Wonen

Dit moet je weten over dekbedvullingen

1.27Kviews

Het kopen van een dekbed kan soms best een ingewikkelde taak zijn. Er zijn namelijk behoorlijk wat opties wat betreft slaapmateriaal. En om de juiste keuze te maken is het goed om te weten wat de opties zijn en hoe je dan voor een bepaalde keuze gaat. Een van de belangrijkste aspecten van een dekbed is natuurlijk de vulling. Die bepaalt natuurlijk een hoop dingen, zoals de warmte, de textuur. Er zijn dus verschillende vullingen met elk andere eigenschappen, in dit artikel lees je daar over. Wil je dus meer weten over dekbedvulling, lees dan absoluut verder.

Duurzame vulling

Tegenwoordig is er veel keuze wat betreft dekbedden. Zeker als het gaat om de vulling van een dekbed. Hoe zit het bijvoorbeeld met de duurzaamheid? Gezien het feit dat dit een steeds belangrijker thema is, betekent dit dat er absoluut opties zijn. Zo heb je bijvoorbeeld de keuze om te gaan voor een bamboe vulling. Dit is 100% natuurlijk en over het algemeen duurzaam geproduceerd. Bamboe is daarnaast ook praktisch. Je kunt het materiaal goed wassen is absorbeert vocht prima. Hoewel bamboe vaker wordt gebruikt in zomer dekbedden, wordt het ook wel gebruikt bij een ‘all year long dekbed’.

Daarnaast heb je ook materialen als gerecycled dons of gerecycled PET, met andere woorden; hergebruikt materiaal. Dit is natuurlijk ontzettend duurzaam, want je gebruikt materiaal wat anders weggegooid zou worden. Ben je geïnteresseerd in een duurzame nachtrust. Dan is het zeker eens leuk om te kijken naar gerecyclede vulling.

Hoe warm ’s nachts

Hoe warm je het hebt midden in de nacht is grotendeels te bepalen door onder wat voor dekbed je ligt. Je hebt namelijk een verschil in warmteklasse.  Wat voor dikte je nodig hebt is afhankelijk van het seizoen. Een dekbed dat je nodig hebt in de winter is natuurlijk dikker dan een zomerbed. Over het algemeen zijn er 4 warmteklassen; Winter+, winter, all season en zomerdekbed. Van warm naar koel. Een winterbed is vaak gevuld met materialen als dons en wol en zomerdekbedden zijn vaak gevuld met synthetisch materiaal, bamboe of katoen.

Materialen

Er zijn natuurlijk materialen met een goed isolerend vermogen, zoals aangegeven kun je hierbij denken aan wol en dons. Andere materialen zijn wat luchtiger, zoals katoen, en bamboe, deze zijn geschikt voor lichtere dekbedden. Ook heb je exclusievere vullingen. Hierbij kun je denken aan een kameelharen dekbed, gerecycled materiaal en biologische materialen.

Leave a Response