur

Ook een inbouw wijnkoelkast moet voorzien zijn van een UV-werende glazen deur, zodat zonlicht je flessen wijn niet kan beschadigen. Wijnkelders zijn er immers niet voor niets, omdat wijn vaak in een donkere omgeving bewaard moeten worden. Althans, zodat het zonlicht de wijn niet negatief kan beïnvloeden. De kans is groot dat het zonlicht je keuken en dus ook de inbouw wijnkoelkast kan bereiken. Des te belangrijker is het dus dat de kast is voorzien van UV-werend glas. Een ander voordeel van een glazen deur is dat je altijd zicht houdt op de inhoud van je wijnklimaatkast.

Energielabel van een inbouw wijnkoelkast

Niemand zit te wachten op een hogere energierekening, maar een extra apparaat, zoals de inbouw wijnkoelkast, zorgt ook voor hogere kosten. Gelukkig zijn er energiezuinige en milieuvriendelijke apparaten die met een energielabel zijn gekenmerkt. Apparaten met het energielabel A of B zijn zuinig en milieuvriendelijk. Apparaten met een ander energielabel zijn helaas minder energiezuinig en dus ook minder milieuvriendelijk.

Voor advies op maat ga je naar Mijn-wijnkoelkast.nl.

Leave a Response