ModePersoonijkTips

Is mode persoonlijk?

2.78Kviews

Je hoeft niet in de mode te werken om er modieus bij te lopen. Nu we internet hebben kan je bijvoorbeeld outfit inspiratie opdoen via Pinterest. Of zoek eens op YouTube naar outfit inspiratie en er ploppen verschillende mannen en vrouwen op in je beeldscherm. Allen bereid om jou van modeadvies te voorzien. Voor inspiratie hoeven we niet meer persé naar de winkel om aan de verkoopster advies te vragen. Met het advies wat je bijvoorbeeld online kan vinden, ontwikkel jij een eigen stijl. Maar de vraag is wel of mode echt zo persoonlijk is. Of dragen we stiekem toch wat ons opgedragen wordt?

In de mode zijn

Als kind heb je vast gevoeld hoe belangrijk het leek om de ‘juiste’ kleding te dragen. Zo kon merkkleding horen bij de populaire kinderen en was al het andere minder prestigieus. Dat heeft meer te maken met een kledingcultuur. De mode, dus wat we in de winkel of online kopen, heeft namelijk fases. Vaak zie je bepaalde stijlen weer terugkomen. Neem de flair broek, deze was in de jaren zeventig ook helemaal hot. Eigenlijk hebben modeketens daar hun inspiratie vandaan gehaald. Wie weet komen die heupbroek en skateschoenen ook weer in. Of is dat laatste nooit uit de mode geweest? Het is interessant om te kijken hoe tijden in de mode zijn veranderd. Nog leuker is het om te zien, hoe jij veranderd bent door de jaren heen.

Jouw kledingstijl door de jaren heen

Wat was jouw kledingstijl? Begon je ook met een wijde broek en skaterschoenen of droeg je toch liever ballerina’s en merkkleding. Je hebt vast van die tijd nog een kledingstuk bewaard, omdat het te dierbaar is om weg te doen. Daar is geen schaamte in. Sterker nog, dat is helemaal van deze tijd. Je hebt vast wel meegekregen hoeveel kleding er gemaakt wordt in arme landen en dan onder andere hier weer verkocht wordt. Met als gevolg dat we het modesysteem in de hand houden. Kinderen, jongeren en volwassenen uit bijvoorbeeld China, moeten voor een superlaag loon veel werken. Daarnaast wordt het merendeel van de kleding snel geproduceerd en daardoor is het sneller kapot. Dat resulteert weer in het snel weggooien van kleding. Het is dus totaal niet duurzaam.

Persoonlijke en duurzame mode

Wellicht schrik je van deze conclusie en wil je er iets mee. Het goede nieuws is dat dit vrij gemakkelijk gaat. En er zit een goede win-win situatie aan! Voor jezelf, het milieu en de mensen met lage lonen. Om te beginnen is het beter om niet meer te kopen bij grote modeketens. Kijk eens naar lokale modewinkels die zelf kleding maken of merken die staan voor eerlijke handel en lonen. Daarnaast zijn er tegenwoordig veel apps zoals United Wardrobe en Vinted waar kleding tweedehands wordt verkocht. Daar kan je leuke kleding voor een prikkie kopen of verkopen. En het mooie van dat laatste is dat er eigenlijk niet echt één kledingstuk of accessoire in de mode is. Zogenaamde secondhand winkels schieten zowel online als offline als paddenstoelen uit de grond, hier is voor ieder wat wils. Van wijde broeken tot poloshirts. Op deze manier kan je je eigen stijl creëren en is het nog duurzaam ook.

Leave a Response