Tips

Welke type dekbed past bij welk seizoen?

709views

Er zijn een hoop verschillende soorten dekbedden met verschillende eigenschappen. Deze eigenschappen hebben vooral te maken met de verschillende seizoenen. Hoe warm een dekbed moet zijn heeft daar natuurlijk mee te maken. Een zomerdekbed is namelijk minder dik dan een winter dekbed. Dit is natuurlijk allemaal heel logisch. Maar welk type dekbed past dan bij welk seizoen? In dit artikel lees je daar meer over en je zal naderhand precies weten welk type dan past bij welk seizoen.

Wat zijn de temperaturen

Het belangrijkste aspect als het gaat om dekbedden en de bijbehorende seizoenen zijn toch wel de temperaturen. Dit bepaalt dan ook het type dekbed.

Warme temperaturen in de zomer vragen om dunnere dekbedden en wederzijds, koude winternachten vragen om dikkere dekbedden, het spreekt voor zich.

Winterdekbedden

Er bestaat zoiets als de warmteklasse, dit is een schaal die het isolerende vermogen van een dekbed meet. De eerste twee klassen zijn toebehorend aan de winter. Deze twee warmteklassen zijn namelijk: Winter+ en winter. Winter+ wil zeggen dat de dekbedden nóg dikker zijn en dus perfect zijn voor hele koude winternachten. Vaak zijn deze gevuld met dons of wol, gezien het feit dat deze vullingen een goed isolerend vermogen hebben. Hetzelfde geld voor winter dekbedden, ook deze vullingen worden vaak gebruikt bij dit type.

Herfst/Lente

Deze twee seizoenen zijn wat lastiger, voornamelijk doordat de temperatuur flink kan fluctueren. De ene dag kan het een stuk warmer zijn dan de ander. Vandaar dat een 4 seizoenen dekbed wellicht goed past bij de eigenschappen van deze seizoenen. Dit type dekbed is namelijk bedoeld voor alle seizoenen, dus voor matige kou tot matige warmte. 4 seizoenen dekbedden kun je dus goed gebruiken in de ‘tussenseizoenen’, wanneer het niet te koud is voor een zomerdekbed en te warm voor een winterdekbed.

Zomerdekbed

Het laatste seizoen is natuurlijk de zomer en is daarmee het seizoen waar de licht gevulde dekbedden van pas komen. Het is namelijk zo dat een zomerdekbed de minste vulling nodig heeft van alle type dekbedden want de zomer is namelijk het warmste seizoen. Deze dekbedden kunnen verschillende vullingen hebben, echter wordt het meest gebruik gemaakt van lichte vullingen zoals bamboe, katoen en licht gevulde dons.

Welk seizoen bij welk type dekbed past heeft dus vooral te maken met de warmteklassen en het type vulling. Hopelijk ben je door dit artikel beter geïnformeerd en kun je een betere keuze maken, mocht je bijvoorbeeld een dekbed willen aanschaffen.

 

 

Leave a Response