Tips

Duurzaam ondernemen in 2024

Duurzaam ondernemen in 2024
74views

In 2024 is het echt hoognodig om je bedrijf duurzaam te runnen. Dit trekt niet alleen meer werknemers aan, maar polijst ook je bedrijfsimago. We moeten dit vooral doen voor onze planeet en het klimaat. We hebben tenslotte maar één aarde en die willen we leefbaar houden voor de toekomst. Maar hoe begin je een bedrijf met duurzaamheid in gedachten? En hoe zorg je dat je bedrijf groen blijft? Laten we daar eens goed naar kijken.

De eerste stappen

Als je van plan bent een eigen website te starten voor je bedrijf, kies dan in welke sector je wilt werken, zoals landbouw, bouw, detailhandel, ambachten of groothandel. Zorg dat je bedrijfsnaam uniek is en dat je website aantrekkelijk is voor klanten. Op KVK.nl kun je checken of je bedrijfsnaam al bestaat. Het is belangrijk dat je website en bedrijfsnaam goed bij elkaar passen. Denk ook aan het opstellen van een ondernemingsplan: bereken je kosten, bepaal de benodigde winst om rond te komen, identificeer je concurrentie, doelgroep en locatie, en plan hoe je je product of dienst op de markt gaat brengen. Heb je een eigen kantoor? Je kunt dan projectinrichting op maat laten maken. Een professional weet hoe ze je kunnen ondersteunen met een duurzame projectinrichting. Daarna kun je een financieel plan opstellen en nagaan of je financiering nodig hebt.

Verdere vorderingen

Naast het kiezen van de sector waarin je wilt werken, moet je ook een rechtsvorm voor je bedrijf kiezen. Opties zijn onder meer een eenmanszaak, maatschap, vennootschap onder firma (vof), besloten vennootschap (bv), en meer. De meest gangbare vormen zijn de eenmanszaak, vof, maatschap en bv. Zorg er ook voor dat je je administratie goed bijhoudt en opslaat. Regel algemene voorwaarden en zorg voor de juiste verzekeringen, zoals een aansprakelijkheidsverzekering of een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Omdat je niet voor een werkgever werkt, ben je zelf verantwoordelijk voor de financiële gevolgen van je onderneming. Controleer daarnaast aan welke wettelijke en beroepseisen je moet voldoen, ook voor je bedrijfsruimte. Schrijf ten slotte je onderneming in bij de Kamer van Koophandel. Daarna kun je beginnen met het werven van klanten, waarbij je website goed van pas zal komen.

Duurzaam beleid

Het is slim om je bedrijf duurzaam te maken, oftewel maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Dit betekent dat je rekening houdt met het milieu, eerlijk zaken doet en goed voor je mensen zorgt. Begin met de kleine dingen in je bedrijf: let op hoe lang lichten en apparaten aanstaan, beperk het printen en wees zuinig met verwarming en airco. Dit alles beïnvloedt je energieverbruik. Je kunt hiervoor een professional zoals insideoffice.nl inschakelen. Grotere stappen zijn bijvoorbeeld meer afval scheiden en kiezen voor duurzaam vervoer, zoals fietsen of thuiswerken in plaats van elektrische auto’s. Als je producten maakt, overweeg dan circulair te ondernemen: zorg dat je producten langer meegaan en een tweede leven krijgen. Dit betekent ook anders omgaan met grondstoffen. Let op het milieu bij het inkopen van materialen en kies waar mogelijk voor lokale leveranciers. Gebruik milieuvriendelijke bouwmaterialen voor je bedrijfspand en promoot een gezonde werkplek, bijvoorbeeld door sport en gezond eten aan te moedigen. Investeer ook in duurzame energie zoals zonne-energie of windenergie. Er zijn subsidies beschikbaar, zoals de investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) voor het plaatsen van windturbines en zonnepanelen. Kijk ook naar mogelijkheden voor groen sparen of beleggen via de Regeling Groenprojecten. Ga online op zoek naar professionals die je kunnen adviseren. Veel succes met het verduurzamen van je bedrijf!

Leave a Response