Tips

Kickboksen: De basisbeginselen

372views

Kickboksen is een vechtsport die niet alleen een uitstekende workout biedt, maar ook een effectieve manier is om zelfvertrouwen op te bouwen, discipline te ontwikkelen en zelfverdedigingsvaardigheden aan te leren. Of je nu leert kickboksen Alphen aan den Rijn, in Amsterdam of in Thailand, er zijn een aantal basisprincipes die je moet leren voordat je jezelf staande kan houden.

Positie en houding

Een goede positie en houding zijn essentieel in kickboksen. Sta rechtop met je voeten op schouderbreedte uit elkaar. Houd je knieën licht gebogen en je gewicht gelijkmatig verdeeld over beide benen. Je vuisten moeten ter hoogte van je kin zijn om je gezicht te beschermen, terwijl je andere hand op kinhoogte wordt gehouden, klaar om te verdedigen.

Stoten

Er zijn verschillende stoten die je in kickboksen kunt gebruiken:

 

 • Jab: Een snelle, rechte stoot met je voorste vuist.
 • Cross: Een krachtige stoot met je achterste vuist die vanuit je heup komt.
 • Haak: Een stoot die zijwaarts wordt gegooid, met je elleboog gebogen op schouderhoogte.
 • Opstoot: Een stoot met de vuist of de elleboog die omhoog wordt gegooid vanuit een gebogen positie.

Trappen

Naast stoten zijn trappen een integraal onderdeel van kickboksen:

 

 • Roundhouse kick: Een zijwaartse trap met de wreef van je voet, gericht op het lichaam of de benen van je tegenstander.
 • Front kick: Een trap naar voren met je voorste been, meestal gericht op de maag of borst van je tegenstander.
 • Side kick: Een krachtige trap naar opzij met je achterste been, gericht op de flank of het dijbeen van je tegenstander.
 • Low kick: Een trap naar het onderbeen of dijbeen van je tegenstander, meestal met je scheenbeen.

Verdediging

Naast het aanvallen is het belangrijk om effectieve verdedigingstechnieken te kennen:

 

 • Blokkeren: Gebruik je armen om stoten en trappen van je tegenstander te blokkeren.
 • Ontwijken: Beweeg je hoofd en lichaam om stoten en trappen te ontwijken, zodat ze je niet raken.
 • Tegenaanval: Leer snel te reageren op aanvallen van je tegenstander met tegenaanvallen, zoals een directe stoot na het ontwijken van een slag.

Tactieken in Kickboksen

Kickboksen draait niet alleen om krachtige slagen en trappen, maar ook om slimme strategieën. Dit omvat het lezen van je tegenstander, het gebruik van combinaties om openingen te vinden, het beheersen van afstand en het effectief gebruiken van clinch-werk en knieën op korte afstand. Deze tactieken vereisen strategisch denken en snelle aanpassingen tijdens een gevecht, waardoor ervaren vechters zichzelf naar de overwinning kunnen leiden.

Conditietraining

Als laatste, kickboksen vereist een goede conditie, zowel op het gebied van kracht als uithoudingsvermogen. Naast het trainen van technieken, is het belangrijk om te werken aan cardiovasculaire oefeningen, krachttraining en flexibiliteit om je algehele prestaties te verbeteren.

 

Leave a Response