Tips

ZZP’er en auto’s, welke opties zijn er?

1.05Kviews

Als je een eigen bedrijf begint, zijn er verschillende mogelijkheden voor wat betreft een auto. Elke manier van autorijden kent zijn eigen voor- en nadelen. Welke opties heb je als zzp’er allemaal?

Nieuwe auto op de zaak

Heb je nog geen auto maar wil je dit wel graag? Dan kan je ervoor kiezen om deze direct op naam van de zaak te zetten. Je krijgt daarmee een bedrijfsauto. Als je een bedrijfsauto aanschaft, mag je deze kosten van de winst afschrijven, maar dat doe je wel in termijnen zolang je in de auto rijdt. Ook mag je de BTW terugvorderen. Ook mag je alle kosten voor de auto zoals onderhoud en benzine, opgeven als zakelijke kosten. Als je meer dan 500 privé kilometers per jaar rijdt in deze auto, heb je wel te maken met bijtelling. Daarvoor dien je een rittenadministratie bij te houden.

Zakelijk leasen

Een auto leasen is een goede optie als je niet in een keer veel geld wil uitgeven. Bij het leasen van een auto betaal je maandelijks een vast bedrag voor de auto, onderhoud, belastingen en verzekeringen. De enige kosten die er nog bijkomen zijn die voor de brandstof. Zo houd je de kosten overzichtelijk en rijd je steeds in een nieuwe auto.

Eigen auto op de zaak zetten

Heb je al een eigen auto? Dan kan je ervoor kiezen om deze op naam van de zaak te zetten. Je mag dan vanaf dat moment de kosten die je maakt voor de auto op rekening van de zaak zetten. Je betaalt dan ook alleen maar btw over de zakelijke kilometers die je rijdt. Ook hier heb je te maken met bijtelling als je meer dan 500 privé kilometers per jaar rijdt.

Privé blijven rijden

Als je ervoor kiest om je auto privé te blijven rijden, kan je alle kosten die je voor je bedrijf maakt declareren bij je eigen bedrijf. Wel is het belangrijk dat je daarbij nauwkeurig bijhoudt welke kilometers je zakelijk rijdt. Dit vergt dus wel extra administratief werk. De autokosten die je maakt mag je niet aftrekken van de winst. Wel mag je per gereden kilometer negentien cent declareren, als zijnde kilometervergoeding. Als je je auto privé blijft rijden, mag je de kosten niet van de winst aftrekken. De winst van je bedrijf is daardoor hoger, waardoor je daar weer meer belasting over betaalt.

Leave a Response