AmbitieHappinessModePersoonijkTips

Online of offline shoppen?

Online of offline shoppen?
1.25Kviews

Hoewel er nog steeds fysieke winkels in de stad te vinden zijn, is het online shoppen in de laatste jaren zeer populair geworden. Online shoppen heeft veel voordelen ten opzichte van shoppen in een fysieke winkel, maar er kleven uiteraard ook nadelen aan. Een nadeel is bijvoorbeeld dat je een miskoop doet, omdat het kledingstuk dat je kocht toch niet helemaal zo was als op het plaatje. Of omdat de pasvorm niet goed is of je toch andere maat moet hebben. Het gevolg is de kleding, schoenen of accessoires weer terug moet retourneren. Bij de ene webwinkel gaat dat sneller dan bij de ander, maar het is toch een hassle. In een fysieke winkel was dit niet gebeurd. Het kan natuurlijk zo zijn dat iets niet in jouw maat is. Maar je weet wel direct waar je aan toe bent. Tevens is er in de winkel advies op maat en heb je thuis alleen jezelf, partner, huisgenoot of kind als adviseur. Maar juist als je kinderen hebt kan online shoppen een voordeel zijn. Je hoeft niet de hele dag door een stad te sjouwen met je kind en kan rustig vanaf de bank kijken naar de oneindige keuze aan kleding voor kinderen. Er zitten dus voor beide opties voor- en nadelen aan. 

Aangestuurd online shopgedrag

Het interessante van online shoppen is dat je gegevens opgeslagen kunnen worden. Stel jij gaat naar de online webwinkel van de HEMA, je accepteert hun cookies en vervolgens bekijk je wat kledingstukken. Wanneer je online iets anders gaat doen, zul je vast ergens rechts in je scherm diezelfde of ander kleding van HEMA voorbij zien komen. Dat is de andere kant van het online shoppen. Zij kunnen jouw gegevens gebruiken, om je alleen maar meer in te palmen dat je die kleding moet kopen. Wellicht denk je nu bij jezelf dat je niks moet, maar onbewust wekt het toch je interesse. En dat is nou juist wat online shoppen zo verleidelijk en tegelijkertijd tricky maakt.

Moeten we veelvuldig shoppen gaan droppen?

Het is minder van deze tijd om onnodig veel te kopen. Er wordt steeds meer stil gestaan bij duurzaamheid. Begrijpelijk is bijvoorbeeld dat jouw kinderen kleding ontgroeien en het daardoor snel niet meer passen. Een tip daarvoor is kleding doorgeven aan familie of vrienden. Maar het is ook mogelijk om kleding te verkopen via secondhand shops online of offline. Met offline kan je denken aan kringloop of vintage winkels. Deze zijn tegenwoordig in overvloed te vinden, omdat mensen hier ook steeds meer behoefte aan hebben. ‘Shop until you drop’, was lang een bekend en populair credo. Tegenwoordig wordt daar toch een andere blik op geworpen. Er is een enorm aanbod aan kleding die we kunnen hergebruiken. ‘Reuse en reduce’ zal daarom een mooi nieuw credo kunnen worden. Hergebruik jouw mode en verminder uitgave aan nieuwe kleding.

Jouw shopkeuze

Hoewel het goed is om stil te staan bij duurzaamheid, is winkelen ook gewoon leuk en ontspannen. Zeker als je het combineert met andere dingen als dagje uit voor het gezin. En heb je een lange werkdag gehad en plof je liever op de bank? Dan shop je talloze winkels, lekker vanaf je bank in je pyjamabroek. 

Leave a Response