Mode

Happy to be preppy. Wat is een preppy kledingstijl?

422views

Mode is aan veel verandering onderhevig. Toch zijn er robuuste niches die steeds weer boven komen drijven. De preppy stijl is er daar een van. Deze chique stijl heeft de tand des tijds doorstaan en is in 2022 nog steeds zeer aanwezig op het internationale mode-toneel. Maar hoe bereik je een dergelijk stijl? En hoe is deze ‘preppyness’ eigenlijk ontstaan? In dit artikel zoeken we dat voor je uit. 

De geschiedenis van preppy

Het woord preppy is afgeleid van ‘university-preparatory schools’ (prep-schools); de Amerikaanse vooraanstaande universiteiten waar sinds het midden van vorige eeuw vooral ‘upper-class’ kinderen naartoe gaan. Ondanks het feit dat we de preppy stijl associëren met deze ivy league universiteiten gaat de ware oorsprong terug naar de rivaliserende roeiclubs van Engeland aan het begin van de 19e eeuw. Hier droegen de roeiers gekleurde blazers om zich te onderscheiden van de menigte op de oevers van de rivier. Deze blazers waren vaak gestreept in verschillende kleuren om zo een onderscheid te kunnen maken tussen de verschillende clubs. In de loop van de twintigste eeuw waaide deze herenmode over naar de Amerikaanse universiteiten. In Amerika spreidde deze stijl zich als een olievlek uit over zo’n beetje alle takken van sport. Polo, honkbal, zeilen, golf, rugby, en tennis namen allemaal elementen uit de preppy stijl over.

Hoe ontwikkel je een preppy kledingstijl?

Bij een preppy stijl komen er mogelijk veel associaties in je op. Misschien stel je je strakke, op maat gemaakte outfits met een pastelkleur voor of een een khaki broek met een geblokte blazer erboven. Om het je wat makkelijker te maken hebben we een aantal basiskledingstukken voor je op een rijtje gezet die niet mogen ontbreken in een preppy kledingkast.

  • Varsity Jacket: Dit is het absolute vlaggenschip van deze stijl. Dit kledingstuk komt uit het honkbal waarbij hoog presterende spelers een jas kregen met daarop de initialen van de Universiteit waar ze voor speelden. 
  • Rugbyshirt: Ook dit is een belangrijk onderdeel van je preppy arsenaal. Dit is het kledingstuk waarmee je kleur aan je outfit toevoegt. Deze shirts hebben vaak gekleurde contrasterende strepen en een klassieke witte kraag. 
  • Chino’s: De chino is een perfecte veelzijdige vrijetijdsbroek waarmee je goed kan combineren. De meest bekende kleur is natuurlijk kaki, maar mooie alternatieven zijn zalmroze, wit of marine kleuren. Chino’s worden vaak opgerold aan de onderkant en zijn goed te combineren met bijvoorbeeld leren loafers of boot schoenen. 

De kleren maken de man. En met een preppy stijl zit je nooit verkeerd aangezien je kan leunen op meer dan 100 jaar aan bewezen diensten. Hebben we je enthousiasme aangewakkerd in dit artikel? Gant is een merk dat deze stijl volledig omarmd heeft. Stay preppy!

Leave a Response