Wonen

Dit is waarom hout de perfecte bouwmateriaal is

Dit is waarom hout de perfecte bouwmateriaal is
439views

De trends van vroeger lijken weer terug te komen. Hout is weer erg populair in je interieur. Dit materiaal werd vroeger erg vaak gebruikt, maar je ziet het nu steeds vaker terugkomen. Hout komt terug in verschillende vormen en maten. Zo hebben mensen onbewerkt hout of juist bewerkt hout in hun interieur. Ook kan je geschilderd hout terugvinden in mensen hun huizen. Je vindt het er allemaal. Hout is populair en dat komt omdat het een mooie en rustige uitstraling geeft. Naast dat hout erg mooi staat heeft hout ook veel voordelen als je zelf meubels wilt gaan maken. Wat zijn die voordelen dan? Wij hebben een aantal voordelen voor jou op een rijtje gezet.

Bewerken

Als je graag zelf meubels maakt, dan is hout het perfecte materiaal voor jou! Het is een veelzijdig materiaal en staat bekend om zijn vele mogelijkheden. Één van deze voordelen zijn dat hout erg duurzaam is. Hout is ook erg sterk. Naast deze eigenschappen kan je hout ook gemakkelijk bewerken. Elk type hout heeft natuurlijk zijn eigenschappen en de manier van bewerken is ook anders. Het is daarom goed om te kijken wat je precies wilt gaan doen. Als je bijvoorbeeld met eikenhout gaat werken is het goed om te weten dat je scherp gereedschap moet gebruiken. Als je dit niet doet is de kans groot dat het eikenhout gaat splinteren. Verder is eikenhout een erg sterk type hout en erg buigzaam. Ook is eikenhout waterafstotend, waardoor je het ook goed buiten kan gebruiken. Daarom wordt dit type hout ook jarenlang gebruikt in de bouw van huizen, meubels etc. Het is goed om te kijken met elk soort hout je te maken hebt en welke voor- en nadelen hier aan vast zitten.

Milieu 

Als je hout vergelijkt met andere bouwmaterialen is hout een erg duurzaam materiaal. Hout is namelijk een natuurproduct en is gemakkelijk biologisch af te breken. Het natuurproduct kan je ook gemakkelijker recyclen. Als je het goed verzorgt kan hout ook heel lang meegaan. Ook wordt er minder brandstoffen gebruikt bij het winnen van hout. Een win winsituatie. Het is wel goed om allereerst te kijken waar je hout vandaan komt. Komt dit wel uit een duurzaam bos? Met een duurzaam bos bedoelen we dat voor elke gekapte boom, een boom wordt teruggeplant. Zo raakt de bron nooit uitgeput.

Diversiteit

Naast dat hout gemakkelijk te bewerken is en beter voor het milieu is dan andere bouwmaterialen, is hout ook een heel divers materiaal. Door de vele verschillende eigenschappen van hout krijg je veel ontwerpvrijheid. De verschillende soorten hout komen in veel kleuren, texturen, vormen en maten voor. Hout past bij jouw creatieve project. Zo kan je voor een stoer meubelstuk gaan door hout te kiezen met grove nerven en een ruwere textuur. Of wil je juist een elegant meubelstuk maken? Kies dan voor een houtsoort met kleine en dunne nerven. Voor elke stijl heb je wel een type hout.

Tip

Wil je na het lezen van dit artikel ook aan de slag gaan met hout? Neem dan snel een kijkje bij de houthandel Houtdirect. Bij deze houthandel kan je verschillende typen hout vinden, zoals eikenhout, vurenhout, tuinhout en vlonders. Houtdirect wint al hun hout met duurzaam bosbeheer. Naast dat het hout op een duurzame manier gewonnen wordt heeft Houtdirect ook een speciale service. Verschillende expert kunnen jou namelijk passend advies geven over jouw project en welk type hout je kan gebruiken.

 

 

Leave a Response