Wonen

Welke soorten leer worden gebruikt voor meubels?

leren meubels
257views

Leer is een fantastisch materiaal dat veel wordt gebruikt in meubels. Denk bijvoorbeeld aan een de mooiste leren 2,5 zits bank. ​​Het komt van dierenhuiden zoals koeien, schapen en kalveren en ondergaat verschillende processen voordat het in meubels wordt verwerkt. In dit artikel gaan we dieper in op de soorten leer die worden gebruikt in meubels, met speciale aandacht voor de verschillende manieren waarop leer wordt afgewerkt.

Het proces van leerproductie

Een dierenhuid bestaat uit drie lagen: de bovenste, de middelste en de onderste laag. Bij het maken van meubelleder worden de bovenste en onderste lagen verwijderd, waardoor we twee lagen overhouden. Deze twee lagen worden gebruikt om verschillende soorten leer te maken, afhankelijk van hoe ze worden behandeld.

Vol-aniline leder

Dit soort leer wordt alleen in een verfbad geverfd en behoudt daardoor zijn natuurlijke nerf. Het voelt zacht en soepel aan, en je kunt natuurlijke littekens en kleurnuances zien bij meubels van www.shopx.nl. Maar wees voorzichtig, want vol-aniline leer is erg gevoelig voor vuil, vet, vocht en zonlicht. Je moet er dus voorzichtig mee zijn en goed beschermen.

Semi-aniline leder

Semi-aniline leer heeft een dunne beschermende laag met pigmenten, waardoor het iets praktischer in gebruik is. Het behoudt nog steeds de natuurlijke eigenschappen van leer, zoals de huidstructuur, maar het moet nog steeds beschermd worden tegen zonlicht.

Gedekverfd leder

Dit leer heeft een dekkende finishlaag die de natuurlijke onregelmatigheden in de huid bedekt. Het biedt extra bescherming en is handig in gebruik, maar moet nog steeds beschermd worden tegen zonlicht.

Nubuck leder

Nubuck leer is als het ware een combinatie van vol-aniline leer met een geschuurde bovenlaag, waardoor het een zacht en fluweelachtig uiterlijk krijgt. Hoewel het nog steeds enkele natuurlijke kenmerken van de huid behoudt, zoals insectenbeten en nerfpatronen, kan het gemakkelijk vies worden en verkleuren in direct zonlicht. Het is dus belangrijk om er voorzichtig mee om te gaan en te beschermen tegen vuil en de zon.

Old Saddle leder

Dit leer wordt op natuurlijke wijze gelooid en heeft een wasachtige afwerking. Na verloop van tijd krijgt het leer een mooie patina en ontstaan er karakteristieke plooien. Hoewel het leer goed bestand is tegen wrijving, is het belangrijk om direct zonlicht te vermijden om verkleuring te voorkomen.

Schapenleer

Dit type leer is eigenlijk vol-aniline leer, wat betekent dat het plantaardig is gelooid zonder beschermende afwerking. Het heeft vaak een natuurlijk licht-donker patroon en een ouderwetse uitstraling. Je kunt kleur- en textuur verschillen verwachten, en soms kunnen er kleine haarscheurtjes verschijnen, wat het leer een charmante uitstraling geeft. Er zijn dus verschillende soorten leer die gebruikt worden in de meubelindustrie. Ben je momenteel op zoek naar een leren meubel? Kijk dan even online bij een meubelzaak om iets te vinden dat bij je past!

Leave a Response