Persoonijk

Veelgestelde vragen over een mediator

1.04Kviews

Veel mensen denken dat als ze gaan scheiden, ze verplicht zijn om een advocaat in de arm te nemen. Deels klopt dat ook, omdat een scheiding ingediend moet worden bij de rechtbank. Een advocaat is de enige persoon die dit kan doen. Toch hoef je niet per se op zoek naar een advocaat, je kan het ook proberen met een mediator, bijvoorbeeld deze mediator uit Den Bosch. Een mediator is goedkoper en werkt vaak nauw samen met advocaten, waardoor je zelf niet hoeft te zoeken naar een advocaat.

Verschil mediator ten opzichte van advocaat

Er zijn veel overeenkomsten tussen een mediator en advocaat, maar er zijn ook wel degelijk verschillen. Het grootste verschil is dat een advocaat vaak pleit voor jou als persoon. Hij of zij wil ervoor zorgen dat jij zo goed mogelijk uit een scheiding komt. Een advocaat heeft minder met je partner te maken. Een mediator wil juist een beetje de lieve vrede bewaren en gaat voor een zo geordend mogelijk proces. Een mediator zit er niet voor een persoon in het bijzonder, maar wil dat jij en je ex-partner er samen zo goed mogelijk uitkomen. Vaak gaan mensen naar een mediator als ze nog wel redelijk goed kunnen praten met hun ex-partner en niet al te veel ruzie hebben.

Wat zijn de kosten?

Een mediator heeft net zoals een advocaat, veel kennis van juridische zaken. De kosten hiervoor zijn daarom wel hoog. Omdat elke mediator zijn eigen tarief mag bepalen, is het verstandig om meerdere offertes aan te vragen bij verschillende mediators. Gemiddeld zijn de kosten meestal 150 euro per uur, exclusief de BTW. Afhankelijk van hoeveel gesprekken je nodig hebt, lopen de kosten dus op. Het voordeel aan een mediator is dat de kosten vaak evenredig verdeeld worden tussen de twee ex-partners. Voor een advocaat geldt dat vaak beide partijen een eigen advocaat inschakelen. Het uurtarief voor een advocaat ligt hoger, meestal zo rond de 200 euro per uur exclusief BTW. Het totaalbedrag wordt aan het eind niet in tweeën gesplitst zoals bij een mediator, omdat ieder een eigen advocaat heeft. Het inschakelen van een mediator is dus veel goedkoper dan het inschakelen van een advocaat. Als er nog goede communicatie mogelijk is tussen de ex-partners, wordt altijd aangeraden om een mediator in te schakelen in plaats van een advocaat.

Leave a Response