Tips

Hoe kan je de beste inboedelverzekering afsluiten?

974views

Voor het verzekeren van je inboedel moet je ervoor kiezen om een zogenaamde inboedelverzekering af te sluiten. Heel wat mensen staan niet stil bij het feit dat ze tijdens hun leven een behoorlijke hoeveelheid aan spullen verzamelen. Als eigenaar van vastgoed zal je er naar alle waarschijnlijkheid voor kiezen om een zogenaamde opstalverzekering af te sluiten. Deze verzekering zorgt voor het verzekeren van de schade die ontstaat aan de constructie van het pand waar je eigenaar van bent. Dit gezegd hebbende is het zeker ook niet onbelangrijk om de nodige aandacht te besteden aan de zogenaamde inboedel waarover je beschikt. In ieder geval, wil jij graag ontdekken hoe jij de best mogelijke verzekering voor je inboedel kan afsluiten? Blijf dan zeker verder lezen.

Wat is de inboedelverzekering?

De inboedelverzekering is een verzekering die de inboedel verzekert waarover je beschikt. Wanneer we de eigendommen van mensen meer in detail gaan bekijken kunnen we vaststellen dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen twee verschillende zaken. Het gaat hierbij concreet om:

  • De opstal van een bepaald vastgoed;
  • De inboedel waarvan sprake is in een woning;

Voor deze eerste geldt dat ze in de praktijk kan worden verzekerd door middel van een zogenaamde opstalverzekering. Voor de inboedel geldt dat je daarvoor een speciale inboedelverzekering zal willen afsluiten. Dit uiteraard wanneer je graag niet volledig zelf wil opdraaien voor de mogelijke schade die kan ontstaan aan de losse spullen die in je woning zijn terug te vinden.

Is een inboedelverzekering verplicht af te sluiten?

Eén van de vaakst gestelde vragen met betrekking tot de inboedelverzekering heeft te maken met het feit of deze verplicht dient te worden afgesloten of niet. Wat dit betreft zal je tot de vaststelling komen dat er hier geen verplichting voor geldt. Dit is in Nederland niet het geval, maar ook in andere landen hebben de overheden er niet voor gekozen om deze verzekering op te nemen op de lijst met verplicht af te sluiten verzekeringen. Het gevaar bestaat erin dat veel mensen dit zien als een teken aan de wand dat het afsluiten van deze verzekering eigenlijk niet heel belangrijk is. Dat is het echter wel degelijk. Je mag namelijk de waarde van jouw inboedel in de praktijk zeker niet onderschatten.

Het feit dat de inboedelverzekering niet wettelijk verplicht moet worden afgesloten zorgt er in de praktijk dus absoluut niet voor dat je dit niet op z’n minst zou moeten overwegen. Voor heel wat mensen geldt jammer genoeg dat ze tijdens hun leven op een bepaald moment geconfronteerd worden met niet onaanzienlijke schade aan hun inboedel. Niet zelden is er daarbij zelfs sprake van totaalverlies. Dat is natuurlijk ontzettend vervelend. Als je ervoor hebt gekozen om een inboedelverzekering af te sluiten zal je gelukkig niet zelf voor deze kosten moeten opdraaien.

Welke mogelijkheden bestaan er precies?

Voor de inboedelverzekering geldt concreet dat ze kan worden afgesloten op twee verschillende manieren. Om te beginnen is er de extra uitgebreide inboedelverzekering. Hiervoor geldt dat ze al een behoorlijk aantal niet onbelangrijke dekkingen voorziet. Zo kan je bijvoorbeeld denken aan een dekking voor schade veroorzaakt door een brand, maar wat bovendien ook te denken van bijvoorbeeld diefstal van je inboedel? Ondanks het feit dat deze verzekering door zeer veel mensen wordt bestempeld als meer dan voldoende moet het gezegd dat er toch nog een extra interessante verzekering voor jouw inboedel kan worden afgesloten. Het gaat hierbij dan om de zogenaamde allrisk inboedelverzekering. Voor dit exemplaar geldt in de praktijk dat ze er eveneens voor kiest om de schade in te dekken aan de inboedel die (per ongeluk) door jou zelf is veroorzaakt. Het spreekt voor zich dat ook dit een zeer interessante dekking kan zijn om aanspraak op te kunnen maken.

Wat met de aanvullende dekkingen van de inboedelverzekering?

Standaard is het dus zo dat je bij de inboedelverzekering een keuze kan maken tussen de extra uitgebreide verzekering en de zogenaamde allrisk. Wanneer je één van deze twee standaard verzekeringen hebt afgesloten is het eveneens vaak een aanrader om ook nog even te kijken naar de mogelijke aanvullende dekkingen die voor jou interessant kunnen zijn. Wat deze aanvullende dekkingen betreft kan je denken in de richting van mogelijkheden zoals bijvoorbeeld:

  • De buitenhuisdekking;
  • Een glasverzekering;
  • Een kostbaarhedenverzekering;

De zogenaamde buitenhuisdekking is voor veel mensen interessant omdat we met z’n allen tegenwoordig in vergelijking met vroeger veel vaker onderweg zijn. Dat zorgt er in de praktijk uiteraard voor dat we ook dure spullen zoals bijvoorbeeld een laptop, een tablet en een smartphone meenemen onderweg. Voor al deze systemen of spullen geldt dat ze een niet onaanzienlijke waarde vertegenwoordigen die je uiteraard niet graag in rook op zal willen zien gaan. Dat is echter niet alles. Zo moet je in de praktijk ook rekening houden met het afsluiten van een zogenaamde glasverzekering. Een dergelijke verzekering biedt schade aan, aan het glaswerk in je woning. Let op, dergelijke schade wordt dus niet standaard door de inboedelverzekering gedekt.

Wanneer een kostbaarhedenverzekering afsluiten?

Bovenstaande informatie heeft ongetwijfeld duidelijk gemaakt dat er nog verschillende aanvullende dekkingen bestaan voor de zogenaamde inboedelverzekering. Eén van de meest populaire aanvullende dekkingen is de zogenaamde kostbaarhedenverzekering. Voor deze verzekering geldt dat ze het anders aanpakt dan de standaard dekkingen die gelden voor het verzekeren van de inboedel. Voor deze laatste geldt namelijk dat ze de spullen verzekeren of verzekeren tegen de waarde waarvoor ze zijn aangekocht. Voor kostbaarheden zoals bijvoorbeeld kunstwerken, antiek of andere spullen geldt echter dat dit helemaal niet interessant is, integendeel. Voor deze spullen geldt dan ook dat je hun actuele waarde zal willen laten verzekeren. Dat is mogelijk door het afsluiten van een speciale dekking voor kostbaarheden. Bespreek de mogelijkheden hiertoe met je verzekeraar.

De beste verzekering afsluiten? Vergelijken is de oplossing!

Het verzekeren van de waarde van je inboedel is duidelijk zeer belangrijk. Om dit te kunnen doen zal je een inboedelverzekering moeten afsluiten. Zoals de informatie op deze pagina duidelijk heeft gemaakt kan er worden vastgesteld dat de voorwaarden van deze verzekering onderling aanzienlijk kunnen verschillen ten opzichte van elkaar. Door het uitvoeren van een objectieve vergelijking op Alpina.nl kan ervoor worden gezorgd dat de meest interessante verzekering voor jouw inboedel kan worden gevonden en afgesloten. Dit niet alleen op praktisch, maar ook op financieel vlak.

 

 

 

Leave a Response